Hoe krijg je je arbeidskosten omlaag?

In eerdere blogs heeft Xenia Klop het gehad over hoe het automatiseren van het arbeidsproces met SmartFlo en robotica-oplossingen kan bijdragen aan het besparen van arbeidskosten. Maar dat is natuurlijk niet het enige dat je kunt doen om op arbeidskosten te besparen. Wat kun je nog meer inzetten om je arbeidskosten omlaag te krijgen? Xenia geeft uitleg.

Inzet van flexibele arbeidskrachten
Het cao-loon voor flexibele werkers ligt lager dan voor vast personeel, je betaalt geen leegloopuren en je huurt alleen de uren die benodigd zijn. Dit zorgt voor een verlaging in arbeidskosten. Echter zijn er ook nadelen: je moet telkens tijd investeren om de handelingen uit te leggen en daarnaast ligt de arbeidsproductiviteit bij nieuw personeel in het begin lager. Vast personeel zorgt voor een teamgevoel, je bouwt kennis van het bedrijf op en loyale werknemers werken harder. Dit zijn belangrijk zaken voor de continuïteit van je kwekerij.

Verder is er door de krapte op de arbeidsmarkt sprake van een prijsverhoging bij de inzet van payrollbedrijven en uitzendbureaus waardoor de arbeidskosten van flexibel personeel weer omhoog gaan.

Het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten
Een nogal ingrijpende oplossing is het verplaatsen van je bedrijfsactiviteiten naar landen waar de arbeidskosten lager liggen. Ook arbo-wetgeving kan soepeler zijn dan in Nederland. Echter is het produceren van de teelt in Nederland ook aantrekkelijk, omdat de transportkosten lager zijn en je kunt door de kortere afstand beter reageren op de markt.

Meten = weten
Kwekers met meer ICT-ondersteuning besparen tijd en kosten, beperken administratieve lasten, voldoen beter aan klantvraag en versnellen de logistieke afhandeling. ICT-ondersteuning is vooral aantrekkelijk voor meer omvangrijke en complexere bedrijfsvoering, omdat bedrijven met meer ICT-ondersteuning op het gebied van inkoop een arbeidsregistratie een hogere rentabiliteit hebben. Een investering in ICT heeft pas na enige tijd impact op de bedrijfsvoering en resultaten.

Procesoptimalisatie
Hiervoor zijn meerdere methoden, zoals Lean en Six Sigma. Bij Lean draait het om het sneller en efficiënter werken met als resultaat: een hogere klanttevredenheid. Six Sigma gaat over het beter en slimmer werken in productieprocessen. Processen worden verbeterd door bijvoorbeeld de doorstroom te bevorderen en fouten te verminderen. Het verbeteren van arbeidsprocessen is aantrekkelijk wanneer er veel handmatige handelingen plaatsvinden.

Goed werkgeverschap
Iets wat haaks lijkt te staan op het eerdere punt van flexibele arbeidskrachten is het investeren in vast personeel. Meer aandacht en waardering voor mensen in combinatie met sturing op kwaliteit zorgt ervoor je werknemers meer plezier krijgen in hun werk. Hierdoor verbetert de motivatie en neemt de betrokkenheid toe, waardoor ze nét dat stapje harder willen lopen als het er echt om gaat. Dit zorgt voor een betere output, minder ziekteverzuim en werknemers die meer verantwoordelijkheid voelen én nemen.

Belastingmaatregelen
Vanaf 2017 geldt er een subsidieregeling voor werkgevers die (relatief) laag betaalde werknemers in dienst hebben, het “lage inkomens voordeel”, afgekort LIV. De subsidieregeling geldt grofweg voor werknemers met een uurloon tussen de 100% en 125% van het minimumloon. De subsidie is bedoeld als compensatie voor de premielasten. Of je de subsidie krijgt, is afhankelijk van het loon van de werknemer en het aantal gewerkte uren.

Leer van elkaar: hoe doet de buurman het?
Wat ik zelf belangrijk vind is kennis delen. Kennis delen is een van de meest voordelige manieren om ideeën op te doen, ook op het gebied van arbeidskostenbesparing. Het is niet alleen nuttig om inspiratie op te doen bij je ‘concullega’s’, maar ook zeker bij kwekers van andere gewassen. Wat daar werkt, kan ook (met een kleine aanpassing) voor jou werken. Kennis delen moet natuurlijk wel van twee kanten komen, dus je moet ook bereid zijn om jouw kennis te delen.

Het uiteindelijke advies om betere resultaten voor je kwekerij te halen: combineer! Een transportbandensysteem mét een succesvol personeelsbeleid én belastingvoordeel.

Voor meer informatie:
WPS
Xenia Klop
0174-671371

Publicatiedatum: 7-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

14-6-2018 Voortzetting samenwerking in bloemenbollenwereld
12-6-2018 "Arbeidsmigranten van grote economische waarde voor Nederland"
8-6-2018 VBW zet in op compensatie btw-verhoging voor bloemisten
8-6-2018 Tekort aan bedrijventerreinen in Westland dreigt
8-6-2018 "Geef tuinbouw de ruimte, daar profiteren alle Limburgers van"
8-6-2018 "Heeft familie voldoende capaciteiten in huis om zelf internationale groei te managen?"
6-6-2018 Nieuwland zet in op expansie
5-6-2018 Klein jaar uitstel voor boete op inhouding huisvesting
5-6-2018 Yvonne de Jong nieuwe directeur Aeres Agree
5-6-2018 "Tuinbouw kan wereldkampioen energietransitie worden"
5-6-2018 Vragen en antwoorden over nieuwe plantgezondheidsverordening
1-6-2018 Overheid ondersteunt maar kosten voor bedrijfsleven
31-5-2018 Greenport Nederland opgericht
30-5-2018 Inzicht in de arbeidsmarkt helpt bij het vinden van de juiste mensen
30-5-2018 Celstraffen geëist voor fraude in Westlandse tomatenhandel
30-5-2018 "In 2030 komt 50 PJ uit aardwarmte"
29-5-2018 Minder bureaucratische hobbels en meer maatwerk om statushouder aan het werk te helpen
28-5-2018 Bedragen minimumloon per 1 juli 2018
28-5-2018 Westlanders willen een integere burgemeester
24-5-2018 "Met een tuinbouwdiploma op zak ben je vrij snel onder de pannen"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code