congres ‘De Transparante Keten’

Kansen in de wietteelt

Op 28 mei vond in de Utrechtse jaarbeurs het congres ‘De Transparante Keten’ over de regulering van wietteelt plaats. Het gaf een aardig inkijkje in de snelgroeiende internationale wietindustrie. Er waren 160 aanwezigen op het congres, waaronder beleidsmakers, juristen en ondernemers uit de cannabis- en de tuinbouwsector.Voorwaarden wietexperiment
Nederland gaat experimenteren met gereguleerde wietteelt. Dat biedt mogelijkheden voor de Nederlandse tuinbouwsector. Het zou zomaar kunnen dat een of twee partijen uit de tuinbouwsector een teeltlicentie weten te verwerven. In Canada en verschillende staten in de VS gaan momenteel miljoenen om in de wietindustrie sinds (medicinale) wietteelt daar is gelegaliseerd.

Cannabisondernemers en gemeenten vrezen onrust op de cannabismarkt en willen weten waar ze aan toe zijn. Professor Knottnerus, de voorzitter van de commissie die de overheid binnenkort over de invulling van het experiment adviseert, kan er nog niks over zeggen. De commissie is nog bezig met haar werk. De aanwezige tuinbouwondernemers zijn in het geheel niet ongerust. Voor hen is het vooral aftasten waar kansen liggen.


Een van de sprekers op de middag, Nico Dijkshoorn

Lessen uit de VS
Het congres is professioneel georganiseerd door Stichting Epicurus en het Transnational Institute. Na een ochtendprogramma waarin de aanwezigen per tafel vanuit verschillende perspectieven proberen te bedenken welke uiteenlopende belangen er spelen rondom de regulering, volgt een middagprogramma met twee Amerikaanse sprekers. Professor Clayton Mosher onderzoekt al ruim drie jaar de gevolgen van gelegaliseerde wietteelt in verschillende Amerikaanse staten. De staten hanteren verschillende richtlijnen. Thuisteelt van wiet is bijvoorbeeld verboden in Washington State, terwijl volwassenen in Colorado zes planten voor eigen consumptie mogen kweken. Om legale cannabis te kweken, moeten bedrijven een licentie bij de overheid aanvragen. Amerikaanse staten die wietteelt hebben gelegaliseerd ontvangen honderden miljoenen extra inkomsten aan belasting. Verder daalt de criminaliteit in die staten fors. De tweede Amerikaanse spreekster, Barbara Brohl, beschrijft hoe de legalisering van cannabis in Colorado is geregeld. Dat gebeurde in goede samenwerking met alle betrokken belangengroepen. Legaliseren van cannabis doe je in gezamenlijk overleg. Het is niet iets wat je van bovenaf oplegt, is de boodschap uit Colorado.Meteen reguleren is beter
Nederlandse cannabisondernemers en tuinbouwbedrijven die nu al actief zijn in Canada en de VS vinden dat de wietteelt in Nederland meteen moet worden gereguleerd. Nederland heeft veel knowhow op het gebied van tuinbouw én van cannabis. Dat is een gouden combinatie. Nederland zou met alle expertise in huis wereldwijd een voortrekkersrol kunnen spelen in de wietindustrie. Vier jaar op de uitkomsten van een wietexperiment wachten, is daarbij niet bevorderlijk.

Samenwerking
Tegen het einde van het congres sprak Thomas Rau van de Legale Cannabis Coalitie (LCC), een samenwerkingsverband van een aantal Nederlandse (tuinbouw)bedrijven. De coalitie overweegt om te investeren in de wietindustrie. Rau benadrukte op het congres dat het experiment alleen kan slagen als de BV Nederland nauw samenwerkt met de cannabissector. Columnist Nico Dijkshoorn (DWDD) sloot het congres met zijn impressie van de dag: congresgangers met een korte broek en slippers had hij nog nooit meegemaakt. De cannabissector is eigengereid en doet het al veertig jaar op zijn eigen manier.In het journaal van 28 mei 2024 worden de ontwikkelingen in de wietteelt besproken met daarin aandacht voor de revolutionaire veranderingen die vlock-chain in de keten teweeg gebracht heeft.

Meer informatie over het congres vindt u hier.

Publicatiedatum: 31-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

17-8-2018 Heeft rozenteelt in Ethiopië toekomst?
17-8-2018 Droogtemaatregelen blijven van kracht
16-8-2018 Belichte teelt fossielvrij met latente warmteterugwinning
15-8-2018 Assortiment duurzame gewasbescherming bollenteelt groeit gestaag
14-8-2018 Limburgse agrariërs leveren verboden bestrijdingsmiddelen in
13-8-2018 Video: teeltadviseurs Svensson vergelijken gerbera met cymbidium
13-8-2018 Groenten en planten gedijen op stro
10-8-2018 Voorzichtigheid geboden met oppervlaktewater wegens veel blauwalg
10-8-2018 Meer afrikaantjes, meer bijen, betere lelies
10-8-2018 Noodweer valt mee, blije telers tonen volle bassins
9-8-2018 Watermodule in digitale tool voor service en onderhoud
7-8-2018 Einde Europese droogte in zicht
7-8-2018 Artistieke video brengt stekproductie Floritec Oeganda in beeld
7-8-2018 Nieuw cursusseizoen duurzaamheid met HNT en Plantweerbaarheid
7-8-2018 Alleen aanwezigheid waterstofperoxide in water geen garantie op schone kas
6-8-2018 "Druppelirrigatie in pioenen scheelt de helft"
6-8-2018 Gnatrol SC biedt uitkomst tegen varenrouwmug
20-7-2018 Telers mediwiet in de wachtrij voor licentie
18-7-2018 "Inline-druppelsysteem ideale beregening tijdens warm en droog weer"
17-7-2018 Onderzoek verkent interconnectie geur en kleur in roos genoom

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code