Alexandra Farms begonnen met telen van Wabara rozen

"Veel romantische rozen nog steeds onontdekt"

Tuinrozen zijn traditioneel erg populair bij trouwerijen. De witte, roze, perzik en pastelkleurigen worden veelvuldig gebruikt in het bruidsboeket. Zo ook bij het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle, waar tuinrozen (prinses Diana's favoriete rozen), samen met pioenen en vingerhoedskruid, werden gebruikt. Mooie publiciteit, dat kansen biedt voor de verkoop.


Ken Kunieda, Jose Azout, en Yuki Nakamura.

De Colombiaanse tuinrozen teler Alexandra Farms begon in 2007 met acht tuinroos variëteiten. Nu zijn dat er maar liefst 50 en dit jaar is ook begonnen met het telen van Wabara rozen, variëteiten die door de Japanse veredelaar Keiji Kunieda van Rose Farm Keiji worden ontwikkeld. “We hebben meer dan 25 variëteiten getest en er uiteindelijk drie uitgekozen om hun uiterlijk, weerstand en prestaties in de vaas: Miyabi, Senlitsu en Tsumugi. Miyabi is een zeer verfijnde bloem met felroze op de randen en een perzikkleurig hart. Tsumugi is een prachtige, grote lichtroze bloem met meer dan 100 blaadjes. De Senlitsu is echt wat anders. Het heeft een diepe ronde vorm en groene bladeren. De variëteit is ontzettend populair in Rusland en de VS", vertelt Jose Azout, eigenaar van Alexandra Farms.


 
Alexandra Farms teelt de Wabara variëteiten op een halve hectare. "We verwachten de komende jaren nog drie variëteiten te gaan telen. Daarom is het plan om de komende twee of drie jaar het areaal uit te breiden naar drie hectare."
 
Het trouwseizoen van dit jaar is goed van start gegaan. Na slechts twee maanden ziet Jose al een toename van 20% in de interesse in tuinrozen in vergelijking met vorig jaar. 
 


Toekomstplannen
Volgens Jose zijn er veel mooie variëteiten die waarschijnlijk nog niet ontdekt zijn. "Veel van de rozen van nu lijken enorm op elkaar. Ze zijn ontwikkeld om 15 dagen verzending en 20 dagen op de vaas te kunnen overleven, maar in dat proces gaan de charme van geur en romantiek verloren. Daarom willen we de variëteiten met ouderwetse vormen en geuren terugbrengen. Dat is ook waarom de samenwerking met Ken Kunieda van Rose Farm Keiji zo goed werkt. Hij is een meester in het veredelen van dit soort variëteiten. We willen de wereld oude tuinrozen variëteiten blijven brengen met romantische vormen en geuren. Er zijn nog vele variëteiten die nog niet ontdekt zijn en het is ontzettend spannend voor ons om steeds nieuwere en betere bloemen te vinden."Voor meer informatie:
Alexandra Farms

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018