Floridata: vraag naar meer marktinfo gevolg van verdere spreiding export

Marktcijfers top 30 exportlanden inzichtelijk

Floridata deelnemers hebben na de maandafsluiting van maart 2018 inzage gekregen in de top 30 exportlanden voor snijbloemen en pot- en tuinplanten. Benchmarken met de sector is mogelijk, omdat naast de branchecijfers ook de eigen cijfers worden weergeven in het portal.

De afgelopen tijd ziet Floridata een stijging van het aantal exportbedrijven dat zich aansluit waardoor de dekkingsgraad op exportlanden verder toeneemt. Samen met de extra groei in Oost-Europese bestemmingen, het Midden-Oosten en Azië wordt spreiding van de export verder gestimuleerd. Deelnemers zouden daarom hebben aangegeven de lijst met exportlanden het liefst wat uitgebreider te zien, wat Floridata naar eigen zeggen heeft weten te realiseren.

De top 21 wordt gevormd door Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Italië, Polen, Zwitserland, Zweden, Rusland, Oostenrijk, Denemarken, Tsjechische Republiek, Verenigde Staten, Spanje, Noorwegen, Finland, Hongarije, Ierland, Roemenië, Slowakije en Oekraïne. Daarop volgen, zo maakt Floridata bij deze bekend, de landen Letland, Portugal, Slovenië, de Verenigde Arabische Emiraten, Estland, Griekenland, Litouwen, China en Kroatië.

Opkomende markten
Als gevolg van spreiding van export werkt Floridata momenteel aan een onderzoeksrapport waarin de top 10 meest opkomende exportlanden voor snijbloemen en pot- en tuinplanten wordt vastgesteld. Voor dat onderzoek wordt gebruik gemaakt van de UN Comtrade database en Market Potential Index (MPI)- cijfers. Op basis van de eerste analyses valt een tweedeling op waarbij de groepen opkomende landen als volgt gecategoriseerd worden:
  • Oost-Europese markten die EU-lid zijn of in de toekomst mogelijk EU-lid worden. Voorbeelden van landen zijn: Slowakije, Estland, Bulgarije, Hongarije en Oekraïne.
  • Aziatische markten en het ‘Midden-Oosten’ gedreven door een sterke economische groei. Voorbeelden van landen zijn: India, China, Kazachstan, Turkije en Hong Kong.
Het marktrapport zal naar verwachting in juli 2018 beschikbaar worden gesteld voor de Floridata deelnemers.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018