Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Marian Baas, veredelaar lelie bij Van Zanten Flowerbulbs:

"Een stapje dichterbij de perfecte lelie"

Nieuwe leliecultivars ontwikkelen die grootschalig in de markt gezet worden. Het liefst een serie van alle soorten in alle kleuren. Een grote uitdaging want er is al veel keuze en de kwaliteitseisen worden steeds strenger. Innovatief zijn, is daarom heel belangrijk. Toch zien we steeds weer nieuwe mogelijkheden om onze lelies nog aantrekkelijker te maken voor onze klanten.

door Marian Baas

Uiteraard moeten de cultivars aan alle kwaliteitseisen van onze klanten voldoen. Een perfecte lelie moet niet alleen qua sierwaarde goed zijn met voldoende knopbezetting en intense kleuren, maar moet ook goed te telen en ongevoelig zijn voor ziektes. Hiervoor is een goede bolkwaliteit essentieel. Natuurlijk moeten de cultivars verder sterk, lang houdbaar op de vaas en transporteerbaar zijn. Zo zijn er nog veel meer gewenste eigenschappen die samengebracht moeten worden in die ene perfecte lelie.Teamwork
Gelukkig werk ik daar samen met een team van gemotiveerde en deskundige collega’s aan. Als team zijn we dan ook van alle markten thuis. Van Zanten Flowerbulbs kent haar klanten goed en weet precies aan welke voorwaarden de producten moeten voldoen. Onze veredelingsprogramma’s zijn zo ingericht dat we hier goed op in kunnen spelen. Samen met mijn collega veredelaar Elleke Boogert, richten wij ons ieder op specifieke productgroepen. Elleke heeft veel ervaring met het veredelen van Orientals, Trompetten, OT- en AT-hybriden. Zelf veredel ik met name in LA- en LO-hybriden en een aantal andere combinaties.

Onderzoek
Voordat ik in 2015 bij Van Zanten Flowerbulbs in dienst trad, was ik als veredelaar lisianthus werkzaam bij een ander bedrijf. Na daar een aantal jaren gewerkt te hebben, zocht ik meer diepgang en uitdaging in mijn vak. Dit vond ik gelukkig bij dit bedrijf. Royal Van Zanten is een modern bedrijf die kennis en innovatie hoog in het vaandel heeft staan. Naast onze reguliere veredelingswerkzaamheden doen we ook veel onderzoek in samenwerking met de research afdeling in Rijsenhout. De onderzoeken leveren bruikbare informatie op die nodig is om de veredelingsprogramma’s op een hoog niveau te houden.

Resultaten
De plantingen van de nieuwe selecties in de kassen bij Van Zanten Flowerbulbs in Hillegom zijn alweer achter de rug. Deze staan nu volop te groeien. We zijn nu bezig met plantingen van de nieuwste zaailingen op het veld in de Wouwse Plantage. Voor mij een heel speciale gebeurtenis en ook best spannend want dit zijn de resultaten van mijn eerste kruisingen. Te meer omdat ik tijdens mijn eerste kruisingsseizoen geïnspireerd ben door een ervaren en vakbekwame collega, die mij de passie en liefde voor dit vak heeft bijgebracht. Ik kijk er naar uit om deze zomer weer nieuwe lijnen te selecteren in een veld vol bloeiende lelies. Maar eerst zijn we volop bezig om voorbereidingen te treffen voor het nieuwe kruisingsseizoen. Zo wordt alles in het werk gesteld om uiteindelijk hoogwaardige producten te kunnen leveren.

Voor meer informatie:
Royal Van Zanten
Lavendelweg 15, Rijsenhout
Tel: +31(0)297 38 70 00
www.royalvanzanten.com

Publicatiedatum: 30-4-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

18-5-2018 Sneak Peek FlowerTrials #1
18-5-2018 HBA introduceert koninklijke snijhortensia
16-5-2018 "Je moet er een beetje gevoel voor hebben"
15-5-2018 Nieuwe bio-orchidee Curliez
14-5-2018 Op zoek naar een alternatief voor de chemische lijmplug
3-5-2018 Slowaakse president doopt nieuwe tulp
1-5-2018 Syngenta presenteert nieuwe Impatiense walleriana serie Imara
30-4-2018 Geranium Calliope op Nederlandse markt gelanceerd
19-4-2018 Nieuwe santini geïntroduceerd
19-4-2018 Tantau-rozen: Kant en klare tuinrozen
18-4-2018 "Honey Avalanche+ gaat goed samen met witte roos"
13-4-2018 Veel belangstelling voor productpresentatie Select Breeding bij Hoven en de Mooij
12-4-2018 Pelargonium Calliope debuteert in Robs Grote Tuinverbouwing
10-4-2018 Eerste Turkse anjer met een handelsmerk
27-3-2018 VS: Walmart vraagt patent aan voor 'bestuivingsdrone'
20-3-2018 Berry Bux: nieuwe sierplant vol eetbare blauwe bessen
15-3-2018 Ter Laak presenteert Flying Orchids
14-3-2018 Deense kweker breidt uit met peperomia’s uit eigen veredeling
13-3-2018 Decorum introduceert nieuwste noviteiten en concepten tijdens Seasonal Trade Fair
13-3-2018 Florall Awards bekronen planten met extra tuinplezier

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code