Nieuw lichtrecept voor rozen:

"Lichtniveau verhogen zonder meer warmte te produceren"

Vorige week werd tijdens een evenement van de Philips Rozen Expertise Groep het nieuwe Philips GreenPower LED toplighting gepresenteerd met een lichtspectrum dat is geoptimaliseerd voor de teelt van snijrozen. De nieuwe GreenPower LED toplighting met een spectrum voor snijrozen stelt telers in staat het hele jaar rond de lichtniveaus te verhogen zonder meer warmte te produceren. Tijdens uitgebreide proeven, die onder toezicht van ervaren rozentelers zijn uitgevoerd door de onderzoeksinstituten Delphy en Wageningen University, verbeterde de nieuwe verlichting met snijrozenspectrum de kwaliteit van de rozen, met een 40% hoger energierendement ten opzichte van hogedruknatriumverlichting (HPS).“Sinds we in 2015 LED toplighting introduceerden, hebben we intensief samengewerkt met een groep van ongeveer 30 rozentelers, consultants, universiteiten, onderzoeksinstituten en vertegenwoordigers van de Nederlandse regering die actief zijn in het ontwikkelen van de rozensector, om onze lichtrecepten verder te verfijnen voor de rozenteelt”, zegt Udo van Slooten, Business Leader Horticulture bij Philips Lighting. “De feedback van dit netwerk hielp ons de kwaliteit en kwantiteit te verbeteren van rozen die geteeld worden onder LED-belichting.”

De LED-uitdaging voor de rozenteelt
“Een geselecteerde groep rozentelers gebruikt GreenPower LED toplighting voor de teelt van snijrozen, en met LED's kunnen ze hogere lichtniveaus bereiken voor hun gewassen”, legt Van Slooten uit. “Dit resulteerde weliswaar in hogere opbrengsten, maar bracht niet de kwaliteitsverbeteringen waarop telers hadden gehoopt met LED's. Gedurende het jaar vereisen snijrozen gemiddeld tot 20 uur belichting per dag, en daardoor is het uiterst belangrijk een lichtspectrum te vinden dat zowel kwaliteit als opbrengst verbetert.”

“De rozentakken zijn onder het nieuwe spectrum langer en dikker en hebben grotere knoppen”, voegt Marc Koene eraan toe; hij is eigenaar van SK Roses in Nederland.

Nieuwe Greenpower LED toplighting met lichtrecept voor rozen

Met het nieuwe LED-lichtrecept voor rozen kunnen telers het aantal belichtingsuren verhogen, wat voor hen dankzij het stabiele klimaat een zeer efficiënte manier oplevert om de productie te verhogen en gewassen van hoge kwaliteit te produceren. Het nieuwe LED-lichtrecept voor rozen is verkrijgbaar met de nieuwste generatie van Philips GreenPower LED toplighting. Deze specifieke producten bieden lichtopbrengstniveaus die gemiddeld 500 of 600 µmol/s per module opleveren, met een zeer hoog rendement van tot wel 3,0 µmol/J. In de Philips GreenPower toplighting met rozenspectrum is een klein aantal witte LED's toegevoegd om mensen die in de kassen werken te helpen hun taken uit te voeren zoals oogsten en inspecteren. De module is ontworpen voor een efficiënte warmteafvoer en heeft een gegarandeerde levensduur tot 35.000 uur.

Voor meer informatie:
Philips Lighting
Daniela Damoiseaux, Global Marcom Manager
Horticulture LED SolutionsT: +31 6 31 65 29 69
E: daniela.damoiseaux@philips.com
www.philips.com/horti


Publicatiedatum: 19-4-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-6-2018 Na WKK nu tijd voor ZKK
15-6-2018 Geslaagde tweede productietest Trias Westland
14-6-2018 "Ontsmetter regelmatig controleren geen overbodige luxe"
13-6-2018 Wageningse onderzoekers ontrafelen geheimen van de roos
13-6-2018 "Het gebruik van robots in de tuinbouw is niet tegen te houden"
8-6-2018 Nieuw data-analyseplatform versterkt kasautomatisering
8-6-2018 “Automatisering is mooi, maar alleen als alles goed werkt”
7-6-2018 Ureumboekhouding alternatief voor dure directe NOx emissiemeting
7-6-2018 Zuiveringsplicht vraagt ook om goed onderhoud watertechnische installaties
7-6-2018 Autonoom monitoren van groei, plagen en ziekten in de kas
6-6-2018 Meer samenhang in geothermieprojecten kan €2 mld opleveren
6-6-2018 Video: "Er mag geen zwakke schakel in het water zitten"
6-6-2018 Betere benutting lichtfluctuaties
5-6-2018 "Minder schaduw en optimale isolatie"
5-6-2018 Waterstromen weerbaar maken
4-6-2018 Naturalis ontwikkelt slimme camera om insecten te tellen en te herkennen
4-6-2018 Duurzaamheidsaspecten van houtige biomassa in de glastuinbouw
22-5-2018 “Goede kasverwarming essentieel voor optimale productie”
17-5-2018 “LED in glastuinbouw nog volop in ontwikkeling”
16-5-2018 Nieuw geothermisch doublet in Pijnacker

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code