Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
China: Hibiscuskwekers in problemen door steenkoolverbod

Aan het begin van het jaar heeft China het gebruik van steenkool in verschillende sectoren verboden. Als gevolg hiervan mogen veel hibiscuskwekers en telers van verschillende andere gewassen geen kolen meer gebruiken om de kas te verwarmen. En ondertussen zijn de alternatieven volgeboekt of extreem duur en vormt dit ook een struikelblok voor de bestellingen van jonge planten. Maar is het steenkoolverbod het enige probleem? Of is de hibiscus niet zo populair meer?

Jacob Graff van het bekende Deense hibiscusveredelingsbedrijf Graff Breeding zet de situatie uiteen. Hij is net terug van een reis van twee weken door China en Vietnam voor een betere beeldvorming van de situatie en om oplossingen en uitbreiding te overwegen in Azië met hun nieuwe zelf veredelde dipladenia’s, rozen en kerststerren.


Michael Larsen van Elvira Rose en Jacob Graff bij een van hun Chinese HibisQs kwekers.

Steenkoolverbod
Het in China ingevoerde steenkoolverbod in verschillende sectoren is in sommige regio’s strenger, met name in de steden langs de kust en grote steden zoals Shanghai en Peking, die het milieu zwaar met hun steenkoolgebruik belasten. Volgens Jacob heeft vooral Peking het zwaar met het verbod, omdat ze in de winter veel kolen gebruiken. "Tijdens deze maanden is het koud en in veel sectoren wordt steenkool gebruikt voor verwarming. Hoe verder naar het zuiden, hoe warmer, dus is er minder steenkool nodig."


HibisQs in de kas in China.

Invloed op Hibiscuskwekers
Jacob: "De hibiscus is een populair terrasgewas, maar wordt ook gebruikt voor de viering van het Chinese Nieuwjaar, dat vaak in februari valt. Het grootste deel van de productie vindt dus plaats in de wintermaanden en veel kwekers moeten daarom hun kas verwarmen om tropische groeiomstandigheden te behouden. Zonder steenkool kunnen ze geen hibiscus kweken." En dit heeft ook gevolgen voor de producenten van jonge planten. "Voor het volgende seizoen hebben veel kwekers hun bestellingen voor jonge hibiscusplanten opgeschort en in een paar gevallen zelfs geannuleerd."


Graff’s in China gekweekte Q-iRose en HibisQs

Oplossing?
Tijdens Jacobs reis naar China bezocht hij verschillende kwekers en is duidelijk geworden dat een oplossing voor dit probleem niet zo gemakkelijk is. Er zijn een nieuwe energiestrategie en langetermijninvesteringen nodig. Daarnaast ontdekte hij dat ook de vraag is gedaald. "In China houden ze van nieuwe producten en kan het moeilijk zijn om jaar na jaar met hetzelfde product aan de verwachtingen te voldoen. In een zeer vroeg stadium hadden we groot succes in China, maar nu lijkt de nieuwigheid van de hibiscus er wat vanaf. Om dus verder te groeien met onze Chinese HibisQs kwekers, moeten we hard blijven werken om nieuwe, opvallende en verbeterde variëteiten te blijven introduceren. In de komende maanden zullen we nauw samenwerken met onze distributeurs en kwekers om niet alleen een oplossing te vinden voor het steenkoolprobleem, maar ook een langetermijnoplossing om de vraag naar hibiscus levend te houden en hopelijk weer te laten stijgen."


HibisQs in een kas in Vietnam

Uitbreiding in Azië
Ondanks deze situatie in China is Graff in China en Azië aan het uitbreiden. Binnenkort zullen ze hun kwekers gaan voorzien van hun zelf veredelde kerststerren en dipladenia’s. "We hebben een verband gezien tussen kwekers van hibiscus, kerststerren en dipladenia’s. Bijna 80% van de hibiscuskwekers wereldwijd kweken ook kerststerren en bijna 30-40% doen ook dipladenia’s. Daarom hebben we besloten om ook in deze richting te veredelen." Ze hebben verschillende proeven gedaan en zowel de betrokken kwekers als Graff waren tevreden over de groei en kwaliteit van het gewas. Deze twee nieuwe variëteiten zullen dan ook voor het komende seizoen aan kwekers in Azië worden aangeboden en geleverd.


HibisQs bij een van Graff’s Vietnamese kwekers.

"We willen een complete leverancier zijn, dus hibiscus voor de zomer en kerststerren voor de winter. We zullen aan minder kwekers leveren, maar we zullen hiermee een nauwere band aangaan en hen meer variëteiten leveren. We streven ernaar om langzaam maar zeker te groeien: markt voor markt en teler voor teler."

Voor meer informatie 
Graff Breeding A/S
Jacob Graff
Email: jacob@graff.dk
www.graff-breeding.com


Publicatiedatum: 14-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

22-6-2018 BZG-lijst wederom zuiveringsinstallatie rijker
22-6-2018 "Een stevige klemveer gaat jaren mee"
21-6-2018 'Tegengaan uitbuiting arbeidsmigranten heeft geen prioriteit in Westland'
20-6-2018 “Tien jaar garantie op je silo”
19-6-2018 Van vloer tot visitekaartjes: alles is bamboe
11-6-2018 "Tijdens plaatsing van buitenscherm hebben we alle weersomstandigheden meegemaakt"
6-6-2018 "Nieuwe prefab-kabelverbinding beter bestand tegen kasinvloeden"
31-5-2018 Energieverbruik uit hernieuwbare bronnen stijgt in Nederland naar 6,6 procent
31-5-2018 Afvalenergiebedrijf vangt CO2 af voor glastuinbouw
30-5-2018 Re-branding Kristalon fertigatie producten Yara
30-5-2018 “De doseerbunkers worden bij ons op voorraad geproduceerd”
25-5-2018 Zo maken Big Data en IoT het Bloemencorso veiliger
24-5-2018 “Met extra begeleiding kunnen arbeidsbeperkten prima aan de slag in de kas”
24-5-2018 'Knowing and recognizing’ nu beschikbaar in het Nederlands
23-5-2018 "Ionisatie al 25 jaar oplossing tegen Botrytis in koelcellen"
22-5-2018 De ene ketel is de andere niet
18-5-2018 Nieuwe sierpotten ‘MAYCA’ en ‘IMCA Grow&Go’ geďntroduceerd
17-5-2018 Gebr. Pletting wint gratis filmopname van het bedrijf
16-5-2018 Westlandse ondernemers zien handel met Iran in rook opgaan
14-5-2018 "Altijd halen we met onze klanten de eindstreep"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code