Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitbreiding NVWA en keuringingsiensten met 200 fte nodig bij harde brexit

In het geval van een harde brexit zal het personeelsbestand van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit moeten breiden met 143 fte. Voor de relevante landbouwgerelateerde keuringsdiensten - het Kwaliteitscontrolebureau KCB, Naktuinbouw en het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel COKZ- wordt de noodzakelijke uitbreiding geschat op 48 fte. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook heeft het kabinet besloten de capaciteit bij de douane uit te breiden. Hiermee bereidt de Douane zich voor op de gevolgen van een Brexit voor het goederenverkeer met het Verenigd Koninkrijk. Het gaat daarbij zowel om het inrichten van nieuwe processen aan de buitengrens van de Europese Unie (zoals het toezicht op het ferry-verkeer) als om het opvangen van de grote volumetoename in de goederenstroom die onderworpen zal moeten worden aan douaneformaliteiten en –toezicht.

De nieuwe medewerkers van de NVWA zullen zorg dragen voor de controle en keuring van veterinaire import en export met het Verenigd Koninkrijk op het moment dat dit een derde land wordt, evenals andere voor de NVWA relevante werkzaamheden in het kader van brexit. Het opzetten van de benodigde faciliteiten voor veterinaire importkeuring is een verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven. De NVWA adviseert bedrijven over de wettelijke mogelijkheid en de praktische logistiek voor het vaststellen van de locatie en inrichten van een keurpunt.

De uiteindelijke verantwoordelijkheid om voorbereid te zijn op de gevolgen van Brexit, zowel qua contingency als in voorbereiding op de toekomstige relatie, ligt bij het bedrijfsleven zelf. Een gedegen voorbereiding kost tijd en zekerheid over de uitkomst van de onderhandelingen zal te laat komen, waarschuwt Schouten.

bron: Ministerie van LNV, 27/03/18
Publicatiedatum: