Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Bakker:

“We mogen onze eigen draai geven aan het bedrijf”

Bij plantenbedrijf Mondo Verde in Rijsenhout staan de broers Kees (26) en Frans (24) klaar om het bedrijf van vader Louis Bakker over te nemen. Twee jonge ondernemers met een missie. “We mogen onze eigen draai geven aan het bedrijf van onze vader zodat we goed voorbereid zijn op onze toekomst. Vader Louis laat ons op onze bek gaan.”



De zonen Frans en Kees hebben beiden een studie afgerond. Kees studeerde small business retailmanagement in Den Haag, liep stage bij retail services van Royal FloraHolland en bleef nog een paar jaar in de tuinbouw werken als inkoper bij diverse bedrijven. Frans studeerde bedrijfskunde aan de VU en werkte vervolgens drie jaar op de financiële afdeling van Tommy Hilfiger, tot hij de tuinbouw en het ondernemerschap begon te missen. Bij zijn broer Kees kriebelde het ook. "Het was een voorwaarde voor onze vader dat wij eerst een paar jaar buiten de kwekerij zouden werken en rondkijken. Hij vond dat we ook vanuit een ander referentiekader naar dit bedrijf moesten kijken. Daarna kwamen we afzonderlijk van elkaar tot de conclusie dat we dit mooie plantenbedrijf wilden leiden." In april 2016 stapte Kees in het bedrijf en in maart 2017 volgde Frans. Het overnameproces wordt op dit moment op papier gezet. Vader Louis is 66, maar kijkt achter de schermen nog wel mee bij beslissingen die genomen worden en is dé vraagbaak voor alle teeltkundige kwesties.

Strakkere eisen

Kees heeft branie en heeft echt een passie voor verkopen. Frans is de man van de cijfertjes en is wat meer van het overzicht. Kees lijkt precies op zijn vader. "We hebben aan een half woord genoeg. We denken gewoon heel erg hetzelfde." En Frans? "Ik lijk op mijn moeder, want ik ben ook heel rustig", lacht hij. Wat doen deze heren anders dan hun vader? "De wereld is zo veranderd de afgelopen dertig jaar. Digitalisering staat natuurlijk voorop in onze handel. Daarnaast worden er steeds strakkere eisen aan duurzaamheid gesteld vanuit ngo's maar ook vanuit retail, waar wij aan moeten voldoen. En qua handel wordt er steeds fijnmaziger ingekocht, waar wij op inspelen. Kortom, er wordt veel meer van je gevraagd."

Kopzorgen en vrijheid
Frans: "Onze vader heeft deze kwekerij met eigen handen opgezet en daar hebben wij alle respect voor. Wij pakken het stokje nu over en geven onze eigen draai eraan zodat we goed voorbereid zijn op de toekomst. Wat heel mooi is, is dat Louis ons op onze bek laat gaan. Hij geeft ons de vrijheid." Broer Kees benadrukt dat een eigen bedrijf ook kopzorgen geeft. "De wereld vraagt meer van een kweker dan vroeger. Ik voel dagelijks een mentale druk. Je bent altijd met een eigen onderneming bezig dus je staat altijd 'aan'. Ondernemen is topsport. Maar je krijgt er ook veel voor terug: de vrijheid van het ondernemen en met deze mooie planten bezig zijn."

Bron: Royal FloraHolland
Publicatiedatum: