Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Lucas Jansen:

FlowerAcademy.NL 12,5 jaar

Tholen - Op de kop af bestaat FlowerAcademy.NL vandaag 12,5 jaar. Binnen de sierteelt zijn Lucas Jansen en zijn cursussen dan ook een begrip: alsof iedereen wel eens bij hem in de klas gezeten heeft. Of met hem op een van de vele marktverkenningsreizen geweest is. Of in vervlogen tijden op het Wellant College bij hem in de klas heeft gezeten. Een mooie gelegenheid hem aan het woord te laten en te zien hoe hij zijn hobby, kennis en netwerk over de jaren succesvol heeft weten te combineren.Het begon, vertelt Lucas, allemaal zo’n 48 jaar geleden, toen hij zijn eerste baantje kreeg in de bloemenzaak waar hij zo nu en dan samen met zijn moeder een bosje freesia’s ging kopen. De beste man zocht iemand om de zaak aan te vegen en die de bloemetjes een beetje netjes presenteerde. Dat was in 1970 en hier leerde hij al snel het reilen en zeilen van een bloemenzaak. Met een jaar of 16 bemande hij, in het weekend of wanneer de chef met vakantie was, de zaak in zijn uppie.

Toen het vakantieklussen meer werd dan alleen maar een zakcentje verdienen, kwam Lucas terecht bij Rasser Bloemen in Leiderdorp. “Dat was in die tijd de beste bloemenzaak van de regio. Eigenaar Pieter Rasser stak veel tijd in zijn mensen en gaf hen alle ruimte door te leren. Een van de dingen die ik er al doende leerde was, logisch, het maken van bloemstukken. Dat vond ik mooi werk, zo leuk dat ik in de tussentijd de Meesterbinder opleiding in Utrecht ben gaan doen. Deze opleiding bestaat nu niet meer. Het was een tweejarige opleiding, telkens een dag in de week les. Onder andere de bekende leraar Dries Alberts stond er toen voor de klas."En toen kwam een telefoontje die je, met gevoel voor drama, life changing zou kunnen noemen. De agrarische school in Alpen aan de Rijn was op zoek naar een leraar voor een paar uurtjes in de week. Alberts adviseerde hem dat te doen en dat was het begin van een carričre in het onderwijs. “Eerst drie en een half jaar daar en toen, eigenlijk door toedoen van verschillende leerlingen die er naar doorstroomden, naar de Middelbare Tuinbouwschool in Aalsmeer. Dat college was toen dé school op tuinbouwgebied. Het had meer dan 1000 leerlingen. Ik ben daar werkzaam geweest van 1987 t/m 2005 tot aan het moment dat ik voor mezelf begon".

Richting ZZP
In de loop van de jaren deed Lucas, hoe kan het ook anders, een stevige zo niet encyclopedische assortimentskennis op. Daarnaast had hij ook belangstelling voor de markt, voor de handel, en omdat via de school ook cursussen aan externen werden aangeboden, gebeurde het dat Lucas voor klasjes handelaren kwam te staan.“Tegelijkertijd werd het karakter van het onderwijs in de laatste jaren steeds zelfstandiger. Er was steeds minder contact met de studenten en juist in mijn vak is dat contact erg belangrijk. Dat zinde me niks. Bovendien liep het aantal leerlingen terug. Had de school in 1987 nog 1000 leerlingen, in 2005 waren dat er nog maar 200. Heel de markt stortte in elkaar, er was domweg geen interesse meer in de groensector. En toen besloot ik om de gok te wagen en voor mijzelf te beginnen.”

Achteraf praten is altijd makkelijk, maar met terugwerkende kracht zijn best wat factoren aan te wijzen, die maakte dat FlowerAcademy.NL, zoals Lucas het toen gelijk noemde, van de grond kwam. Door die vele honderden leerlingen die hij aan zich voorbij had zien trekken en die nu voor een groot deel in de sector werkzaam waren, was zijn netwerk groot. En aan kennis van de markt, daar ontbrak het ook niet bepaald aan.Toekomst
Inmiddels draait FlowerAcademy.NL alweer 12,5 jaar en spijt van zijn stap heeft hij nooit gehad. De cursussen hebben hem in 22 verschillende landen gebracht. Momenteel lopen de cursussen nog altijd goed en ondanks een 60ste verjaardag, die Lucas deze zomer hoopt te vieren, wil hij van geen stoppen weten. Tegelijkertijd staat de tijd niet stil en is e-learning bezig aan een sterke opmars. Zes jaar gelden speelde Lucas hierop in door met FlowerAcademy.TV te starten en drie jaar geleden kwamen daar nog de assortiments-apps bij. “In de nabije toekomst zal het accent steeds meer op e-learning en webapps komen te liggen" besluit Lucas. "Maar voorlopig heb ik werk genoeg. Met het cursussen assortiment en kwaliteit ben ik de enige aanbieder terwijl de vraag alleen maar toeneemt bij exporteurs, veredelaars en kwekers.”


Voor meer informatie & het gehele cursusaanbod voor 2018:
Floweracademy.NL
Lucas Jansen
Rijnstraat 1
2311 NJ Leiden
M: 0622261489
E: lucasjansen@floweracademy.tv
www.floweracademy.nl


Publicatiedatum: 1-3-2018
Auteur: Geert Peeters
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

22-3-2018 Argos neemt 'the sky is the limit' letterlijk
22-3-2018 Topbloemen gaat ook (Top)taarten bezorgen
22-3-2018 CNB en Troostwijk organiseren 3 veilingen Bakker.com
22-3-2018 FloraHolland stopt met Let it Grow
21-3-2018 Team VEK Adviesgroep uitgebreid
20-3-2018 Garden Orchid wint Packaging award
20-3-2018 Nieuw online platform biedt realtime en gedetailleerd inzicht in wortelmilieu
20-3-2018 Investeringsmaatschappij Equistone neemt BOAL Group over
20-3-2018 "Nieuwe webshop op alle fronten toekomstproof"
19-3-2018 Anthura neemt sleutels GTC LAB in ontvangst
19-3-2018 BureauSierteelt stopt met organisatie Flower Expo Polen
19-3-2018 Bamboo Orchid gepresenteerd op de Seasonal Trade Fair
16-3-2018 Rotoflowers neemt 1200 m2 extra koeling in gebruik tijdens Open Huis
16-3-2018 Floraccess wil keten verkorten en moderniseren
16-3-2018 Foto's : Drukke middag op Meet & Greet bij FleuraMetz
15-3-2018 Nieuwe huisstijl Moor Filtertechniek
15-3-2018 Delphy volledig eigenaar Aegisto
15-3-2018 Decorum opent nieuw kantoor in World Horti Center
15-3-2018 BKD verricht 5% meer keuringen dan vorig jaar
15-3-2018 Activa Karuturi geveild

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code