Lucas Jansen:

FlowerAcademy.NL 12,5 jaar

Tholen - Op de kop af bestaat FlowerAcademy.NL vandaag 12,5 jaar. Binnen de sierteelt zijn Lucas Jansen en zijn cursussen dan ook een begrip: alsof iedereen wel eens bij hem in de klas gezeten heeft. Of met hem op een van de vele marktverkenningsreizen geweest is. Of in vervlogen tijden op het Wellant College bij hem in de klas heeft gezeten. Een mooie gelegenheid hem aan het woord te laten en te zien hoe hij zijn hobby, kennis en netwerk over de jaren succesvol heeft weten te combineren.Het begon, vertelt Lucas, allemaal zo’n 48 jaar geleden, toen hij zijn eerste baantje kreeg in de bloemenzaak waar hij zo nu en dan samen met zijn moeder een bosje freesia’s ging kopen. De beste man zocht iemand om de zaak aan te vegen en die de bloemetjes een beetje netjes presenteerde. Dat was in 1970 en hier leerde hij al snel het reilen en zeilen van een bloemenzaak. Met een jaar of 16 bemande hij, in het weekend of wanneer de chef met vakantie was, de zaak in zijn uppie.

Toen het vakantieklussen meer werd dan alleen maar een zakcentje verdienen, kwam Lucas terecht bij Rasser Bloemen in Leiderdorp. “Dat was in die tijd de beste bloemenzaak van de regio. Eigenaar Pieter Rasser stak veel tijd in zijn mensen en gaf hen alle ruimte door te leren. Een van de dingen die ik er al doende leerde was, logisch, het maken van bloemstukken. Dat vond ik mooi werk, zo leuk dat ik in de tussentijd de Meesterbinder opleiding in Utrecht ben gaan doen. Deze opleiding bestaat nu niet meer. Het was een tweejarige opleiding, telkens een dag in de week les. Onder andere de bekende leraar Dries Alberts stond er toen voor de klas."En toen kwam een telefoontje die je, met gevoel voor drama, life changing zou kunnen noemen. De agrarische school in Alpen aan de Rijn was op zoek naar een leraar voor een paar uurtjes in de week. Alberts adviseerde hem dat te doen en dat was het begin van een carrière in het onderwijs. “Eerst drie en een half jaar daar en toen, eigenlijk door toedoen van verschillende leerlingen die er naar doorstroomden, naar de Middelbare Tuinbouwschool in Aalsmeer. Dat college was toen dé school op tuinbouwgebied. Het had meer dan 1000 leerlingen. Ik ben daar werkzaam geweest van 1987 t/m 2005 tot aan het moment dat ik voor mezelf begon".

Richting ZZP
In de loop van de jaren deed Lucas, hoe kan het ook anders, een stevige zo niet encyclopedische assortimentskennis op. Daarnaast had hij ook belangstelling voor de markt, voor de handel, en omdat via de school ook cursussen aan externen werden aangeboden, gebeurde het dat Lucas voor klasjes handelaren kwam te staan.“Tegelijkertijd werd het karakter van het onderwijs in de laatste jaren steeds zelfstandiger. Er was steeds minder contact met de studenten en juist in mijn vak is dat contact erg belangrijk. Dat zinde me niks. Bovendien liep het aantal leerlingen terug. Had de school in 1987 nog 1000 leerlingen, in 2005 waren dat er nog maar 200. Heel de markt stortte in elkaar, er was domweg geen interesse meer in de groensector. En toen besloot ik om de gok te wagen en voor mijzelf te beginnen.”

Achteraf praten is altijd makkelijk, maar met terugwerkende kracht zijn best wat factoren aan te wijzen, die maakte dat FlowerAcademy.NL, zoals Lucas het toen gelijk noemde, van de grond kwam. Door die vele honderden leerlingen die hij aan zich voorbij had zien trekken en die nu voor een groot deel in de sector werkzaam waren, was zijn netwerk groot. En aan kennis van de markt, daar ontbrak het ook niet bepaald aan.Toekomst
Inmiddels draait FlowerAcademy.NL alweer 12,5 jaar en spijt van zijn stap heeft hij nooit gehad. De cursussen hebben hem in 22 verschillende landen gebracht. Momenteel lopen de cursussen nog altijd goed en ondanks een 60ste verjaardag, die Lucas deze zomer hoopt te vieren, wil hij van geen stoppen weten. Tegelijkertijd staat de tijd niet stil en is e-learning bezig aan een sterke opmars. Zes jaar gelden speelde Lucas hierop in door met FlowerAcademy.TV te starten en drie jaar geleden kwamen daar nog de assortiments-apps bij. “In de nabije toekomst zal het accent steeds meer op e-learning en webapps komen te liggen" besluit Lucas. "Maar voorlopig heb ik werk genoeg. Met het cursussen assortiment en kwaliteit ben ik de enige aanbieder terwijl de vraag alleen maar toeneemt bij exporteurs, veredelaars en kwekers.”


Voor meer informatie & het gehele cursusaanbod voor 2018:
Floweracademy.NL
Lucas Jansen
Rijnstraat 1
2311 NJ Leiden
M: 0622261489
E: lucasjansen@floweracademy.tv
www.floweracademy.nl


Publicatiedatum: 1-3-2018
Auteur: Geert Peeters
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-6-2018 Nieuwkoop Europe bouwt 2,5 hectare bij
15-6-2018 Selecta one wint FleuroStar Award
15-6-2018 Decorum sluit aan bij FSI
14-6-2018 Toenemende zorgen over vermiste werknemers na vulkaanuitbarsting
13-6-2018 Vernieuwde Quick Plug bundelt 75 jaar kennis en ervaring
13-6-2018 "Strategische rol voor biorationals in gewasbeschermingsmarkt"
13-6-2018 Pokon overgenomen door Evergreen Garden Care
13-6-2018 Henk Spoon nieuwe bestuursvoorzitter Bloemenbureau Holland
12-6-2018 Beekenkamp breidt verkoopactiviteiten in Frankrijk uit
12-6-2018 150 gasten schuiven aan bij jaarlijkse Sion Flower Dinnen
12-6-2018 Chrysantentop in Hensbroek
12-6-2018 Uitreiking eerste NAFI-certificaat
11-6-2018 FleuraMetz wijzigt bestuursstructuur
11-6-2018 Dekker Chrysanten lanceert haar nieuwe huisstijl
11-6-2018 Rozenkweker zegt Myrna roos gedag
8-6-2018 JB Groep is verhuisd naar de nieuwe locatie
8-6-2018 Prijs voor stand Royal FloraHolland bij IFTEX
8-6-2018 Kwekers verkopen de eerste bloemen via Floranti
8-6-2018 Guatemala: Dümmen Orange bezorgd over vermiste werknemers
8-6-2018 Klok plust, omzet blijft achter

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code