"Hivos: "13 cent maakt eerlijke prijs bosje rozen wel mogelijk"

Vrouwenrapgroep strijdt voor leefbaar loon Afrikaanse bloemenpluksters

"Veel van de rozen die in Nederland verkocht worden, komen uit Oost Afrika en krijgen de tienduizenden vrouwen die hier werken geen leefbaar loon. Dit maakt dat er momenteel geen eerlijke prijs voor rozen wordt betaald", zegt Hivos, een NGO die aandacht vraagt voor arbeidsomstandigheden in landen waar werknemers minder beschermd zijn en die aan dat bewustzijn een steentje heeft bijgedragen, in een persbericht.

Hivos liet berekenen welk bedrag gemiddeld nodig is per bosje van 10 rozen in de supermarkt om de Afrikaanse bloemenpluksters een leefbaar loon te kunnen betalen: 13 cent. "Als we die 13 cent verdelen over alle betrokken schakels in de keten van kwekers, handelaren, supermarkten en consumenten is dat maar een paar cent per schakel. Zo kan een kleine verandering een groot verschil maken", aldus Caroline Wildeman van Hivos.

Volgens Wildeman weten de meeste mensen nog altijd niet dat het bosje rozen dat ze in de supermarkt kopen meestal geen eerlijke prijs heeft. Daarom komt Hivos samen met de Power Flower Girls op voor de rechten van Afrikaanse bloemenpluksters en start rondom Valentijnsdag de campagne ‘Small Change Big Deal’.


Power Flower Girls

Consumenten bereid om meer te betalen?
‘Small Change Big Deal’ roept op tot een eerlijke deal, waarbij alle schakels samen die 13 cent opbrengen. "Alle schakels, dus zeker niet alleen de consument", benadrukt Hivos. Op smallchangebigdeal.nl kunnen bezoekers laten weten dat ze best bereid zijn om iets meer te betalen. Wildeman: "We denken namelijk dat de meeste consumenten best bereid zijn om een kleine prijsverhoging voor rozen te accepteren als je daarmee de Afrikaanse pluksters kan helpen."

Daarnaast vindt Hivos dat bloemenhandelaren en supermarkten een eerlijke prijs moeten betalen voor de bloemen die ze uit Afrika importeren, zodat de kweker zijn werknemers een hoger loon kan geven. "Uiteraard moet de kweker die eerlijke prijs daadwerkelijk gebruiken om de lonen van de werknemers te verhogen."


 
Power Flower Girls
‘Power Flower Girls’ is een stoere Afrikaanse vrouwenrapgroep die door middel van muziek strijdt voor leefbaar loon voor de bloemenpluksters. In het kader van de campagne brengen zij rondom Valentijnsdag hun videoclip ‘Small Change Big Deal’ uit.
In deze videoclip halen zij verhaal bij de rozenteler, de veiling, de supermarkt en de consument. Met deze video, ludieke acties en live optredens in het land vragen de Power Flower Girls aandacht voor de lage lonen van de bloemenpluksters.
 
Leefbaar loon is mensenrecht
Hivos legt uit dat een dat een leefbaar loon een mensenrecht is uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. "Een leefbaar loon is een loon om het hoogst noodzakelijke voor jou en je familie te betalen. Deze primaire levensbehoeften zijn volgens internationale afspraken: voedzaam eten, water, onderdak, kleding, medische zorg, vervoer en onderwijs. Ook moet je er wat geld van kunnen sparen, als buffer voor onverwachte gebeurtenissen. Duidelijk is: het salaris dat Afrikaanse vrouwen krijgen voor het plukken van onze bloemen, komt zelfs niet in de buurt van zo'n leefbaar loon. Met alle gevolgen van dien."

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Caroline Wildeman, Programme Manager bij Hivos. T: + 31(0)70 376 55 00 of via de mail. Zie ook www.hivos.org.
 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018