Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Poul Graff, Q-genetics: "We proberen iets nieuws te ontwikkelen"

Hoge verwachtingen voor minirozen met zijknoppen

"Samen staan we sterker." Het klinkt misschien een beetje cliché, maar door samen te werken lukte het twee Deense bedrijven, Graff Breeding en kwekerij Broløkke, om voor telers over de hele wereld een nieuwe serie mini potroosjes te ontwikkelen. De samenwerking tussen de bedrijven begon in 2014 en in de herfst van dat jaar richtten ze Q-genetics op. Na meerdere jaren testen hebben ze vier verschillende series op de markt gebracht en vooral van variëteiten met veel zijknoppen zijn de verwachtingen hooggespannen. "De focus op het ontwikkelen van varieteiten met veel zijknoppen is tamelijk uniek, en ook krijg je er langer houdbare planten mee", weet Poul Graff van Graff Breeding.


Michael Larsen en Poul Graff met de Q-iRose miniatuur rozen series (Foto: Lotte Bjarke)

Gezamenlijk bedrijf Q-genetics
Het begon allemaal in 2014, toen Michael Larsen van Gartneriet Broløkke, een potrozen teler, Poul Graff van Graff Breeding, een hibiscus en poinsettia kweker, uitnodigde om te praten over de mogelijkheid om samen rozenvariëteiten te ontwikkelen. Michael en zijn vader hebben meer dan 15 jaar miniatuur rozen gekweekt voor hun eigen kwekerij en verkochten de volgroeide planten, samen met variëteiten van andere kwekers, onder de naam Elvira Rose. Michael dacht dat hun rozen genetica een niveau had bereikt dat het ook interessant voor andere kwekers zou zijn, en nodigde daarom Poul uit. Als kweker en distributeur van hibiscus en poinsettia heeft Poul veel ervaring met marketing en het verkopen van producten aan telers van over de hele wereld. Net als Michael zag hij ook het internationale potentieel van dit idee.

Daarom richtten ze samen in de herfst van 2014 een nieuwe rozenveredelingsbedrijf op, genaamd Q-genetics ApS. Beide partijen bezitten 50% van het bedrijf en het wordt ook door beide bedrijven aangestuurd. Maar om de kweektargets te behalen besloten ze nog een bedrijf te vragen om zich bij het project te voegen. "Om er zeker van te zijn dat we een goed beeld hebben van de genetische mogelijkheden hebben we Lilly Sørensen van Florilis Breeding uitgenodigd", legt Graff uit.

Q-iRose
Gebaseerd op hun werk hebben ze een nieuwe miniatuur roos geïntroduceerd; de Q-iRose. Deze naam is in lijn met de HibisQs en Q-ismas poinsettia serie van Graff Breedings en heeft meerdere toegevoegde betekenissen, zoals Q voor Unique, Quality, Feminine ♀ en IQ. Naast het kweken van gezonde planten met een lange houdbaarheid, selecteert Q-genetics ook miniatuur rozen met een sterke en stijve stam. Hierdoor zijn ze zeer geschikt om zonder huls te vervoeren. "Er zijn verschillende goede miniatuur rozen op de markt, dus in plaats van in de voetsporen van deze kwekers te treden proberen we iets nieuws te ontwikkelen", zegt Poul. 

Vier series
Na jaren van kweken, selecteren en testen heeft Q-Genetics nu vier series op de markt gebracht; MultiFlora Q-iRose, GrandiFlora Q-iRose, Cadeau Q-iRose en Bouquet Q-iRose. Alle variëteiten van deze series zijn gekweekt om zonder huls te worden verzonden, maar volgens Poul is de laatstgenoemde serie, Bouquet, wat hen echt bijzonder maakt. "Deze variëteit bestaat uit 6 variëteiten voor potmaat 10-12 cm and is redelijk uniek omdat ze allemaal bloemen met zijknoppen hebben," zo vertelt hij. Hij vertelt dat het grote voordeel van zijknoppen is dat het bloeiperiode van de bloem verlengd. "Normaliter bloeit een potroos ongeveer 18-21 dagen, maar nu is de volgende knop klaar om te bloeien wanneer een bloem uitgebloeid is." 

Om telers een goed en compleet assortiment te bieden kunnen de (meer) traditionele series niet ontbreken. Deze series heten MultiFlora Q-iRose en Grandiflora Q-iRose. "Multiflora is een serie die bestaat dat rijk bloeiende variëteiten voor potmaat 6 tot 10 cm en GrandiFlora bestaat uit groot bloeiende variëteiten voor potmaat 10 tot 17 cm," vertelt hij. 

Daarnaast behoren ook geurende variëteiten tot het assortiment, die tot de Cadeau serie behoren. "Deze serie bestaat uit rozen met grote bloemen met een intensief aroma."

IPM Essen
Vanaf hun kas in Denemarken kunnen ze jonge planten naar telers in de hele wereld exporteren. Wil je meer over de variëteiten van Q-Genetics te weten komen? Het bedrijf is aanwezig bij de IPM Essen in hal 14 bij stand 14A31 van Graff Breeding. 

Voor meer informatie
Q-Genetics
Email: pg@graff.dk
www.q-irose.com

Publicatiedatum: