Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Veel Nederlandse interesse voor Iraanse tuinbouwdelegatie

De Nederlandse tuinbouwsector is uniek gepositioneerd om de teelt van Iraanse groenten en bloemen in kassen te bedienen. In de komende jaren zal het areaal in Iran met ettelijke tienduizenden hectare toenemen om te voorzien in de vraag naar kwaliteit en een lagere waterfootprint.

Dit gaven Mr. Baniameri, overheidsadviseur van het Iraanse Ministerie van Landbouw en Mr. Khoobestan, tuinbouwconsultant tijdens een seminar en matchmaking event aan. Dit event werd georganiseerd op 5 december bij Koppert Biological Systems. Daarbij waren meer dan 60 Nederlandse bedrijven en organisaties aanwezig.

Primeur
De vierdaagse missie van 3-7 december werd georganiseerd door de landbouwafdeling van de Nederlandse Ambassade in Iran samen met RVO en was een primeur na het opheffen van de sancties op Iran in 2015. De delegatie omvatte 22 Iraniërs actief in de tuinbouw. Het merendeel bestond uit private telers, die aangaven te willen starten met een kassenproject. Verder reisde ook een vertegenwoordiger van de overheid en van de Landbouwontwikkelingsbank mee. Het programma werd mede vormgegeven door de NEC en Holland Horti International.Oriëntatie
De delegatie bezocht een reeks van tuinbouwbedrijven actief in zaad en veredeling, ecologische plaagbestrijding, geautomatiseerde productiesystemen voor groenten en bloemen, een bloemenveiling en gespecialiseerde bedrijven op het gebied van kassenbouw- en technologie. Hoewel de delegatieleden bekend waren met Spaanse, Turkse en lokale kassentechnologie, was dit bezoek een unieke gelegenheid om te zien hoe de Nederlandse technologie hen kan helpen om kosten te reduceren en productie en kwaliteit te verhogen.

Matchmaking
Tijdens de matchmaking hadden de Nederlandse firma's en organisaties de kans om met de delegatieleden te praten en te begrijpen wat de behoeften zijn van Iraanse tuinders. Daarbij werden veel goede contacten gelegd. Zowel de delegatieleden als de Nederlandse bedrijven waren unaniem zeer enthousiast over het bezoek.


 
Veelbelovende eerste stap
De deelnemers gaven aan goed inzicht te hebben verkregen in de Nederlandse tuinbouwtechnologie en de verkregen informatie bij hun toekomstige investeringsplannen te zullen gebruiken. Tevens werd aangegeven dat bank-gerelateerde problemen en de relatief hoge prijs van de Nederlandse producten een barrière kunnen vormen. In die zin was het contact van de vertegenwoordiger van de Iraanse Landbouwontwikkelingsbank met Atradius tijdens het bezoek van belang. Middels kredietwissels kan Atradius de projectfinanciering tot 5 miljoen euro faciliteren en zo een brug bouwen tussen Nederlandse tuinbouwbedrijven en Iraanse telers.

Het bezoek heeft wederzijds veel enthousiasme gewekt en vormt de aanzet voor een nauwere samenwerking tussen Iran en Nederland op tuinbouwgebied die in 2018 verder vorm zal krijgen.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum: 11-1-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

21-6-2018 "Het is nu 50/50 voor het pond"
20-6-2018 Canada legaliseert cannabis
20-6-2018 6 highlights in de internationale bloemenhandel
20-6-2018 Spanningsveld tussen innovatie en toelatingspraktijk
19-6-2018 Drijvend zonnepark NEXT Garden Lingewaard nadert voltooiing
18-6-2018 Alphabet koopt 70 hectare grond op Agriport A7
18-6-2018 NVWA: tref voorbereidingen voor aangescherpte regels plantenpaspoort
15-6-2018 "Een wereld te winnen"
14-6-2018 Exportwaarde bloemen en planten blijft in wispelturiger markt op niveau
14-6-2018 Voorlopig geen bloemenveiling in Kenia
14-6-2018 Bloembollenhandel tussen NL en Zuid-Amerika stevig in het zadel
13-6-2018 Westlandse bedrijventerreinen zitten vol
7-6-2018 IFTEX Kenia van start
7-6-2018 Uitbreidingsplannen bloembollentelers bijna een kwart gedaald
5-6-2018 "Sierteelt staat er het beste voor"
4-6-2018 Kenia: Ook Amerikaanse kopers bij IFTEX
4-6-2018 Kans op wanbetaling in Azië-Pacific het grootst in India
4-6-2018 Meeste biomassa voor energie komt uit Nederland
1-6-2018 FloraHolland krijgt Ledenraad
1-6-2018 Hulp in tijden van steeds complexer en tijdrovender energiebeheer

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code