Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Leo Middelburg:

"Schoon slootwater belangrijk voor natuurlijk leven en gebruik in de teelt"

Chrysantenteler Leo Middelburg van LMC in Maasdijk teelt op 9 hectare in drie jaarrond schema’s onder andere de troschrysanten Haydar, Chic en Romance. Het bedrijf heeft de waterstromen van sloot-, regen-,drain- en drainagewater op orde. Deze soorten water zijn het hele jaar goed te gebruiken voor de teelt. “Het gaat nu om watermanagement en iets toevoegen aan de grond”, zegt Middelburg.Sturen op natriumverwijdering
“In slootwater zitten veel bruikbare zaken, zoals meststoffen en goede schimmels en bacteriën, die voor de teelt in de grond nodig zijn.” Een Opticlear Diamond doodt de schadelijke schimmels en bacteriën in het water. Met deze installatie zijn eveneens gewasbeschermingsmiddelen en natrium uit het sloot- en drainagewater te verwijderen. “Als we het natriumgetal van 2 in de grond kunnen halveren, stemt dat tot tevredenheid”, meldt de chrysantenteler.

Lozingen verminderd
“Enkele jaren geleden toen de Oranjepolder bij het Hoogheemraadschap van Delfland onder een vergrootglas lag door de gebiedsgerichte metingen, kwamen er van verschillende bedrijven nog pijpjes met nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen in de sloot terecht. Om dat te verbeteren, hadden we tijd nodig om te investeren in systemen en installaties. Ook de bouw van nieuwe bedrijven heeft een positieve bijdrage geleverd”, vertelt Middelburg.

“Om de ondergrondse CO2-leiding op een diepte van 1,50 m droog te houden, pompten we het condenswater toen nog de sloot in. Het waterschap heeft dat water in januari 2015 bemonsterd. Uit de analyse kwam naar voren dat er sporen van een gewasbeschermingsmiddel in zaten, dat jaren geleden door de vorige tuineigenaar in de slateelt is toegepast.” Dit was aanleiding om een oplossing voor deze drainstroom te zoeken.

Biologische gewasbescherming
Een watermonster van de normale drainage op een meter diepte bevatte ook gewasbeschermingsmiddelen. Na de bemonstering gebruikte Middelburg het drainagewater niet meer voor begieting over het gewas, maar loosde dat water op het riool. Hierdoor begon de biologische gewasbescherming een beter resultaat op te leveren. “De natuurlijke vijanden gingen over het gewas lopen en er kwamen jonge exemplaren bij. Het is van groot belang dat de biologie snel en goed aanslaat, want na iedere teeltronde van ongeveer tien weken moeten we weer opnieuw beginnen.”

Na anderhalf jaar het drainagewater niet in de teelt te hebben gebruikt, gebeurt dat door de zuivering nu weer wel en is het lozen van kostbaar water niet meer nodig. De biologie blijft op peil.

Aparte dagvoorraden
Overdag worden de dagvoorraden van de meststoffen en alle waterstromen in aparte silo’s gevuld. De voorraden van schoon sloot-, regen-, drain- en drainagewater gebruikt de teler om met elkaar te versnijden tot gietwater. Beregenen van het gewas gebeurt ’s nachts onder het gesloten verduisteringsdoek, omdat de temperatuur dan aangenamer is.

De chrysantenteler is bijzonder tevreden over de installatie voor waterontsmetting en -zuivering en natriumverwijdering, die nu een half jaar in gebruik is. “Met deze installatie kunnen we zelf sturen en bepalen wat we doen met het sloot-, regen-, drain- en drainagewater. En het geeft rust op het bedrijf.”

Bron: Glastuinbouw Waterproof (Harry Stijger)

Publicatiedatum: 2-1-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

23-3-2018 Schroll ontwikkelt hortensiaproductie in Portugal
22-3-2018 Jaarlijks middagje ranonkelen bij Leendert van der Ende
22-3-2018 Aardwarmte bij Levoplant
22-3-2018 Epicentrum van de amaryllisbol in ‘s-Gravenzande
21-3-2018 Ecuador: Eerste rozen uit gerenoveerde kwekerij Flores Verdes
19-3-2018 Fotoreportage: Seasonal Trade Fair 2018
19-3-2018 Plantenkwekerij Leo Ammerlaan viert 50-jarig bestaan
19-3-2018 Verkoop viooltjes op laag pitje door kou
19-3-2018 Fachjan levert 10.000+ planten en bomen aan grootste cruiseschip ter wereld
16-3-2018 #SjaakOnTour op bezoek bij leden in Groningen en Drenthe
16-3-2018 Kwekerij Waalzicht in de spotlights
16-3-2018 Seasonal Trade Fair : Kou zet rem op bloei
15-3-2018 "Na één jaar belangrijkste rozenexporteur van Spanje"
15-3-2018 Vroeg bloeiende promenaea net op tijd voor Pasen
15-3-2018 Smoked Hydrangea wint Noviflora NEW Award
14-3-2018 “We mogen onze eigen draai geven aan het bedrijf”
14-3-2018 Theo Aardse doet stapje terug bij Aardse Orchids
14-3-2018 Bieslook, kleine teelt met grote ambitie
13-3-2018 Nolina Kwekerijen introduceert nieuwe hoezen
13-3-2018 SV.CO lanceert ‘nieuwbouw website’

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code