Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
minister presenteert evaluatie aan Tweede Kamer

Keuringsdiensten goedgekeurd

De keuringsdiensten NAK, Naktuinbouw, BKD en KCB en de Raad voor Plantenrassen opereren doeltreffend, doelmatig, onafhankelijk, efficiƫnt, integer en transparant. Dat meldt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, in een schrijven aan de Kamer.

Omdat de keuringsdiensten sinds 1 januari 2010 onder de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen vallen en hun functioneren periodiek dient te worden geƫvalueerd, heeft bureau Auditdienst Rijk de Raad voor de Plantenrassen en Bureau Kwink de andere vier instanties onder de loep genomen.

De onderzoeksopzet van Bureau Kwink bestond uit 'een documentstudie en interviews met de betreffende keuringsdienst, sector- en brancheorganisaties, het ministerie en met de NVWA. Daarnaast is gebruik gemaakt van zelfevaluaties ingevuld door de keuringsdienst.' De conclusie is hierboven samengevat, waaraan eerlijkheidshalve moet worden toegevoegd dat ook de evaluator zelf niet ziet wat het nu eigenlijk heeft gebakken ("De evaluator heeft als kanttekening bij de onderzoeken aangegeven, dat een objectieve meetlat met concrete, meetbare doelen om het functioneren van de keuringsdiensten aan te relateren ontbreekt.")

Het onderzoek van de Auditdienst Rijk naar de Raad voor Plantenrassen bestond uit 'een documentstudie en interviews met de Raad en het ministerie', waarbij de betrokkenen gevraagd werd 'wat goed ging, wat beter kon en welke aandachtspunten worden gezien voor de komende periode'.

Tot slot geeft Bureau Kwink de keuringsdiensten de aanbeveling mee kennis te blijven vergaren op gebieden om die er nog sterker bij te betrekken en te kijken of met elkaar praten zin heeft. De Auditdienst Rijk geeft de Raad voor Plantenrassen mee vooral de kaders in samenhang met elkaar te actualiseren enz. etc.

De bewuste brief alsook de verschillende bijlagen daarbij vindt u hier.
Publicatiedatum: