Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fairtrade in het beklaagdenbankje

Oserian heeft het accountantsbureau Clyde & Associates opdracht gegeven de toewijzing van zo'n 1 miljoen dollar aan fondsen van Fairtrade aan derden onder de loep te nemen. Het bedrijf verdenkt vertegenwoordigers van Fairtrade ervan steekpenningen aan te nemen en fondsen aldus onrechtmatig te verdelen.

Het rapport van Clyde & Associates, dat door The Guardian is ingezien, zou een reeks aan financiële onregelmatigheden blootleggen. Voornaamste aanklacht is dat 'fondsen zouden zijn toegekend aan personen of instanties, die daarop geen aanspraak maken'.

Fondsen worden toegewezen aan verschillende personen en projecten binnen Oserian, maar nadrukkelijk buiten bemoeienis van het management van de farm om. Oserian is overgegaan tot de aanklacht, na 'toenemende zorgen aangaande de toewijzing van fondsen', waarin het management in de loop van de tijd meer en meer onregelmatigheden constateerden.

Volgens Fairtrade zijn de problemen, waarvan in het rapport sprake is, het gevolg van gebrekkige training en kunde van het Fairtrade Premium Committee (FPC) ter plaatse, een commissie bestaande uit medewerkers van Oserian zelf, die bepaalt hoe het geld lokaal besteed wordt.”

Oserian is een van Kenia's grootste kwekers van rozen en anjers.

Voor meer informatie, zie dit artikel in The Guardian.
Publicatiedatum: