Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plant-e winnaar Impact Award Nederlandse Innovatie Prijzen

Stroom opwekken uit levende planten. Het klinkt als sciencefiction, maar als het aan de Wageningse groene ondernemer Marjolein Helder ligt voorzien we onszelf binnenkort allemaal van energie met onze eigen huiskamerplanten. Haar bedrijf, Plant-e, won de Impact Award van de Nederlandse Innovatie Prijzen, een initiatief van AVROTROS en de Erasmus Universiteit.

De Nederlandse Innovatie Prijzen 2017 werden uitgereikt door presentator Art Rooijakkers in het Scheveningse Kurhaus. Marjolein Helder won de Impact Award voor haar innovatieve oplossing voor het energieprobleem, waarmee ze de andere genomineerden, Engie en Avantes, achter zich liet.

Marjolein Helder was naar eigen zeggen totaal verbluft door de uitslag. "Ik had echt niet verwacht dat wij deze belangrijke prijs zouden winnen in een krachtenveld met zulke genomineerden".

Erasmus Universiteit
De Nationale Innovatie Prijzen werden uitgereikt naar aanleiding van de jaarlijkse concurrentie en innovatiemonitor van de Erasmus Universiteit. In drie categorieën waren telkens drie partijen genomineerd. De genomineerden werden beoordeeld door een 7-koppige jury onder leiding van Prof. Henk Volberda. Het juryrapport roemt Plant-e om haar maatschappelijke visie, het bieden van ruimte voor zelforganisatie, initiatieven van onderop en haar sociale missie om onderontwikkelde gebieden van elektriciteit te voorzien.

Duurzame landbouw
Dr. Ir. Marjolein Helder (34) studeerde milieutechnologie aan de Wageningen Universiteit en promoveerde op het onderwerp energieopwekking uit levende planten. Tijdens haar promotieonderzoek richtte zij Plant-e op, dat producten ontwikkelt die energie halen uit natuurgebieden zonder de natuur zelf aan te tasten. Ook werkt zij aan het ontwikkelen van groene elektriciteit leverende daken. Een ander project houdt zich bezig met de ontwikkeling van sensoren voor gewassen, waarmee minder voedingsstoffen en water nodig zijn en landbouw verduurzaamt. Plant-e werd eerder door het World Economic Forum uitgeroepen tot Technology Pioneer en Marjolein staat in de DJ100 van 2013, de lijst met de duurzaamste jonge koplopers van Nederland.

Plant-e levert nu al werkende producten, waarin elektriciteit wordt geleverd door levende planten. Helder had in het Kurhaus een kleine kerstboom bij zich, die zijn eigen verlichting laat branden. Marjolein Helder: "Het maakt voor de geloofwaardigheid heel veel uit of je onze technologie echt in werking zien. Het geld dat opgehaald wordt met de verkoop van de producten wil ze steken in verder onderzoek naar de technologie.



Nieuwe investeerders
Helder: "We hebben een enorme ambitie met Plant-e en willen bijvoorbeeld energie halen uit moerassen. En dat met een positieve CO2 footprint. We hebben het bewijs dat het kan en de erkenning van een jury van formaat. Nu willen we de goede investeerders aantrekken, die ons project schaalgrootte kunnen geven."

Voor meer informatie:
www.plant-e.com
Publicatiedatum: