Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
planten dragen bij aan psychologisch welzijn in de ruimte

Advies voor astronauten: neem plantjes mee

Waar mensen in de kosmos ook naartoe gaan, er moeten planten mee. Dat is de boodschap van een rapport met de titel "Gardening for Therapeutic People-Plant Interactions during Long-Duration Space Missions" (Tuinieren ten behoeve van therapeutische mens-plant interactie tijdens lange ruimtemissies), geschreven door Raymond Odeh en Charles L. Guy van de University of Florida (Gainesville) en gepubliceerd in het De Gruyter journal, Open Agriculture.

Aan het begin van het ruimtetijdperk was wetenschappelijke nieuwsgierigheid de belangrijkste drijfveer van het onderzoek naar het vermogen van planten om in een zwaartekrachtloze atmosfeer te overleven. De gedachte dat het kosteneffectiever en gezonder zou zijn om tijdens lange ruimtemissies verse groenten en fruit te telen in plaats van alleen verwerkt voedsel te gebruiken, speelde echter ook een rol. Toen eenmaal was vastgesteld dat planten konden overleven werden er meer experimenten uitgevoerd om te zien of ze ook op andere manieren kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld om de lucht in een ruimtevaartuig te zuiveren. 

Het rapport bevat ook andere verrassende resultaten. Planten blijken mogelijk ook een belangrijke rol te spelen met betrekking tot het psychologische welzijn. Meer onderzoek naar de psychologische impact van planten op astronauten lijkt dan ook de logische volgende stap.

Ruimtevaart kan slaapstoornissen veroorzaken, verminderde energie, onoplettendheid, bemoeilijkte probleemoplossing en zelfs geheugenverlies. Het kan ertoe leiden dat mensen vijandiger zijn en impulsiever handelen. Verder kan het ondanks het gevaar en opwinding soms saai zijn. Elk van deze omstandigheden en problemen kan tot een gevaarlijke en mogelijk tragische uitkomst leiden.

Odeh en Guy hebben een overzicht samengesteld uit de bestaande literatuur over plant-mens relaties. Op aarde zijn er ongeveer 600 soorten economisch nuttige planten, 7000 eetbare soorten en 28.000 soorten die voor tuinieren en landschapsarchitectuur worden gebruikt. Daar we dus duidelijk meer dan voedsel en medicijnen uit planten halen stelt het rapport de vraag hoe we dit voor ruimtereizen kunnen gebruiken?

Diverse studies tonen aan dat tuinieren of zelfs de aanwezigheid van planten een positief psychologisch effect heeft op mensen, waardoor ze gelukkiger en meer sociaal zijn. Door tuinieren kunnen mensen tijd doorbrengen in de natuur, ontspannen en nieuwe vaardigheden leren. De auteurs noemen ook de Biophilia Hypothese, die suggereert dat mensen de aangeboren neiging hebben om de interactie met de natuur op te zoeken, wat kan helpen verklaren waarom ruimtevaart zo gevaarlijk kan zijn voor de menselijke psyche.

De auteurs concluderen dat wat op aarde voor mensen van toepassing is, ook van toepassing is op astronauten in de ruimte. Planten kunnen bijdragen aan de vermindering van zowel sociale als cognitieve problemen die verband houden met ruimtereizen en stellen dan ook voor dat planten mee worden genomen bij de planning van toekomstige ruimtemissies om zowel voedings- als psychologische redenen. Peggy Whitson, een astronaut aan boord van het ISS, bevestigt dit: "Het verbaasde me hoe goed ik de 6 sojaplanten eruit vond zien ... Ik denk dat het voor de eerste keer iets groens zien in anderhalve maand een grote uitwerking op me had. Vanuit een psychologisch perspectief vind ik het interessant dat mijn reactie zo dramatisch was ... Ik denk dat als we naar Mars gaan we een tuin nodig hebben!”

Dr. Raymond Wheeler, een senior NASA-wetenschapper aan het Kennedy Space Center: "Het was echt tijd voor een behandeling van dit onderwerp en het zou een sterk argument moeten zijn voor systeemanalisten en biomedische onderzoekers om de mogelijke ‘andere’ bijdragen van planten aan ruimteverkenning nader te onderzoeken. Ik beveel dit artikel sterk aan voor iedereen met interesse voor de menselijke ruimtevaart en het idee om planten te gebruiken voor bioregeneratieve levensondersteuning."

Dit artikel kan hier gratis gelezen worden: DOI: https://doi.org/10.1515/opag-2017-0001

Het onderzoek voor dit rapport is ondersteund door de afdeling milieutechnische tuinbouw van de University of Florida en het Gene & Barbara Batson Endowed Nursery Fund.

Publicatiedatum: 3-1-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

21-6-2018 De uit de hand gelopen hobby van Seerp Wigboldus
21-6-2018 Nederlands licht doet WK-gras groeien
14-6-2018 Wetenschappers maken Glow in the dark-plant
12-6-2018 Delta Ride for the Roses haalt €212.534,- op
12-6-2018 Peruaans echtpaar aangehouden met 440 beschermde orchideeën in koffer
11-6-2018 Italiaanse orchidee gaat viraal
11-6-2018 Westlandse bloemen bij paardenevenement in Duitsland
1-6-2018 WK voetbal met topzaad van Barenbrug
1-6-2018 Vluchtende automobilist laat tas met geld en drugs achter bij tuinder in Zwaagdijk
29-5-2018 De Tuinen van Elspeth Diederix
24-5-2018 Wetenschapper ontdekt nieuwe Dracaena-soort in Koninklijke Burgers' Zoo
24-5-2018 Hitte van bloemen activeert brandalarm, vrachtvliegtuig maakt noodlanding
23-5-2018 Luuk leert het vak
23-5-2018 Poetin geeft Merkel bloemetje
18-5-2018 Kweker 'over the moon' voor leveren planten voor huwelijk Harry & Meghan
18-5-2018 Grootste historische kas ter wereld weer open
17-5-2018 Lijst met rising tuinbouw-stars 'Forty under 40' gepresenteerd
16-5-2018 Green Trade Center decor voor nieuw NTR programma
9-5-2018 Bomen lijken een ‘hartslag’ te hebben
3-5-2018 Gratis tulpen voor gevallen helden

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code