Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
planten dragen bij aan psychologisch welzijn in de ruimte

Advies voor astronauten: neem plantjes mee

Waar mensen in de kosmos ook naartoe gaan, er moeten planten mee. Dat is de boodschap van een rapport met de titel "Gardening for Therapeutic People-Plant Interactions during Long-Duration Space Missions" (Tuinieren ten behoeve van therapeutische mens-plant interactie tijdens lange ruimtemissies), geschreven door Raymond Odeh en Charles L. Guy van de University of Florida (Gainesville) en gepubliceerd in het De Gruyter journal, Open Agriculture.

Aan het begin van het ruimtetijdperk was wetenschappelijke nieuwsgierigheid de belangrijkste drijfveer van het onderzoek naar het vermogen van planten om in een zwaartekrachtloze atmosfeer te overleven. De gedachte dat het kosteneffectiever en gezonder zou zijn om tijdens lange ruimtemissies verse groenten en fruit te telen in plaats van alleen verwerkt voedsel te gebruiken, speelde echter ook een rol. Toen eenmaal was vastgesteld dat planten konden overleven werden er meer experimenten uitgevoerd om te zien of ze ook op andere manieren kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld om de lucht in een ruimtevaartuig te zuiveren. 

Het rapport bevat ook andere verrassende resultaten. Planten blijken mogelijk ook een belangrijke rol te spelen met betrekking tot het psychologische welzijn. Meer onderzoek naar de psychologische impact van planten op astronauten lijkt dan ook de logische volgende stap.

Ruimtevaart kan slaapstoornissen veroorzaken, verminderde energie, onoplettendheid, bemoeilijkte probleemoplossing en zelfs geheugenverlies. Het kan ertoe leiden dat mensen vijandiger zijn en impulsiever handelen. Verder kan het ondanks het gevaar en opwinding soms saai zijn. Elk van deze omstandigheden en problemen kan tot een gevaarlijke en mogelijk tragische uitkomst leiden.

Odeh en Guy hebben een overzicht samengesteld uit de bestaande literatuur over plant-mens relaties. Op aarde zijn er ongeveer 600 soorten economisch nuttige planten, 7000 eetbare soorten en 28.000 soorten die voor tuinieren en landschapsarchitectuur worden gebruikt. Daar we dus duidelijk meer dan voedsel en medicijnen uit planten halen stelt het rapport de vraag hoe we dit voor ruimtereizen kunnen gebruiken?

Diverse studies tonen aan dat tuinieren of zelfs de aanwezigheid van planten een positief psychologisch effect heeft op mensen, waardoor ze gelukkiger en meer sociaal zijn. Door tuinieren kunnen mensen tijd doorbrengen in de natuur, ontspannen en nieuwe vaardigheden leren. De auteurs noemen ook de Biophilia Hypothese, die suggereert dat mensen de aangeboren neiging hebben om de interactie met de natuur op te zoeken, wat kan helpen verklaren waarom ruimtevaart zo gevaarlijk kan zijn voor de menselijke psyche.

De auteurs concluderen dat wat op aarde voor mensen van toepassing is, ook van toepassing is op astronauten in de ruimte. Planten kunnen bijdragen aan de vermindering van zowel sociale als cognitieve problemen die verband houden met ruimtereizen en stellen dan ook voor dat planten mee worden genomen bij de planning van toekomstige ruimtemissies om zowel voedings- als psychologische redenen. Peggy Whitson, een astronaut aan boord van het ISS, bevestigt dit: "Het verbaasde me hoe goed ik de 6 sojaplanten eruit vond zien ... Ik denk dat het voor de eerste keer iets groens zien in anderhalve maand een grote uitwerking op me had. Vanuit een psychologisch perspectief vind ik het interessant dat mijn reactie zo dramatisch was ... Ik denk dat als we naar Mars gaan we een tuin nodig hebben!”

Dr. Raymond Wheeler, een senior NASA-wetenschapper aan het Kennedy Space Center: "Het was echt tijd voor een behandeling van dit onderwerp en het zou een sterk argument moeten zijn voor systeemanalisten en biomedische onderzoekers om de mogelijke ‘andere’ bijdragen van planten aan ruimteverkenning nader te onderzoeken. Ik beveel dit artikel sterk aan voor iedereen met interesse voor de menselijke ruimtevaart en het idee om planten te gebruiken voor bioregeneratieve levensondersteuning."

Dit artikel kan hier gratis gelezen worden: DOI: https://doi.org/10.1515/opag-2017-0001

Het onderzoek voor dit rapport is ondersteund door de afdeling milieutechnische tuinbouw van de University of Florida en het Gene & Barbara Batson Endowed Nursery Fund.

Publicatiedatum: 3-1-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

21-3-2018 Ontdek nu uw mogelijkheden met groen en zorg in de nieuwe factsheet
21-3-2018 Ontwerp een autonome kas
20-3-2018 Knap staaltje duurzaam doen : The Dutch Mountains gelanceerd
19-3-2018 Tukkers tuk op tulpen: Denekamper ‘tulpen-express’ in actie voor kindertehuis Ghana
16-3-2018 Barendsen bezorgt Cargo Bikes bij Zwitserse bloemisten
16-3-2018 Oproep bollenkwekers: geniet op afstand!
15-3-2018 Alleen boete voor illegale tewerkstelling Egyptenaar
14-3-2018 Vanaf nu bezorgen groentenspecialisten met Yape aan huis
14-3-2018 "Erover praten helpt echt!"
13-3-2018 Minder suïcide in groenere gemeenten
13-3-2018 Prinses Margriet bij 150-jarig jubileum Holland Bulb Market
12-3-2018 Bloemist gaat Paasmeeuw te lijf op Sint-Pietersplein
9-3-2018 Treintje in de bocht
9-3-2018 Chinees bloemencorso met Nederlandse roots
7-3-2018 Schermingsbedrijf betaalt studieschuld van toekomstige werknemers
7-3-2018 Vici-subsidie voor Richard Immink om bloei beter te begrijpen
1-3-2018 Negen maanden cel geëist voor huisvesten en illegaal te werk stellen door bloemenexportbedrijf
1-3-2018 Longfonds happy met vette cheque Waterdrinker
28-2-2018 Narcis bestrijdt mogelijk kankercellen
28-2-2018 Video: Tulpenbabe Irene Schouten geportretteerd bij NOS

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code