Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
planten dragen bij aan psychologisch welzijn in de ruimte

Advies voor astronauten: neem plantjes mee

Waar mensen in de kosmos ook naartoe gaan, er moeten planten mee. Dat is de boodschap van een rapport met de titel "Gardening for Therapeutic People-Plant Interactions during Long-Duration Space Missions" (Tuinieren ten behoeve van therapeutische mens-plant interactie tijdens lange ruimtemissies), geschreven door Raymond Odeh en Charles L. Guy van de University of Florida (Gainesville) en gepubliceerd in het De Gruyter journal, Open Agriculture.

Aan het begin van het ruimtetijdperk was wetenschappelijke nieuwsgierigheid de belangrijkste drijfveer van het onderzoek naar het vermogen van planten om in een zwaartekrachtloze atmosfeer te overleven. De gedachte dat het kosteneffectiever en gezonder zou zijn om tijdens lange ruimtemissies verse groenten en fruit te telen in plaats van alleen verwerkt voedsel te gebruiken, speelde echter ook een rol. Toen eenmaal was vastgesteld dat planten konden overleven werden er meer experimenten uitgevoerd om te zien of ze ook op andere manieren kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld om de lucht in een ruimtevaartuig te zuiveren. 

Het rapport bevat ook andere verrassende resultaten. Planten blijken mogelijk ook een belangrijke rol te spelen met betrekking tot het psychologische welzijn. Meer onderzoek naar de psychologische impact van planten op astronauten lijkt dan ook de logische volgende stap.

Ruimtevaart kan slaapstoornissen veroorzaken, verminderde energie, onoplettendheid, bemoeilijkte probleemoplossing en zelfs geheugenverlies. Het kan ertoe leiden dat mensen vijandiger zijn en impulsiever handelen. Verder kan het ondanks het gevaar en opwinding soms saai zijn. Elk van deze omstandigheden en problemen kan tot een gevaarlijke en mogelijk tragische uitkomst leiden.

Odeh en Guy hebben een overzicht samengesteld uit de bestaande literatuur over plant-mens relaties. Op aarde zijn er ongeveer 600 soorten economisch nuttige planten, 7000 eetbare soorten en 28.000 soorten die voor tuinieren en landschapsarchitectuur worden gebruikt. Daar we dus duidelijk meer dan voedsel en medicijnen uit planten halen stelt het rapport de vraag hoe we dit voor ruimtereizen kunnen gebruiken?

Diverse studies tonen aan dat tuinieren of zelfs de aanwezigheid van planten een positief psychologisch effect heeft op mensen, waardoor ze gelukkiger en meer sociaal zijn. Door tuinieren kunnen mensen tijd doorbrengen in de natuur, ontspannen en nieuwe vaardigheden leren. De auteurs noemen ook de Biophilia Hypothese, die suggereert dat mensen de aangeboren neiging hebben om de interactie met de natuur op te zoeken, wat kan helpen verklaren waarom ruimtevaart zo gevaarlijk kan zijn voor de menselijke psyche.

De auteurs concluderen dat wat op aarde voor mensen van toepassing is, ook van toepassing is op astronauten in de ruimte. Planten kunnen bijdragen aan de vermindering van zowel sociale als cognitieve problemen die verband houden met ruimtereizen en stellen dan ook voor dat planten mee worden genomen bij de planning van toekomstige ruimtemissies om zowel voedings- als psychologische redenen. Peggy Whitson, een astronaut aan boord van het ISS, bevestigt dit: "Het verbaasde me hoe goed ik de 6 sojaplanten eruit vond zien ... Ik denk dat het voor de eerste keer iets groens zien in anderhalve maand een grote uitwerking op me had. Vanuit een psychologisch perspectief vind ik het interessant dat mijn reactie zo dramatisch was ... Ik denk dat als we naar Mars gaan we een tuin nodig hebben!”

Dr. Raymond Wheeler, een senior NASA-wetenschapper aan het Kennedy Space Center: "Het was echt tijd voor een behandeling van dit onderwerp en het zou een sterk argument moeten zijn voor systeemanalisten en biomedische onderzoekers om de mogelijke ‘andere’ bijdragen van planten aan ruimteverkenning nader te onderzoeken. Ik beveel dit artikel sterk aan voor iedereen met interesse voor de menselijke ruimtevaart en het idee om planten te gebruiken voor bioregeneratieve levensondersteuning."

Dit artikel kan hier gratis gelezen worden: DOI: https://doi.org/10.1515/opag-2017-0001

Het onderzoek voor dit rapport is ondersteund door de afdeling milieutechnische tuinbouw van de University of Florida en het Gene & Barbara Batson Endowed Nursery Fund.

Publicatiedatum: 3-1-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-1-2018 Eiwitten als bloeihormoon
12-1-2018 Kinderen leren programmeren tijdens Kids Tech Event bij JEM-id
10-1-2018 Veiligheidssysteem truck voorkomt aanrijding kind
5-1-2018 Fraude en oplichting in de sierteeltsector – Slinkse streken van Frans echtpaar
5-1-2018 Automatische plastic sloffen dispenser
3-1-2018 Wetenschappers publiceren lijst van 149 schadelijkste exotische planten en dieren in Europa
22-12-2017 Wayne Rooney vindt taakstraf bij tuincentrum 'erg leuk'
18-12-2017 Monopolyspel levert €4175,- op voor Stichting Leergeld Westland
14-12-2017 Rivieren op de kaart inkleuren
13-12-2017 Wederom vette cheque Ronald Moerings Foundation voor AVL
6-12-2017 Westlandse kas in Azerbeidzjan geopend door president
6-12-2017 WNF: Europese landbouwsubsidies houden natuurverlies in stand
1-12-2017 "Floriadekrant NIET van Almere DEZE WEEK"
30-11-2017 Elk jaar krijgt Bailey bloemen van haar overleden vader
30-11-2017 Meer werkgelegenheid voor Syrische vluchtelingen door innovatie in Libanese tuinbouw
30-11-2017 Als een jekko
30-11-2017 Kerstboom van 15.000 bloemen
29-11-2017 Appen op de trekker in de veilinghal? Boete!
29-11-2017 Leidenaar stookt wodka van tulpenbollen
29-11-2017 Marechaussee vindt partij drugs in lading bloemen

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code