Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hein Buisman, X-Bust

50 tot 75 procent minder bestrijdingsmiddel met X-Bust

Tholen - Een spuitmachine waarmee flink minder middelen gebruikt worden, minder water gezuiverd hoeft te worden en bovendien de dekking beter is. Dat is in een notendop de werking van de X-Bust, een machine ontwikkeld door Buisman Logistics. Volgens Hein Buisman, die een dergelijke techniek al een jaar of acht geleden in de fruitsector introduceerde, staan de sterren nu goed om deze techniek ook in de sierteelt uit te rollen.


Klik hier voor de website & twee video's, waarin de werking van de X-Bust geïllustreerd wordt

In elk geval heeft Dümmen Orange enkele maanden geleden een X-Bust geïnstalleerd in de Kwakel (voormalige locatie van Olij). Aldaar wordt nu nog slechts 50 liter per hectare verbruikt, een flinke reductie. “Het bedrijf was op zoek naar een alternatief spuitsysteem tegen schimmels en insecten. Het draait er nu uitstekend en het was vooral leuk om te zien hoe die reductie ook direct op de werkvloer werd opgemerkt. Van een sceptisch ‘dat kan helemaal niet’ naar een ‘verdraaid, het werkt echt’.



Met het nieuwe, geavanceerd spuitsysteem kan naar eigen zeggen met 50 tot 75% minder bestrijdingsmiddel (chemisch dan wel biologisch) hetzelfde resultaat behaald worden als met conventioneel spuiten. De X-Bust brengt de middelen aan in een ultra-fijne nevel die door speciale luchttechniek zowel de boven- als de onderkant van het blad met een dun laagje bedekt, tot diep in het gewas. Door toepassing van elektrostatische lading stoten de druppels elkaar af en wordt zogenaamde druppeltrekking vermeden. Normaal gesproken worden waterdruppels van boven naar beneden gespoten. Dan wordt echter de onderkant van het blad niet goed behandeld. Met de X-Bust wordt het gewasbeschermingsmiddel verspreid in een fijne, elektrostatisch geladen waas; kleine druppeltjes die worden vastgehouden in twee contra-roterende luchtlagen, totdat ze zich hechten aan het gewas.

Interessant in dit verband is ook dat die 50 liter per hectare volgens Hein in de toekomst nog verder gereduceerd kan worden. "Dat heeft met psychologie te maken. De gebruiker wil nu eenmaal zien dat het middel daadwerkelijk is aangebracht. Gebruik je minder dan 50 liter, dan wordt de laag zo dun dat je het niet meer zien kunt. Voor wat betreft de effectiviteit maakt dat niet uit en kan het, inderdaad, ook vaak minder zijn."



Besef
Volgens Hein is de X-Bust toepasbaar op allerlei soorten sier- en groentegewassen, en heeft hij inmiddels ook een project in komkommers en tomaten lopen. Maar er is nog een wereld te winnen, “want de glastuinbouw loopt achter op de fruitsector. Aldaar is wetgeving strenger, bemoeienis van de overheid groter en zit ook de retail er al langer met bovenwettelijke eisen bovenop. Dat alles maakt nu ook opgang in de glasgroenten en –bloemen. “Een jaar of vier, vijf geleden ben ik ook eens met een rozenkwekers gaan praten, maar toen ging het niet door. Natuurlijk, die tijd was even anders, crisis en geen geld. Maar ook was het besef van de noodzaak schoner en duurzamer te telen minder. Dat besef begint nu pas geleidelijk echt door te dringen.”

De investering voor de X-Bust zou in anderhalf tot 2 jaar terugverdiend zijn, zo stelt de fabrikant. In combinatie met een selectieve doseerunit komt de X-Bust bovendien in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Interesse gewekt? Hein Buisman komt het allemaal graag vertellen – contactgegevens hieronder.

Voor meer inforamtie:
Buisman Logistic Solutions BV
Hein Buisman
Kornedijk 4, 4116 CE Buren, Holland
M: +31(0)6 26 24 40 31
E: info@buisman.org
www.xbust.nl