Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Arne Bac, Rabobank

"Online kansen laten uw bedrijf groeien"

"De publicatie van de recente sierteeltstudie ‘Volop kansen op bloei’ was voor mij een bijzonder moment. In gezelschap van 65 vooraanstaande ondernemers en experts lanceerden we onze visie en discussieerden we over de toekomst van de sector. Na zo’n breed uitgerold artikel is het altijd spannend hoe de sector reageert."

Onderstaande blog is van de hand van Arne Bac, sectorspecialist sierteelt en fruitteelt en groothandel AGF bij de Rabobank. Hierin gaat hij verder in op de toekomst van de sierteelt, de verwachte ketenverkorting en online kansen voor ondernemers in de sector, zoals deze onlangs door de bank in het visie-rapport 'Volop kansen op bloei' werd gepresenteerd.

Winnaars en verliezers
Wie worden de winnaars en verliezers in de nieuwe afzetketen? Deze vraag leidde tot veel reacties. Menig ondernemer ziet kansen voor zichzelf, maar vermoedt dat sommige collega’s het onderspit zullen delven door de verwachte ketenverkorting. Ook sprak ik ondernemers die niet geloven dat de ketendynamiek zoveel impact zal hebben als in de studie wordt geschetst. Ik merk aan de vurigheid van de discussies dat het aanzet tot reflectie op de eigen positie, een zeer actueel onderwerp. Los van de keuze die de individuele ondernemer uiteindelijk maakt.Sparren over online kansen

Naast reacties van ondernemers en journalistieke vragen volgden ook diverse uitnodigingen voor een nadere kennismaking. Het bespreken van online mogelijkheden staat hierbij vaak centraal. Veel bestaande en nieuwe partijen zijn hard bezig om online B2B- en B2C-toepassingen te ontwikkelen. De ervaring in andere sectoren leert ons dat start-ups vaker voor doorbraak zorgen dan bestaande partijen. Dit vraagt scherpte van u als ondernemer om te ontdekken wie die winnende start-up van morgen is. Ik weet dat ook bestaande ondernemers in de sierteeltketen niet stil zitten en graag de competitie winnen van de online start-up. Dit spel in de markt maakt de huidige tijd een zeer interessante periode.

Groen is hot
De cijfers uit de sierteeltstudie tonen de populariteit van groen onmiskenbaar aan. Een item op Radio 1 bevestigde de toegevoegde waarde van bloemen en planten. Uit onderzoek van onder meer Harvard University blijkt dat groen op de werkvloer leidt tot 15% productieverhoging per medewerker. Met name ficussen, palmen en pot orchideeën bevorderen de gezondheid en verbeteren de werksfeer. Klein detail: de onderzoekers adviseerden zes planten per werknemer en bij voorkeur zo’n 1,60 meter hoog. Ik zou zeggen: stop de ‘greenwalls’ aan de buitenkant van gebouwen, maar bekleed de kantoortuinen met planten.

Let It Grow
Ondernemers die zoeken naar inspiratie kunnen een voorbeeld nemen aan Let It Grow. Dit initiatief van Royal FloraHolland is innovatieve community voor liefhebbers van bloemen en planten. Het platform weet binnen anderhalf jaar 35.000 consumenten te binden te boeien en te enthousiasmeren voor groen. Hun leden zijn ware ambassadeurs van de mooie producten die de Nederlandse sierteelt biedt. Door hun lidmaatschap besteden zij waarschijnlijk nog meer aan bloemen en planten.

Beleving en bezieling
Hoe doet Let it Grow dat? Wat is hun geheim? Deze vraag resoneerde afgelopen dagen nog na. Hun geheim is dat ze het anders durven te doen. Vanuit het hart leggen ze hun bezieling in het groene product, creëren ze beleving en zetten ze een beweging in gang. Klinkt simpel, maar dat is het zeker niet. Beleving en bezieling zijn eigenschappen die versleuteld zijn in het DNA van de toekomstgerichte sierteeltondernemer. Ik wens u daarom veel beleving en bezieling toe bij de strategische keuzes voor uw bedrijf.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Arne Bac, mail of via 0645907535

Publicatiedatum: 12-10-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

14-2-2018 Valentijnsdag 2018: Aanval op rood geopend met fleurige boeketten
14-2-2018 De Nederlandse roos in cijfers
14-2-2018 Valentijnsdag: Opkomst van de gele roos
13-2-2018 Mogelijk renteverschillen tussen financieringen duurzaam en niet-duurzaam
13-2-2018 Lage productie Ethiopië resulteert in hoge vraag Keniaanse rozen
9-2-2018 India is land met mogelijkheden
7-2-2018 Nationaal Solar Trendrapport: 853 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in 2017
7-2-2018 Gevolgen Brexit voor kwekersrecht
6-2-2018 Nieuw bij Floramedia: FloraTopp
2-2-2018 Warmtecoöperatie Polanen opgericht
2-2-2018 'Mooie Valentijn in het verschiet'
30-1-2018 Areaal tulpen groeit met 500 hectare
29-1-2018 Generatie Z past goed bij onze innovatieve tuinbouwsector
26-1-2018 Floridata voorspelt toekomstige concurrentiekracht Nederlandse sierteelt
26-1-2018 Wisselkoers euro-dollar verder weg bij pariteit
26-1-2018 Toename investeringen buitenlandse bedrijven in regio Noord-Holland Noord
25-1-2018 IPM Essen stampensvol
23-1-2018 'Seinen voor 2018 op groen'
19-1-2018 Glastuinbouw rinkelt in zijn voegen
19-1-2018 Export landbouwproducten in 2017 bijna € 92 miljard

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code