Arne Bac, Rabobank

"Online kansen laten uw bedrijf groeien"

"De publicatie van de recente sierteeltstudie ‘Volop kansen op bloei’ was voor mij een bijzonder moment. In gezelschap van 65 vooraanstaande ondernemers en experts lanceerden we onze visie en discussieerden we over de toekomst van de sector. Na zo’n breed uitgerold artikel is het altijd spannend hoe de sector reageert."

Onderstaande blog is van de hand van Arne Bac, sectorspecialist sierteelt en fruitteelt en groothandel AGF bij de Rabobank. Hierin gaat hij verder in op de toekomst van de sierteelt, de verwachte ketenverkorting en online kansen voor ondernemers in de sector, zoals deze onlangs door de bank in het visie-rapport 'Volop kansen op bloei' werd gepresenteerd.

Winnaars en verliezers
Wie worden de winnaars en verliezers in de nieuwe afzetketen? Deze vraag leidde tot veel reacties. Menig ondernemer ziet kansen voor zichzelf, maar vermoedt dat sommige collega’s het onderspit zullen delven door de verwachte ketenverkorting. Ook sprak ik ondernemers die niet geloven dat de ketendynamiek zoveel impact zal hebben als in de studie wordt geschetst. Ik merk aan de vurigheid van de discussies dat het aanzet tot reflectie op de eigen positie, een zeer actueel onderwerp. Los van de keuze die de individuele ondernemer uiteindelijk maakt.Sparren over online kansen

Naast reacties van ondernemers en journalistieke vragen volgden ook diverse uitnodigingen voor een nadere kennismaking. Het bespreken van online mogelijkheden staat hierbij vaak centraal. Veel bestaande en nieuwe partijen zijn hard bezig om online B2B- en B2C-toepassingen te ontwikkelen. De ervaring in andere sectoren leert ons dat start-ups vaker voor doorbraak zorgen dan bestaande partijen. Dit vraagt scherpte van u als ondernemer om te ontdekken wie die winnende start-up van morgen is. Ik weet dat ook bestaande ondernemers in de sierteeltketen niet stil zitten en graag de competitie winnen van de online start-up. Dit spel in de markt maakt de huidige tijd een zeer interessante periode.

Groen is hot
De cijfers uit de sierteeltstudie tonen de populariteit van groen onmiskenbaar aan. Een item op Radio 1 bevestigde de toegevoegde waarde van bloemen en planten. Uit onderzoek van onder meer Harvard University blijkt dat groen op de werkvloer leidt tot 15% productieverhoging per medewerker. Met name ficussen, palmen en pot orchideeën bevorderen de gezondheid en verbeteren de werksfeer. Klein detail: de onderzoekers adviseerden zes planten per werknemer en bij voorkeur zo’n 1,60 meter hoog. Ik zou zeggen: stop de ‘greenwalls’ aan de buitenkant van gebouwen, maar bekleed de kantoortuinen met planten.

Let It Grow
Ondernemers die zoeken naar inspiratie kunnen een voorbeeld nemen aan Let It Grow. Dit initiatief van Royal FloraHolland is innovatieve community voor liefhebbers van bloemen en planten. Het platform weet binnen anderhalf jaar 35.000 consumenten te binden te boeien en te enthousiasmeren voor groen. Hun leden zijn ware ambassadeurs van de mooie producten die de Nederlandse sierteelt biedt. Door hun lidmaatschap besteden zij waarschijnlijk nog meer aan bloemen en planten.

Beleving en bezieling
Hoe doet Let it Grow dat? Wat is hun geheim? Deze vraag resoneerde afgelopen dagen nog na. Hun geheim is dat ze het anders durven te doen. Vanuit het hart leggen ze hun bezieling in het groene product, creëren ze beleving en zetten ze een beweging in gang. Klinkt simpel, maar dat is het zeker niet. Beleving en bezieling zijn eigenschappen die versleuteld zijn in het DNA van de toekomstgerichte sierteeltondernemer. Ik wens u daarom veel beleving en bezieling toe bij de strategische keuzes voor uw bedrijf.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Arne Bac, mail of via 0645907535

Publicatiedatum: 12-10-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

8-12-2017 Kwekers met FH op studiereis naar Turkije
8-12-2017 Leden Royal FloraHolland stemmen in met nieuwe tarieven
7-12-2017 Marc Callon ziet horrorscenario
7-12-2017 JAN (Jong Agri Netwerk) op marktverkenning in Lissabon
7-12-2017 Column: “Help, de Polen zijn op”
6-12-2017 Iraanse sierteelt gaat door het dak
5-12-2017 Honderd miljoen aan kerstbomen in woonkamers
5-12-2017 Duitse brancheorganisaties: een bron van informatie
4-12-2017 Inzicht in exportcijfers boomkwekerij
4-12-2017 Hoe ziet de toekomst van de Spaanse aromatische-plantensector er uit?
30-11-2017 FloraHolland kneedt Turkse markt
30-11-2017 Denemarken: DLG verkoopt GASA Group aan Erhvevsinvest
27-11-2017 Aftermovie Green Unplugged najaar 2017
27-11-2017 Samenwerking tussen Vitens en bloembollensector
27-11-2017 Floridata : Het korte termijneffect van zwakke Britse pond
24-11-2017 Werken aan knelpunten in de Europese werkgroep minor uses voor de sierteelt
22-11-2017 Vlaamse tuinbouw gaat erop achteruit
21-11-2017 Meer sierteelt op Expo Agroalimentaria
20-11-2017 Teelt en handel van Pennisetum Rubrum toch toegestaan
20-11-2017 Het wat en waarom van Floriday

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code