Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantenkweker bespaart meer dan duizend euro per jaar op meetdienst

Marktonderzoek wijst uit dat tuinders vaak te veel betalen voor meetdienst. Sinds 2002 is deze markt geliberaliseerd en is de tuinder vrij om zelf een meetbedrijf te kiezen. De praktijk wijst echter uit dat veel tuinders niet weten dat zij zelf een meetbedrijf kunnen kiezen en hierdoor vaak flink te veel betalen. Leden van LTO krijgen extra korting.

Een meetbedrijf is een onafhankelijk bedrijf dat verantwoordelijk is voor het meten van het juiste stroom- en gasverbruik bij de grootzakelijke tuinder. Er zijn inmiddels circa 12 meetbedrijven actief, waarvan het grootste deel nog onderdeel is van een netbeheerder. De liberalisering heeft daadwerkelijk geleid tot forse daling van de kosten. Gemiddeld zijn deze met 15-35% gedaald. Dit betekent al gauw honderden euro’s per jaar aan kostenbesparing, maar dan moet er wel eerst overgestapt worden.

Marktonderzoek
LTO Ledenvoordeel nam de proef op de som en heeft een uitgebreid marktonderzoek verricht. Johan Schuitemaker, productmanager bij LTO Ledenvoordeel, verantwoordelijk voor het marktonderzoek legt uit: "Nog geen 20% van de grootzakelijke tuinders is sinds 2002 gewijzigd van meetbedrijf, waardoor er maar nauwelijks wordt geprofiteerd van de kostendaling door de liberalisering van deze markt." Na een uitgebreid vergelijk tussen de verschillende meetbedrijven heeft LTO Ledenvoordeel gekozen voor Ebatech als leverancier voor het collectief. "Zij waren het scherpst in het tarief, zijn onafhankelijk en bieden ook iets extra’s, zoals service. Ze hebben met hun jarenlange ervaring de juiste expertise in huis", vertelt Schuitemaker.

Plantenkweker Twan Schreurs stapte over naar meetbedrijf Ebatech via LTO Ledenvoordeel en bespaart hiermee meer dan duizend euro per jaar. "Meetbedrijven waren juridisch wel opgesplitst, maar in de praktijk zaten ze vaak nog gewoon aan het bureau van de netwerkbeheerder", weet Schuitemaker. "Veel belang om de markt op te gaan met scherpe tarieven hadden ze niet."



Meter wisselen
Wanneer LTO Ledenvoordeel het voordeel heeft doorgerekend, neemt Ebatech contact op met de tuinder om een afspraak te maken. Zodra het huidige contract is afgelopen, komt het meetbedrijf de meter wisselen. "Dat is een fysieke aanpassing, maar de stroom hoeft er niet af", garandeert Schuitemaker. "Het is een mooie besparing waar we eigenlijk niks voor hoefden te doen", concludeert Schreurs.

Kijk voor meer informatie op www.ltoledenvoordeel.nl/meetbedrijf

Andere voordelen voor glastuinders via LTO Ledenvoordeel vindt u op deze pagina.

Bron: LTO Glaskracht Nederland (Stijn Laagland)
Publicatiedatum: