Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe studie toont link tussen bloemkleur en geur

Wist je dat het mogelijk is om de geur van een bloem te voorspellen door simpelweg naar de kleur van de bloem te kijken? 

Dit is namelijk het geval voor veel plantensoorten die groeien op het Griekse eiland Lesbos. Een internationaal onderzoeksteam heeft hun bevindingen op 4 september gepubliceerd in het online tijdschrift Nature Ecology & Evolution. Het team heeft onderzocht hoe de vegetatie op het eiland communiceert door middel van bestuivende insecten. De onderzoekers ontdekten een link tussen de kleur van de bloemen en hun geur, zodat deze, verrassend genoeg, kunnen worden gezien als een signaal. Dit is de eerste studie die de link tussen de geur en kleur van een bloem voor een gehele plantengemeenschap heeft aangetoond.

Rober Raguso, professor in Neurobiologie: "We waren ontzettend verbaasd over de resultaten, omdat we de data willekeurig hebben verzameld. Bovendien hebben vorige studies zelfs nooit enige indicatie gegeven over de link tussen de geur en kleur van een bloem. 


Een Cistus creticu op het Griekse eiland Lesbos. Foto: Aphrodite Kants / Provided.

De bloemen gebruiken gecoördineerde signalen van kleur en geur om insecten aan te trekken. Deze insecten zorgen ervoor de planten worden bestoven. Volgens Raguso is het ook aannemelijk dat veel insecten nectar of stuifmeel leren te associëren met een specifieke combinatie van geur en kleur. De onderzoekers hebben een "sociaal netwerk" ontdekt van de relaties tussen 41 plantensoorten en 351 geurstoffen in de geuren van deze planten. Hieruit zijn zeven kleinere modules van chemisch vergelijkbare planten voortgekomen. Verrassend genoeg konden bijna al van deze modules geïdentificeerd worden door specifieke geur-kleur combinaties. De studie geeft ook nieuwe richting aan onderzoek op het gebied van de interactie plantsignalen en de zintuigen van dieren. 

"Het onderzoek in ons veld werd gehinderd door de manier waarop we de interactie tussen planten en bestuivers hebben bestudeerd, omdat we altijd maar naar één ding tegelijk hebben gekeken. "Door middel van deze studie hebben we naar de gehele relatie tussen de twee gekeken. Hierdoor blijkt dat insecten ook al hun zintuigen gebruiken als ze voeding zoeken, net als wij doen." De onderzoekers hopen dat hun onderzoek zal leiden tot een beter begrip van de bestuiving van planten en een voorbeeld zal zijn van hoe je objectieve analyses kunt maken van een plantengemeenschap.

Bron: cals.cornell.edu
Publicatiedatum: