Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
van plotsklaps naar gefaseerde invoering beeldveilen

Extra ALV FloraHolland: onenigheid over dezelfde visie

Tholen - 290 leden, een flinke groep kopers en andere geïnteresseerden waren aanwezig op een extra ALV bij Royal FloraHolland, gisterenavond in Naaldwijk. Deze was bijeengeroepen door een groep bezorgde kwekers omtrent de plannen van de veiling de plantenklok te sluiten. Begin volgende maand zouden de karren voor het laatst aan de tribune voorbij rollen, maar onder druk van deze kwekers, verenigd in de actiegroep ‘Behoud de Plantenklok’, is dat, overigens al enkele weken voor de vergadering, voor onbepaalde tijd uitgesteld.(On)enigheid
Opmerkelijk is dat er eigenlijk maar weinig is, waar men het niet over eens is. Digitaliseren is geen vraag maar een must, optimale prijsvorming wil iedereen en aan tal van randvoorwaarden wordt gewerkt. De onenigheid zit hem in de snelheid waarmee veranderingen worden doorgevoerd en hét heikele punt was, en is, het bepalen van een concrete datum voor het sluiten van de tribune.


Jack Goossens, voorzitter van de raad van Commissarissen


Plantenkweker Jos Kester, initiatiefnemer van de groep 'Behoud de plantenklok'

Botte bijl
FloraHolland wil toe naar één (landelijke) plantenklok. Een klok waarop iedereen overal kan kopen. Daarop zeggen kwekers: goed plan, maar stap voor stap. Niet met de botte bijl. De klok is voor hen vaak hét instrument om de markt mee aan te voelen en hoe moet het dan met impulsaankopen, met het schouwen, met representatieve foto’s, met reclamaties, met het contact met de kopers? Gooien we het kind niet met het badwater weg, hollen we zo onze coöperatie niet uit? “Veiling, bouw een digitaal platform boven het fysiek, dan blijven we uniek”, aldus een van de kwekers.


Vlnr: Jack Goossens, voorzitter van de raad van Commissarissen; Jos Ten Have van plantenkwekerij J en P ten Have en voorzitter van de kwekersgroep Plantvorm; Lucas Vos, CEO FloraHolland en Steven van Schilfgaarde, CFO FloraHolland


Jos Ten Have van plantenkwekerij J en P ten Have en voorzitter van de kwekersgroep Plantvorm

Kopers
Kopers, geen leden van de coöperatie en daarom niet aan het woord gelaten, zijn niet minder fel. In een video, waarin enkele kopers hun verhaal konden doen, gaven zij aan zich zorgen te maken over de ontwikkelingen. Dankzij een aantal kwekers, die tevens koper zijn, werden hun zorgen als nog extra voor het voetlicht gebracht. Met name voor het voortbestaand van de impulsaankoop in een louter digitale omgeving wordt gevreesd. Jaarlijks wordt voor zo’n 450 miljoen euro aan planten op de plantenklokken gekocht, maar men twijfelt ten zeerste of dat zonder die spontane aankopen in de toekomst ook gehaald wordt.


Steven van Schilfgaarde, CFO FloraHolland

Vooruit
Maar stilzitten is geen optie. Jongeren doen niet anders dan digitaal inkopen ‘en doen we het niet zelf, dan gaat een ander het voor ons doen’. Ook, zo werd meermaals en vanuit verschillende hoeken benadrukt, biedt digitalisering kansen en concrete voordelen. Zien we die wel voldoende? Bovendien: al die gevoelsmatige argumenten – niet dat het geen argumenten zijn, maar zijn ze echt zo onoverkomelijk? De toekomst zal het uitwijzen.


Azaleakweker Paul Barendse, zoals het hele land weet uit een documentaire van Zembla een fanatiek voorstander van de fysieke plantenklok.


Lucas Vos, CEO FloraHolland

Gefaseerd
Dat het daarin, op enig moment, gedaan is met een tribune waaraan planten voorbij trekken, lijkt echter wel zeker. Wanneer, dat is niet duidelijk. Een datum werd niet genoemd, maar de directie gaf aan te kiezen voor een gefaseerde invoering van het beeldveilen.
Plant Connect
Overigens is er meer coöperatie-nieuws. Een daarvan is dat, zoals het rumoer ging, Plant Connect dicht aan. Dat bevestigde Lucas Vos, met de aantekening dat ook daar nog geen datum voor is.

En dan nog iets. Royal FloraHolland heeft een Zero Waste ambitie voor 2020 geformuleerd en heeft daartoe een overeenkomst gesloten met Milgro als leverancier voor het afval. Dat betekent dat Milgro, een grote speler in de markt van het afval- en grondstoffenmanagement, de totale afvalverwerking van Royal FloraHolland voor zijn rekening gaat nemen.

Voor beiden geldt: wordt vervolgd.

Publicatiedatum: 22-9-2017
Auteur: Geert Peeters
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

22-2-2018 Franse bloemisten in lastig parket
20-2-2018 Bodemvochtsensoren project BOB in bedrijf genomen
14-2-2018 Valentijnsdag 2018: Aanval op rood geopend met fleurige boeketten
14-2-2018 De Nederlandse roos in cijfers
14-2-2018 Valentijnsdag: Opkomst van de gele roos
13-2-2018 Mogelijk renteverschillen tussen financieringen duurzaam en niet-duurzaam
13-2-2018 Lage productie Ethiopië resulteert in hoge vraag Keniaanse rozen
9-2-2018 India is land met mogelijkheden
7-2-2018 Nationaal Solar Trendrapport: 853 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in 2017
7-2-2018 Gevolgen Brexit voor kwekersrecht
6-2-2018 Nieuw bij Floramedia: FloraTopp
2-2-2018 Warmtecoöperatie Polanen opgericht
2-2-2018 'Mooie Valentijn in het verschiet'
30-1-2018 Areaal tulpen groeit met 500 hectare
29-1-2018 Generatie Z past goed bij onze innovatieve tuinbouwsector
26-1-2018 Floridata voorspelt toekomstige concurrentiekracht Nederlandse sierteelt
26-1-2018 Wisselkoers euro-dollar verder weg bij pariteit
26-1-2018 Toename investeringen buitenlandse bedrijven in regio Noord-Holland Noord
25-1-2018 IPM Essen stampensvol
23-1-2018 'Seinen voor 2018 op groen'

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code