Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
van plotsklaps naar gefaseerde invoering beeldveilen

Extra ALV FloraHolland: onenigheid over dezelfde visie

Tholen - 290 leden, een flinke groep kopers en andere geïnteresseerden waren aanwezig op een extra ALV bij Royal FloraHolland, gisterenavond in Naaldwijk. Deze was bijeengeroepen door een groep bezorgde kwekers omtrent de plannen van de veiling de plantenklok te sluiten. Begin volgende maand zouden de karren voor het laatst aan de tribune voorbij rollen, maar onder druk van deze kwekers, verenigd in de actiegroep ‘Behoud de Plantenklok’, is dat, overigens al enkele weken voor de vergadering, voor onbepaalde tijd uitgesteld.(On)enigheid
Opmerkelijk is dat er eigenlijk maar weinig is, waar men het niet over eens is. Digitaliseren is geen vraag maar een must, optimale prijsvorming wil iedereen en aan tal van randvoorwaarden wordt gewerkt. De onenigheid zit hem in de snelheid waarmee veranderingen worden doorgevoerd en hét heikele punt was, en is, het bepalen van een concrete datum voor het sluiten van de tribune.


Jack Goossens, voorzitter van de raad van Commissarissen


Plantenkweker Jos Kester, initiatiefnemer van de groep 'Behoud de plantenklok'

Botte bijl
FloraHolland wil toe naar één (landelijke) plantenklok. Een klok waarop iedereen overal kan kopen. Daarop zeggen kwekers: goed plan, maar stap voor stap. Niet met de botte bijl. De klok is voor hen vaak hét instrument om de markt mee aan te voelen en hoe moet het dan met impulsaankopen, met het schouwen, met representatieve foto’s, met reclamaties, met het contact met de kopers? Gooien we het kind niet met het badwater weg, hollen we zo onze coöperatie niet uit? “Veiling, bouw een digitaal platform boven het fysiek, dan blijven we uniek”, aldus een van de kwekers.


Vlnr: Jack Goossens, voorzitter van de raad van Commissarissen; Jos Ten Have van plantenkwekerij J en P ten Have en voorzitter van de kwekersgroep Plantvorm; Lucas Vos, CEO FloraHolland en Steven van Schilfgaarde, CFO FloraHolland


Jos Ten Have van plantenkwekerij J en P ten Have en voorzitter van de kwekersgroep Plantvorm

Kopers
Kopers, geen leden van de coöperatie en daarom niet aan het woord gelaten, zijn niet minder fel. In een video, waarin enkele kopers hun verhaal konden doen, gaven zij aan zich zorgen te maken over de ontwikkelingen. Dankzij een aantal kwekers, die tevens koper zijn, werden hun zorgen als nog extra voor het voetlicht gebracht. Met name voor het voortbestaand van de impulsaankoop in een louter digitale omgeving wordt gevreesd. Jaarlijks wordt voor zo’n 450 miljoen euro aan planten op de plantenklokken gekocht, maar men twijfelt ten zeerste of dat zonder die spontane aankopen in de toekomst ook gehaald wordt.


Steven van Schilfgaarde, CFO FloraHolland

Vooruit
Maar stilzitten is geen optie. Jongeren doen niet anders dan digitaal inkopen ‘en doen we het niet zelf, dan gaat een ander het voor ons doen’. Ook, zo werd meermaals en vanuit verschillende hoeken benadrukt, biedt digitalisering kansen en concrete voordelen. Zien we die wel voldoende? Bovendien: al die gevoelsmatige argumenten – niet dat het geen argumenten zijn, maar zijn ze echt zo onoverkomelijk? De toekomst zal het uitwijzen.


Azaleakweker Paul Barendse, zoals het hele land weet uit een documentaire van Zembla een fanatiek voorstander van de fysieke plantenklok.


Lucas Vos, CEO FloraHolland

Gefaseerd
Dat het daarin, op enig moment, gedaan is met een tribune waaraan planten voorbij trekken, lijkt echter wel zeker. Wanneer, dat is niet duidelijk. Een datum werd niet genoemd, maar de directie gaf aan te kiezen voor een gefaseerde invoering van het beeldveilen.
Plant Connect
Overigens is er meer coöperatie-nieuws. Een daarvan is dat, zoals het rumoer ging, Plant Connect dicht aan. Dat bevestigde Lucas Vos, met de aantekening dat ook daar nog geen datum voor is.

En dan nog iets. Royal FloraHolland heeft een Zero Waste ambitie voor 2020 geformuleerd en heeft daartoe een overeenkomst gesloten met Milgro als leverancier voor het afval. Dat betekent dat Milgro, een grote speler in de markt van het afval- en grondstoffenmanagement, de totale afvalverwerking van Royal FloraHolland voor zijn rekening gaat nemen.

Voor beiden geldt: wordt vervolgd.

Publicatiedatum: 22-9-2017
Auteur: Geert Peeters
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

12-12-2017 Belgen exporteren meer groenten
11-12-2017 Meer bloemen naar Japan dankzij nieuw handelsverdrag
8-12-2017 Kwekers met FH op studiereis naar Turkije
8-12-2017 Leden Royal FloraHolland stemmen in met nieuwe tarieven
7-12-2017 Marc Callon ziet horrorscenario
7-12-2017 JAN (Jong Agri Netwerk) op marktverkenning in Lissabon
7-12-2017 Column: “Help, de Polen zijn op”
6-12-2017 Iraanse sierteelt gaat door het dak
5-12-2017 Honderd miljoen aan kerstbomen in woonkamers
5-12-2017 Duitse brancheorganisaties: een bron van informatie
4-12-2017 Inzicht in exportcijfers boomkwekerij
4-12-2017 Hoe ziet de toekomst van de Spaanse aromatische-plantensector er uit?
30-11-2017 FloraHolland kneedt Turkse markt
30-11-2017 Denemarken: DLG verkoopt GASA Group aan Erhvevsinvest
27-11-2017 Aftermovie Green Unplugged najaar 2017
27-11-2017 Samenwerking tussen Vitens en bloembollensector
27-11-2017 Floridata : Het korte termijneffect van zwakke Britse pond
24-11-2017 Werken aan knelpunten in de Europese werkgroep minor uses voor de sierteelt
22-11-2017 Vlaamse tuinbouw gaat erop achteruit
21-11-2017 Meer sierteelt op Expo Agroalimentaria

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code