Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
‘Terima Kasih’

Van der Sar vindt oplossing voor duurzame rotanproductie

Tholen - Sinds een aantal jaren heeft Van der Sar import een rotanfabriek op Java, Indonesië. Van de lianen – het materiaal houdt het midden tussen wilg, riet en bamboe - worden meubels en, zoals door Van der Sar, kweekpot passende manden gemaakt. Er is echter een probleem: door grofstoffelijk te werk te gaan, gaat er regenwoud verloren. Met een nieuw project, ‘Terima Kasih’ (dat in het Indonesisch ‘dank je wel’ betekent), onderneemt de importeur actie hier iets aan te doen.


Gerard van der Sar en collega Sander Snoeij, vorige week op Plantarium

De oplossing ziet Gerard van der Sar, eigenaar van het bedrijf en bedenker van het concept, in het volgende: zekerheid van werk en inkomen bieden. “We maken duidelijke afspraken: wij kopen jullie rotan en betalen jullie, jaarrond, een redelijk salaris uit. Belangrijk is dat niet alle rotan geoogst wordt, maar slechts gedeeltelijk, en dat dan het bos met rust gelaten wordt. Men moet dan op zoek in het naburige bos, om daar te oogsten en het eerst gebied krijgt dan de tijd te herstellen.”



Tijdens zijn bezoeken aan het land, de fabriek en de bossen waar het product geoogst wordt, zag hij met eigen ogen de verwoestende effecten die de rotanproductie kan hebben. Vaak werkt het namelijk zo dat handelaren de dorpen aflopen, de rotan uit de omgeving laten oogsten, dat opkopen en weer verdwijnen. De mensen blijven dan berooid achter. Een volgende stap is dan vaak de komst van een ondernemer die het gesloopte bos koopt en er in veel gevallen palmolie gaat produceren. De bewoners worden dan als vanzelf tot vaak onderbetaalde arbeiders op de nieuwe plantage gemaakt.



Met Terima Kasih lijkt aan twee belangrijke voorwaarden te voldoen voor een succesvolle bedrijfsvoering: het voortbestaan van het regenwoud en het vasthouden van tevreden werknemers. Of het praktisch gezien allemaal zo soepel loopt als vanuit het Nederlandse kantoor is bedacht, moet voor een deel nog blijken: het project heeft pas net een aanvang genomen. Afgelopen week op Plantarium werd de nieuwe werkwijze, inclusief website met meer achtergronden en verhalen van medewerkers te plaatse, gelanceerd.


Voor meer achtergrond over het verdwijnen van het regenwoud in Indonesische, zie dit rapport van Global Forest Watch


Voor meer informatie:
Van der Sar
Gerard van der Sar
Leemolen 70
2678 MH De Lier
T: +31 (0)174 52 00 52
E: sales@vandersar.nl
www.vandersar.nl

Publicatiedatum: