Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos van Vlimmeren, Sunlife Flowers

Zonnebloem staat of valt met het weer

Tholen - Het is geen makkelijk seizoen geweest voor de zonnebloementelers. “In deze teelt ben je erg afhankelijk van het weer”, weet Jos van Vlimmeren van Sunlife Flowers, “en ik heb het idee dat dit steeds grilliger wordt. Dit seizoen begon erg koud. Eind voorjaar werd het heet en moesten we dag en nacht sproeien en de zomer zelf is weer koel geweest. En dan staat je gewas weer praktisch stil. Dat maakt gespreide levering lastig en verhindert een stabiele prijsvorming.”

Sunlife Flowers is ’s lands grootste zonnebloementeler. De bloemen worden geteeld op verschillende percelen in het westen van Brabant, alwaar ze telkens maar enkele dagen te bewonderen zijn. Eenmaal in bloei worden ze snel geoogst om zo vers mogelijk bij de consument op de vaas te komen.



Aldi
Hoeveel hij er heeft, dat laat hij in het midden, maar het moeten er miljoenen zijn. Jos belevert enkele grote retailers, waaronder de Duitse Aldi. “Die zijn messcherp en niet altijd makkelijk, maar zij hebben de zaken mooi voor elkaar. Het hele seizoen door, in alle winkels, staan ze voor 1,99. En wij kunnen dat leveren.”



Dynamiek
Die weersomstandigheden zorgen voor een interessante dynamiek in de markt. Is het ene jaar de opbrengst goed (zoals vorig jaar), dan zie het jaar erop wat meer aanbod (‘gelegenheidskwekers’). Is het weer slecht, dan valt het allemaal wat tegen en blijkt het toch zo makkelijk niet. Tegelijkertijd zijn prijzen aan de klok heel wisselend: is het weer goed, dan komt alles tegelijk los en keldert de prijs. Staat het gewas stil, dan piekt die prijs weer. “Een week of twee geleden werd bijna 1 euro de steel aangetikt, wat echt uitzonderlijk hoog is.”

De zonnebloem heeft de laatste tijd aan aandacht geen gebrek

Stabiel
Het areaal zonnebloemen voor de sier – t.o.v. zonnebloemen geteeld voor de zonnebloemenolie, wat een andere tak van sport is – is de laatste jaren aardig stabiel. Ook is het product relatief transportgevoelig, wat maakt dat van buitenlandse concurrentie weinig te vrezen is. Bovendien staan er relatief weinig stelen per vierkante meter. “Je ziet er wel die ook in het buitenland telen, maar daar hangt dan ook een ander prijskaartje aan.”

Voor meer informatie:
Sunlife Flowers
Jos van Vlimmeren
Het Laag 2
4614 PA Bergen op Zoom
M: +31 651 81 98 86
T: +31 164 68 27 18
E: jos@sunlifeflowers.nl
www.sunlifeflowers.nl