Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Westland pakt 750 gevallen 'strijdig gebruik' glastuinbouwgrond aan

Het is klaar met caravans in de kas

Tholen - Caravanstallingen, feestlocaties, onderhoudsbedrijven - het gebeurt allemaal in de Westlandse kassen. De Gemeente Westland wil er vanaf om ruimte te maken voor moderne glastuinbouw. Eind juni troffen ze opnieuw een perceeleigenaar voor de rechter om dit voor elkaar te krijgen. Daar houdt het waarschijnlijk niet op. In de rechtszaal heeft de gemeente aangegeven dat alle overtredingen van het bestemmingsplan zullen worden beëindigd.



Crisis en schaalvergroting
Mede door de crisis en de schaalvergroting in de sector hebben behoorlijk wat kleinere glastuinbouwbedrijven zich toegelegd op iets anders dan het kweken van groente of bloemen. Volgens de Gemeente Westland zijn er momenteel zo'n 750 gevallen bekend van 'strijdig gebruik'. De gemeente heeft hier een paar jaar niet of nauwelijks op gehandhaafd, maar is er begin dit jaar weer actief mee aan de slag gegaan.

Herstructurering
Met het oog op de herstructurering van de Westlandse glastuinbouw zijn caravans en feestlocaties in kassen namelijk een probleem, vindt de gemeente. De grond is namelijk niet beschikbaar voor glastuinbouwondernemers met uitbreidingsplannen - en schaalvergroting is van groot belang voor de herstructurering van de Westlandse tuinbouw.

Kip-ei-probleem
De gebruikers van de kassen zien het vaak niet zitten om hun kas te verkopen. Ze zijn vaak al jarenlang bezig met de andere activiteiten en dat is vaak ook al jarenlang gedoogd. Bovendien is de waarde van agrarische grond over het algemeen lager dan de waarde die de locatie voor hun heeft.

De gemeente heeft ook geen zin om deze gebruikers nu massaal uit de kassen te jagen. Zeker niet omdat er voor de meeste kassen nog helemaal geen koper is. Maar zolang de grond niet beschikbaar is, komt er ook geen koper voor. "Een kip-ei-probleem", constateerde de gemeente. Daarom hebben ze een andere manier gevonden om tegen het oneigenlijke gebruik op te treden. Gebruikers mogen doorgaan met hun niet-teelt-activiteiten, maar de grond is via een speciale koopoptie wel beschikbaar voor herstructurering. Zodra de verkoop rond is, zullen de gebruikers eruit moeten.

Sinds eind januari wordt dit beleid actief gevoerd. De gemeente heeft de Poelzone en Boomawatering benoemd tot prioriteitszones. Ook gronden waar concrete herstructurering aan de orde is, worden met voorrang behandeld. "Zowel de telers als de gemeente vinden dat het gebied toe is aan ingrijpende modernisering om een duurzaam glastuinbouwgebied te realiseren", stellen ze. "Het beleid is er dus op gericht alle mogelijke obstakels hiervoor weg te nemen, waaronder het strijdig gebruik van gronden en bouwwerken."

Naar de rechtbank
Dit 'wegnemen van obstakels' gaat niet altijd zonder problemen. Dit jaar zijn er al verscheidene rechtszaken door ontstaan. Zo werden er vorige maand al twee ondernemers via de rechter op de vingers getikt. Eentje had van het tuinbouwbedrijf een evenementenlocatie gemaakt. De andere hield paarden op zijn perceel. Beide moesten stoppen met de activiteiten.

Eind juni kwam het opnieuw tot een rechtszaak. Ditmaal ging het om een bedrijf op Boomawatering. Het perceel heeft als bestemming glastuinbouw, maar wordt gebruikt voor de opslag van huisraad, vouwwagens, aanhangwagens en een boot. Privédoeleinden, vindt de gemeente, en dat mag dus niet. De eigenaar van het perceel is het er niet mee eens. Volgens hen heeft de gemeente eerder gezegd dat de situatie gedoogd zou worden. Bovendien vinden ze het niet eerlijk dat zij wel en 750 anderen niet worden aangepakt. Ze willen de grond dan ook niet via een koopoptie al aan de gemeente overdragen.

De rechter heeft de gemeente gelijk gegeven. De eigenaren moeten zich aan het bestemmingsplan houden. Ze konden niet bewijzen dat de gemeente de situatie zou gedogen. Bovendien vindt de rechter het ook niet oneerlijk wat de gemeente doet. Het is volgens hem niet zo dat alleen deze mensen worden aangepakt. Uiteindelijk, heeft de gemeente aangegeven, worden alle overtredingen beëindigd.