Verhuist noodtoestand van Ethiopië naar Kenia?

Tholen - Tien maanden lang gold in Ethiopië een noodtoestand en afgelopen weekend werd deze opgeheven. Een ver van je bed show, ongetwijfeld, en dat lijkt voor een groot deel zelfs te gelden voor de Ethiopische bloemenproducenten. “De afgelopen maanden weinig tot niets van gemerkt”, weet Marc Holla van Holla Roses. "Lokaal gaf het wel een veilig gevoel dat er bewakers in burger rondliepen en misschien dat die nu verdwijnen. Dat weet ik niet. Maar op zich is een noodtoestand natuurlijk niet gunstig en is zaken doen in Ethiopië nu met het opheffen ervan in het algemeen veiliger.”Prima jaar
Qua productie is deze zomer, tot nog toe, voor de Ethiopische kwekers beter verlopen. Dat zegt kweker John Magara van Roshanara, een rozenkweker uit Holeta. Tot nog toe heeft hij dit jaar 5 procent meer productie gedraaid en heeft hij nu 10 tot 15% meer vraag te verstouwen dan rond dezelfde tijd vorig jaar.

Verkiezingen Kenia
Een andere, misschien wel belangrijkere ontwikkeling is de presidentsverkiezing in buurland Kenia. Deze gaan traditioneel gepaard met onrusten, soms zelfs zozeer, dat buitenlanders er liever voor kiezen de wijk te nemen naar het buitenland. Ook gebeurde het bij voorgaande edities wel (in elk geval bij voorlaatste verkiezingen), dat vluchten kwamen te vervallen. En dat afnemers, weet Marc, bij wijze van voorzorgsmaatregel specifiek om rozen uit Ethiopië vroegen. “Maar tot op heden merken we daar (nog) niets van.”


foto: Holla Roses

John bespeurt echter al wel een soortgelijke ontwikkeling. “Door de verkiezingen in Kenia is de aanvoer van Keniaanse rozen gedaald en daarmee de vraag naar onze Ethiopische rozen gestegen. Tegelijkertijd moet men niet aan enorme verschillen of bedragen denken, benadrukt de kweker, omdat het nu nog altijd laagseizoen is. "Europa is onze hoofdmarkt en veel mensen daar zijn nu op vakantie. Binnenkort komen die weer terug, wordt het weer weer minder, en gaat men het thuis weer gezellig maken."


foto: Holla Roses

Afwachten
Of de kwekers in Kenia al iets merken van de verkiezingen? Tot nog toe weinig, weet Harry Rooyakkers van Blooming Innovations, kweker van delphiniums en snij hortensia in het Keniaanse plaatsje Gilgil, vlak bij Eldoret. "Het hangt ongetwijfeld af van waar je zit. Verhalen over onrust doen de ronde, maar hier gaat de productie gewoon door. De zomer is vanzelfsprekend altijd een wat rustigere tijd voor ons, maar we krijgen de bloemen nog steeds goed weg. Maar hier tot nog toe alles rustig.”

Het spannendste moment kan echter nog komen. As we speak worden de laatste stemmen geteld en lijkt Kenyatta af te stevenen op een nieuwe termijn. Nakuru en Naivasha zijn vaak de plaatsen waarin het wat onrustiger kan zijn. Echter, volgens Sachin Appachu van Bliss Flora die rozen kweekt in Nakuru, is het op het moment erg rustig. Ook op deze kwekerij gaat ook alles gewoon door en lijkt er niets aan de hand. "95 procent van de werknemers zijn gewoon aanwezig, een aantal zijn naar huis om te stemmen en komen over een aantal dagen weer terug", zegt Appachu. Volgens Appachu is het in heel het land momenteel kalm. "Er is veel gespeculeerd en er zijn veel voorzorgsmaatregelen getroffen, maar er is nog geen sprake van onrust."


Publicatiedatum: 9-8-2017
Auteur: Geert Peeters
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

8-12-2017 Kwekers met FH op studiereis naar Turkije
8-12-2017 Leden Royal FloraHolland stemmen in met nieuwe tarieven
7-12-2017 Marc Callon ziet horrorscenario
7-12-2017 JAN (Jong Agri Netwerk) op marktverkenning in Lissabon
7-12-2017 Column: “Help, de Polen zijn op”
6-12-2017 Iraanse sierteelt gaat door het dak
5-12-2017 Honderd miljoen aan kerstbomen in woonkamers
5-12-2017 Duitse brancheorganisaties: een bron van informatie
4-12-2017 Inzicht in exportcijfers boomkwekerij
4-12-2017 Hoe ziet de toekomst van de Spaanse aromatische-plantensector er uit?
30-11-2017 FloraHolland kneedt Turkse markt
30-11-2017 Denemarken: DLG verkoopt GASA Group aan Erhvevsinvest
27-11-2017 Aftermovie Green Unplugged najaar 2017
27-11-2017 Samenwerking tussen Vitens en bloembollensector
27-11-2017 Floridata : Het korte termijneffect van zwakke Britse pond
24-11-2017 Werken aan knelpunten in de Europese werkgroep minor uses voor de sierteelt
22-11-2017 Vlaamse tuinbouw gaat erop achteruit
21-11-2017 Meer sierteelt op Expo Agroalimentaria
20-11-2017 Teelt en handel van Pennisetum Rubrum toch toegestaan
20-11-2017 Het wat en waarom van Floriday

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code