Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Denk je dat het een virus is? Lees dit eerst

Om telers meer zekerheid te geven over de identificatie en bestrijding van virussen, is het webinar ‘Virus Identification and Management for Production Nurseries’ online gezet.

Gastheren in het webinar zijn dr. Andrew Manners en John Duff van het Ministerie van Landbouw en Visserij van Queensland. Besproken wordt hoe virussen zich in kwekerijen verspreiden, veelvoorkomende virus- en virusachtige symptomen, vectoren, identificatiemethoden en bestrijdingsmogelijkheden voor telers.

Volgens dr. Manners is het belangrijk om voor alles open te staan. Neem niet direct aan dat er een virus aanwezig is. Virusachtige symptomen kunnen door vele factoren worden veroorzaakt waaronder mijten (die mogelijk alleen met een microscoop zichtbaar zijn), inadequate groeimedia en irrigatie, milieuomstandigheden, het voedingsregime en fytotoxiciteit (met name herbiciden die lang in de teeltruimte blijven).

Alle virussen worden verspreid door voortplanting en enten. Sommige worden verspreid door aanraking, snoeischaren en/of een vectororganisme. Sommige soorten zijn echter asymptomatisch, wat wil zeggen dat ze geen zichtbare symptomen tonen. Het gebruik van pathogenen-geteste moederplanten kan een belangrijke strategie zijn, vooral wanneer het pathogeen zich vaker voordoet. Wanneer een plant met een virus is besmet kan het niet genezen worden. Daarom is het van cruciaal belang om geïnfecteerde planten hygiënisch te verwijderen en herbesmetting te voorkomen.

Dr Manners moedigt telers aan tot een praktische benadering en in eerste instantie de nieuwgroei op insecten en mijten te controleren, met een handlens en een 40x microscoop. In de meeste gevallen verschijnen de eerste virussymptomen wanneer de bladeren zich uitbreiden. Als de symptomen zich in de oudgroei bevinden en niet de nieuwgroei is het mogelijk geen virus.

Als toch de aanwezigheid van een virus wordt vermoed, raadt Dr Manners aan om afbeeldingen van de nieuwgroei en van de hele plant te sturen aan een diagnostisch laboratorium. De afbeeldingen dienen scherp te zijn afgesteld en van hoge kwaliteit om de identificatie van eventuele problemen te faciliteren. 

Dit webinar volgt op het ‘Mite identification and management webinar’, over de identificatie en de bestrijding van mijten, dat ook online beschikbaar is via het YouTube-kanaal van NGIA.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: