Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Landentafel China, Priva, De Lier

Nederlandse tuinbouw in China heeft de wind eronder

Tholen - Enerzijds is China het grote gouden kalf, anderzijds kan de ondernemer met Oosterse ambities voor best-pratices zijn oor te luister leggen bij verschillende partijen die er al jaren actief zijn. Wat zijn de mogelijkheden en hoe die aan te vliegen was het onderwerp van de Landentafel China, georganiseerd door Holland Horti International en gehost door Priva. Bovendien werd een nieuwe beurs, de Horti China, gepitcht en werden de ins en outs van de Nederlandse deelname aan de Beijing Expo 2019 gepresenteerd.


Een man of 40 woonde de middag bij

Ondernemen in China doet Priva al meer dan een decennium, en kan er daarom goed over meepraten. Er werd gebeld met Shanghai, met Area Manager Asia Thera Rohling, die op aangeven van Rubert Konijn van Topsectoren het publiek wat do’s en don’ts meegaf. “De chinees wil ontzorgd worden met integrale oplossingen”, weet Thera. “China kijkt wat kassenbouw en techniek betreft naar ons op en omgekeerd kunnen wij ze ook echt helpen. De techniek, de kassenbouw, de klimaatbeheersing haalt het niet bij die van ons.” Tegelijk kan dat een valkuil zijn – de valkuil van het zo vermeend Hollandse beter weten. “High-tech is er relatief weinig. Mid-tech is enorm belangrijk en daar kan en mag je niet aan voorbij gaan. Bovendien gaat er nooit niets zonder overheidsinmenging, daar ontkom je niet aan. Maar,” besluit Thera, “ook leer je dat hier alles vloeibaar is. Van de ene kant is de Chinese klant de moeilijkste klant in de wereld. Van de andere kant lijken soms de meest onmogelijke dingen te lukken en blijkt alles mogelijk.”

Één gezicht

Een belangrijke les is verder dat je ‘samen’ – hoe misbruikt dat woord ook is – meer kunt. “In onze sector heb je geen Friesland Campina, die op een hypothetisch verzoek van een stad of land een paar miljoen mensen te gaan bedienen serieus kan ingaan”, vertelt voorzitter Jan Omvlee. “Daarom pogen we één gezicht te vormen, de kennis die er is samen te brengen en zo de Nederlandse tuinbouw in de wereld te op de kaart te zetten.”

Holland Horti International geeft invulling aan deze ambitie van de tuinbouwsector om zich gezamenlijk internationaal te positioneren. De organisatie draait nu een half jaar in de huidige samenstelling, waarbij de kracht van de club is dat deze wordt gedragen door ondernemers zelf. “In het bestuur zijn 8 van de 10 bestuursleden CEO’s van tuinbouwbedrijven”, aldus Omvlee.


Oscar Niezen

Horti China 2017
De bijeenkomst werd besloten met de presentatie van twee afzonderlijke evenementen, twee mogelijkheden waarop BV NL de mogelijkheid krijgt aangereikt zich leuk kan presenteren: de Horti China 2017 en de Expo Beijing 2019.
De Horti China is een nieuw initiatief dat ‘de eerste echte nation-wide, B2B tuinbouwbeurs van China gaat worden’, aldus Oscar Niezen. Oscar heeft veel China-ervaring, is er o.a. voor Priva actief geweest en houdt er nu een eigen consultancy praktijk op na. Een van zijn recente activiteiten is het helpen opzetten van deze beurs, die van 22-24 november plaats zal hebben in het nieuwe National Exhibition and Convention Center in Shanghai. “Op basis van eerdere activiteiten, die in de beurs geïncorporeerd zullen worden, en ook op basis van de vele activiteiten die rondom het evenement plaats zullen vinden, is onze schatting dat we, in een hal van ongeveer 27.000 m2, ongeveer 450 standhouders en publiek van ongeveer 25.000 man de beursvloer op kunnen krijgen.”


Niek Roozen

10 x de Floriade
Het tweede evenement, de Expo Beijing 2019, is van een heel ander soort. Denk aan de komende Expo in Almere, maar dan op z’n Chinees. Niek Roozen, nauw betrokken bij de Nederlandse deelname aan de tentoonstelling en belast met het ontwerp van de Nederlandse inzending, ligt toe: “Het terrein beslaat 502 ha, ruim 10 keer dat van de Expo in Almere. En terwijl we hier al zweethandjes beginnen te krijgen – ‘over vijf jaar al, hoe gaan we dat op tijd afkrijgen?!’ – beginnen ze daar nu, ruim anderhalf jaar voor de start, met de ontwikkeling van het gebied.” Wat niet wil zeggen dat men er de kantjes vanaf zal lopen, integendeel. “Ze zien het zelf als een prestigieus megaproject van het type Olympische Spelen. Ook is zeker dat er vele miljoenen mensen zullen komen – een gegeven dat in China vaak het probleem niet vormt.” Waarop Niek de ongeveer 40 koppen tellende zaal trakteerde op een primeurtje: de eerste ontwerpen van de Nederlandse inzending. “Het zal, natuurlijk, niet vrij zijn van de klompjes, molentjes en kaas. Dat blijf je houden. Maar wat wij vooral willen is de combinatie van techniek, groen en gezond laten zien. Luchtvervuiling en groen zijn in China nog nooit zo belangrijk geweest als nu. De bezoeker moet dan ook de frisheid, de geuren en vooral de zuurstof met volle teugen kunnen genieten en ervaren, en er bij wijze van spreken gezonder uitkomen dan dat hij erin ging.”