Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gevoelig personeelstekort : amarylliskweker zoekt 100 - 150 man personeel

Tholen - Een opvallende oproep in de krant vanochtend: 100 man personeel gezocht, voor 2 maandjes, op verschillende tuinen in het Westland, 'voor het poten en rooien van bollen, het snijden van blad, het oogsten van Amaryllis snijbloemen en diverse andere werkzaamheden'.

Het is een 'noodkreet' van Amarylliskwekerij Knoppert. Hij heeft op verschillende locaties in het Westland tuinen vol amaryllis, een product dat door het jaar heen in alle rust staat te groeien maar tegen de kerst in ene keer geoogst moet worden. Een helse klus, waarvoor dan ook extra man nodig is. En niet zo'n beetje ook. "Door het jaar hebben we ongeveer 30 mensen lopen, maar in de laatste twee maand van het jaar hebben we er ongeveer 400 nodig. Afgelopen jaar haalden we dat bij lange na niet en zaten we echt met een nijpend tekort. Dat wordt dit jaar, vrees ik, niet makkelijker."

Het is vaker in het nieuws de laatste tijd: personeelstekort in de tuinbouw is een groeiend probleem, en dat vooral door het steeds meer wegblijven van Polen. Voor de oorzaken hoeft men geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben, weet ook Knoppert. "De economie trekt aan en in Duitsland kunnen Polen, tegen minder kosten, even veel of zelfs beter verdienen. Bovendien is dat dichterbij"



Wat het vinden van personeel bovendien bemoeilijkt, is die kerst zelf. Ten eerste kun je in de zomer(vakantie) misschien een pool scholieren aanboren, maar niet in de winter. Ten tweede: als je kan kiezen, met de kerst gezellig tafelen of zweten in de kas, wat zou je dan doen?

Of Knoppert niet denkt aan meer automatisering? "Natuurlijk wel, maar dat is gewoon heel lastig. Amaryllis is geen product dat zich makkelijk laat automatiseren, het vraagt veel handwerk. Maar meer dan dat: ga maar eens voor 6 weken dure machines ontwikkelen en aanschaffen. Dat krijg je niet rondgerekend."

Misschien heeft u rond deze tijd juist wat handen vrij, of een neefje die nodig eens achter zijn computer vandaan zou mogen komen? Klik hier voor oproep.


Voor meer informatie:
CV J.W. Knoppert en Zn
T: 0174 422 536
kwekerijapollo@gmail.com

Publicatiedatum: