Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
mooi Knud

Deense bloemenkweker krijgt domeinnaam Queen niet

De Deense kweker Knud Jepsen gebruikt de merknaam Queen, maar heeft niet de bijbehorende website. Die is in bezit van een Canadees bedrijf, die via de naam Queen doorlinkt naar een heel ander soort website, speciaal voor volwassenen. Via de World Intellectual Property Organization probeerde Jepsen de domeinnaam terug te krijgen, maar dat is hem niet gelukt.

De Deense kweker Knud Jepsen gebruikt al jaren de merknaam Queen. In Denemarken is zijn website Queen.DK en hij heeft het merk in verschillende landen geregistreerd. Ook gebruikt hij de Kalanchoe Queen als merknaam. Alleen de landenextensie .com was niet in zijn bezit. Die is al bijna twintig jaar in bezig van een bedrijf dat handelt in domeinnamen. De .com variant wordt enkel gebruikt om door te linken naar pornografische websites.

Knud Jepsen wilde weten wat het kostte om de website over te nemen. Hij kon kiezen: of 15.000 dollar per maand of 2 miljoen in totaal. "Are you kidding me?" was zijn reactie - maar het was dus geen grap. Daarop besloot de kweker naar de World Intellectial Property Organization te stappen en op die manier de website in handen te krijgen. Hij vindt dat hij recht heeft op de website, en bovendien dat de content van de .com website zijn goede naam bezoedelt. Hij voerde ook aan dat er sprake was van gijzeling: het gebruiken van een bekende naam en daarvan profiteren.

De WIPO heeft hem echter geen gelijk gegeven. Hij kreeg het merkenrecht over Queen pas in 2015 en de website stamt al uit 1999. Het bedrijf had helemaal geen weet van het bestaan van de Deense bloemenkweker, vinden ze. Bovendien is de naam Queen generiek. En van domeinnamen gijzelen is ook geen sprake. Of in ieder geval: het kan wel zo zijn, maar een dergelijke intentie bij de domeinnaamhouder is niet aangetoond.

Lees de hele uitspraak hier.


Publicatiedatum: