Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage: TJW bezoeken nieuwe kas Beekenkamp

Tholen - De Beekenkamp Groep is een van de grootste plantenkwekerijen ter wereld. Vorig jaar hebben ze een nieuwe moderne kas geopend en momenteel wordt er weer gewerkt aan een uitbreiding. Bovendien staat er al jaren een vrouw aan het hoofd van het bedrijf samen met haar zwager. Meer dan genoeg redenen voor de Tuinbouw Jongeren Westland om eens een kijkje te gaan nemen.






Je hoeft geen groot wiskundig genie te zijn om te merken dat er maar weinig vrouwen in de tuinbouw actief zijn. Zelfs op de goedbezochte ledenavond van de Tuinbouw Jongeren Westland, nota bene met als thema "Vrouwen in de tuinbouw" was er slechts een handjevol vrouwen aanwezig. Eén van de weinige vrouwen die al jarenlang aan de top van een tuinbouwbedrijf staat, is An Beekenkamp. In de jaren '50 was haar vader een van de eerste groenteplantenkwekers (Beekenkamp Plants-vegetables) in het land. In de loop der jaren is het bedrijf uitgebreid naar de opkweek en veredeling voor sierteelt (Beekenkamp Plants-ornamentals), chrysanthemum (Deliflor) en verpakkingen (Beekenkamp Verpakkingen). Inmiddels worden er jaarlijks 2 miljard jonge planten opgekweekt op 90 hectare kas in binnen- en buitenland.

An Beekenkamp vertelde aan de Tuinbouwjongeren openhartig over de balans tussen gezin en werk en het zakelijke belang van vrouwen in de tuinbouw. Van jongs af aan was ze actief in het bedrijf: van schoonmaken in de kantine tot de administratie. Samen met haar zus heeft ze in 2000 het bedrijf overgenomen. Al jaren geeft ze inmiddels samen met haar zwager Peter Persoon leiding aan de groep.



Erik Heijs, teeltcoördinator vruchtgewassen

Persoonlijke keuze
"Vrouwen werken gemiddeld 26 uur per week, mannen gemiddeld 36 uur", laat ze zien aan de hand van CBS-statistieken. Zodra er kinderen komen, besluiten vrouwen vaak minder te werken. "Logisch", vindt ze. Toen ze zelf zwanger werd, is er gesproken over het zoeken naar een vervanger, maar ze wilde zelf blijven werken. Dat kon, maar dan wel veertig uur. "Ik wilde met hart en ziel voor het bedrijf blijven gaan en parttime was geen optie. Uiteindelijk heb ik altijd veertig uur gewerkt en vier kinderen gekregen. Het is een keuze die je zelf maakt, die je bewust moet maken en waar je het bedrijf niet mee op kunt zadelen." De combinatie met thuis is af en toe schipperen, vertelde An. " Je kunt van te voren plannen, maar je kunt niet alles bij houden."

Bedrijfscultuur
Pratend over vrouwen in de tuinbouw gaat het eigenlijk meer over het belang van een goede bedrijfscultuur. "Ik werk in een mannenwereld, maar dat heb ik vaak niet in de gaten. Binnen het bedrijf proberen we bij teams met te veel mannen, een vrouw er bij te plaatsen. En andersom ook. Gemixte teams geven een goede dynamiek." Die dynamiek wordt ook op andere manieren bereikt. "Het personeel is voor ons van groot belang. We zetten met de Beekenkamp Groep in op betrouwbaarheid, op innovatie en op betrokken mensen, zowel bij klanten als bij het bedrijf." Inmiddels werken er wereldwijd 2400 mensen bij de Beekenkamp Groep. An vertelt over het belang van heldere communicatie met het personeel, goede beloning voor functies en persoonlijke aandacht voor de medewerkers.



Frank Vriends

Frank Vriends, verkoopleider groenteplanten, legt uit hoe dat in de praktijk werkt. "Er is veel vertrouwen in de medewerkers en de binding is sterk o.a. door persoonlijke aandacht. Dat betekent dat je veel vrijheid krijgt, verantwoordelijkheid mag nemen en ook een fout mag maken. Natuurlijk blijft het een bedrijf en kun je niet alles permitteren, maar vertrouwen in de medewerkers leidt tot betrokkenheid en dat is één van de succesfactoren van het bedrijf." Of dat te maken heeft met een vrouw aan de top, durft hij niet zo te zeggen. "Misschien zie je het sowieso meer bij familiebedrijven. Bij een externe directeur gaat het toch meer om de cijfer. Hier staat de continuïteit van het bedrijf en de mensen centraal.
 
Na de presentatie volgde een rondleiding in de nieuwe kas en natuurlijk een borrel.

Bekijk de fotoreportage hier.