Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Monique Vollebregt:

"Gemeente-overschrijdende aanpak op ruimte is grote winst"

Monique Vollebregt runt samen met broer Arno ‘Vollebregt Cyclamen’. Een bedrijf met twee locaties, in Aalsmeer en Amstelveen. Op een steenworp afstand van bloemenveiling Royal FloraHolland.

De afgelopen twintig jaar zijn ze als bedrijf betrokken geweest bij het onderwerp ruimte, met name voor hun locatie in Amstelveen (Noorder Legmeerpolder). Het gebied zat lange tijd op slot, omdat het onduidelijk was wat ermee ging gebeuren. Maar inmiddels ligt er een gebiedsvisie voor de Noorder Legmeerpolder: er komen woningen en sportvelden en een deel blijft glastuinbouw.

Monique is hier blij mee: “Dit is echt een ideaal plekje, zo vlakbij de bloemenveiling. Het zou echt een gemiste kans voor de sector zijn geweest als dit niet de bestemming glastuinbouw had gehouden”.

Hoe zit het met de ruimte op jullie eigen bedrijf?
Wij zitten eigenlijk wel goed met circa 3,5 ha tuin. Als we willen uitbreiden, hebben we ook nog wel wat ruimte beschikbaar. Qua locatie is het ideaal: zo vlakbij de vlakbij de bloemenveiling. Ik zie dagelijks de vrachtwagens in de file staan, daar hebben wij geen last van. En we kunnen onze klanten snel beleveren!

Zit je over 10 jaar nog met je bedrijf in deze regio?
Ik wil wel graag op deze plek blijven. Maar, dan zal er wel wat moeten veranderen. Het gebied verrommelt, we worden ingesloten door bedrijven en woningbouw. We hebben zelf geen teelt die afhankelijk is van veel warmte. Maar als we een modern en duurzaam glastuinbouwgebied willen zijn, moeten de voorzieningen wel op niveau blijven (warmte, water, CO2 etc.).

Wat is de rol van Greenport Aalsmeer in dit project?
De grootste winst is dat via Greenport Aalsmeer het onderwerp ruimte nu gemeente overschrijdend wordt aangepakt. We hebben met onze bedrijven te maken met drie verschillende gemeenten: Uithoorn. Aalsmeer en Amstelveen. En dat is niet altijd gemakkelijk!

Heb je een tip voor collega-ondernemers op het gebied van ruimte?
Mijn vader had ooit een stukje grond op het oog waar al drie oude kwekerijen naast elkaar zaten. Hij is met ze in gesprek gegaan en heeft de grond kunnen kopen. Daar staat nu ons bedrijf op. Als je als ondernemer iets wilt, neem dan zelf het initiatief.

Heb je nog een wens voor de toekomst?
Ik maak me echt zorgen om de leefbaarheid in ons gebied. Er wonen nauwelijks meer gezinnen. Er verschijnen reclameborden, auto’s en campers in de voortuinen. Dat is niet zo fraai voor de omgeving. Ik hoop dat het echt weer een modern, duurzaam glastuinbouwgebied wordt, waar we met z’n allen trots op zijn.

Bron: Greenport Aalsmeer
Publicatiedatum: