Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Open dag GMN in teken van de ontwikkelingen in gewasbescherming

'Ontwikkelingen in de gewasbescherming' is het thema van de open dag van GMN die op 19 mei wordt gehouden bij onderzoekscentum Innoventis te Breezand. Tijdens de open dag wordt natuurlijk uitgebreid stil gestaan bij de veldproeven. Daarnaast is er dit jaar een kennismarkt en een aan het thema gerelateerde lezing. Een bezoek kan meetellen voor de verlenging van de spuitlicentie.

Dat in de bloembollensector een effectief middelenpakket noodzakelijk is om aan de kwaliteitseisen van de markt te voldoen, is niet nieuw. Wel nieuw is dat er vanuit maatschappij en overheid steeds meer eisen worden gesteld aan de agrarische sector in zijn geheel en de bloembollensector in het bijzonder als het gaat om gewasbescherming. Daarom is "Ontwikkelingen in gewasbescherming" het gekozen thema. In dat kader is ook geïntegreerde teelt, ook wel IPM genoemd, een veel besproken ontwikkeling. Aspecten hierin zijn preventie, monitoring en ook ingrijpen als maatregelen nodig zijn. Hierbij zijn teelttechnische, mechanische, biologische en chemische beheersingsmethoden inmiddels onderdeel van de te volgen strategieën. Deze zaken komen tijdens de open dag zeker aan bod. Een ronde op de kennismarkt geeft hiertoe veel aanknopingspunten.

Kennismarkt
Op de kennismarkt presenteren bedrijven zich met middelen en concepten om de teeltopbrengsten duurzaam te optimaliseren en oogstverliezen, veroorzaakt door ziekten, plagen en onkruiden te voorkomen. O.a. het technologiebedrijf AppsforAgri zal aanwezig zijn met een uitgebreide opzet van de inzet van klimaatpalen en andere sensor technologie. Ook de toeleverende industrie zal tijdens een lezing haar visie presenteren op het gekozen thema. Een visie waar men morgen mee aan de slag kan. Deze lezingen starten om 09.30 en 13.15 uur, de kennismarkt is de hele dag te bezoeken.

Proefvelden
De kern van de open dag blijft natuurlijk het tonen de laatste ontwikkelingen van de proeven op het veld. Er zijn weer interessante onderzoeksvelden te bezichtigen. In tulpen zijn er proeven op het gebied van vuur, virus, Fusarium (schuimproeven), onkruidbestrijding en bemesting. Voor de bestrijding van stengelaal in tulp zijn warmwaterbehandelingen uitgevoerd met diverse cultivars in verschillende opplantmaten. Hier valt voor elke tulpenkweker lering uit te trekken. Ook is er gekeken naar het koken van tulpen-afbroei ter bestrijding van mijt. Bij Innoventis ligt ook dit jaar weer een Rhizoctonia-proef met diverse (nieuwe) Rhizoctonia-middelen. Er is onderzoek uitgevoerd op verschillende stammen van Rhizoctonia. In de gewassen muscari, narcis, hyacint en iris zijn proeven tegen onkruid, vuur en Fusarium te zien. Een onderzoek met warm waterbehandeling in narcissen ligt er ook. Daarnaast is in narcissen en muscari onderzoek gedaan in de warmwaterbehandeling met de vervanging van Formaline door ECA water.

Bemesting en FreshStart
Er zijn diverse proefvelden met verschillende bemestingsstrategieën aangelegd die betrekking hebben op de vitaliteit in tulpen, muscari, hyacint en narcis. Er is gewerkt met ureum-meststoffen, langwerkende meststoffen, organische meststoffen en bladbemestingen. Al in 2015 zijn er proeven gedaan met het product FreshStart. De resultaten van deze proeven worden ook op de proeftuin getoond. Hierin is o.a. meer bloei in het gewas bij behandelde bollen terug te zien.

Welkom
Bezoekers zijn van harte welkom. De adviseurs van GMN zullen u de hele dag door ontvangen en zijn voor al uw vragen beschikbaar. Tussen 12.00 en 13.00 uur wordt een lunch verzorgd. Om 9.30 uur start de open dag. Om 17.00 uur sluiten we af.

Voor meer informatie, zie www.gmnbv.nl

Publicatiedatum: