Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johan Jansen, Special Plant Zundert

Nederlandse thee uit eigen tuin

Tholen - Met name het vermeerderen is een vak apart, maar nu heeft hij het aardig onder de knie. Naar eigen zeggen als eerste en enige in Europa heeft kweker Johan Jansen van Special Plant Zundert een variant op de Camellia Sinensis, dé theeplant, ontwikkeld, die winterhard is en ook in de Nederlandse tuin groeit en bloeit. “We hebben ‘m Tea by Me gedoopt en zijn nu druk bezig de plant in de markt te zetten. Het heeft alle toepassingen van bijvoorbeeld een laurus nobilis, je kunt er heggen van aanplanten en ze in de mooiste vormen snoeien en bovendien kun je er je eigen thee van plukken.”


Beelden genomen uit de reportage van Omroep Brabant

Dat hier animo voor is, lijdt geen twijfel. Denk aan de brede maatschappelijke belangstelling die er is voor local produce en gezondheid. Ook heeft Tea by Me de spotlights aardig op zich weten te vestigen. Zo maakte Omroep Brabant onlangs een leuk item en schitterde Johan en zijn kwekerij in Hart van Nederland. Bovendien dienen de eerste klanten zich aan – o.a. twee kwekers in Brabant zijn als klant verwelkomd, maar ook een in Ierland en een in Zwitserland – en is de plant in verschillende tuincentra en online verkrijgbaar. Tegelijk ziet Johan een nog veel groter potentieel en is de hoop dit in de nabije toekomst aan te kunnen boren.



Winterhard
De lange aanloop (Johan is al acht jaar met het project bezig), zat hem in de vermeerdering. “Het bleek niet eenvoudig de plant over de grote lijn homogeen te krijgen. Ook is hij niet makkelijk te stekken, en bovendien moest de plant absoluut winterhard zijn. De teelt zelf is echter niet moeilijker dan die van veel andere planten. Van cruciaal belang is een gezonde, rijke bodem. Er moeten veel mineralen aanwezig zijn. Op klei groeit de plant beter dan op zand, maar zand heeft weer als voordeel dat hier makkelijker mineralen aan toegevoegd kunnen worden. Hoe rijker de bodem, hoe smaakvoller de thee.”



100 smaken, één blad
Het wonderlijke van de theeplant is dat alle smaken - groene thee, zwarte thee, Earl grey, etc. – uit hetzelfde blaadje kunnen worden verkregen. Het hangt er maar vanaf wanneer deze geplukt wordt, hoe lang deze gedroogd wordt, of het al dan niet verhit wordt en of er eventueel iets aan wordt toegevoegd. “Maar het is zeker niet te vergelijken met thee uit de supermarkt. Die is machinaal geplukt en voorzien van allerlei toevoegingen, waardoor het product van veel lagere kwaliteit is. Ik zie de thee in de supermarkt dan ook niet als een concurrent; wij boren een heel ander segment aan.”



Bouwen
Naast het enthousiasmeren van collega kwekers, hoveniers en tuincentra, zoekt Special Plant Zundert nog naar een manier de thee uit te bouwen tot een echt merk. “Tea by Me is de naam van het beestje, maar het zou mooi zijn als het unieke, het feit dat de thee hier geproduceerd is en er smaakvolle, gezonde thee mee uit eigen tuin is te oogsten, bij de consument bekend zou zijn. Hiertoe zoeken wij nog naar wegen een echt concept te bouwen.”

Voor meer informatie:
Special Plant Zundert
Johan Jansen
Gaardsebaan 11c
4881 ME, Zundert
T: +31(0) 76-5972934
F: +31(0) 76-5975348
E: info@specialplantzundert.nl
www.specialplantzundert.nl