Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Buxusmot zet opmars verder

Sinds enkele weken doet de rups van de buxusmot zich massaal tegoed aan buxusblaadjes. Het diertje liftte enkele jaren geleden mee met een plant uit Azië en heeft zich sindsdien razendsnel verspreid. “Alleen de regio's rond Brugge, Oostende, Ieper, Roeselare en het zuiden van Limburg zijn er nog helemaal van gespaard gebleven”, aldus Wim Veraghtert van Natuurpunt. Daar waar de buxusmot hier en daar paniek zaait, weten professionele siertelers dat de indringer relatief makkelijk biologisch te bestrijden is.

Omdat de buxusmot in onze streken geen natuurlijke vijanden heeft, plant het dier zich razendsnel voort en palmt het in een recordtijd zowat de helft van het land in. Door het warme weer van enkele weken geleden zijn er in duizenden Vlaamse tuinen eitjes verpopt tot rupsen die zich te goed doen aan de bladeren van de buxusplant. In het slechtste geval paren de buxusmotten meerdere keren per jaar en zorgen ze voor duizenden nakomelingen. Buxusplanten sterven niet van de schade, maar doordat ze al hun blaadjes verliezen, moeten kaalgevreten exemplaren om esthetische redenen niet zelden het onderspit delven tegen de spade.

Lees meer bij VILT
Publicatiedatum: