Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slechte prijsvorming drukt stemming Vlaamse groenteteler onder glas

De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw stijgt lichtjes in het voorjaar van 2024. Voor groenten onder glas zien de onderzoekers een lichte daling, terwijl in de fruitteelt en de sierteelt de index wel stijgt. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse landbouwconjunctuurenquête die het Agentschap Landbouw & Zeevisserij deelt. Als reden voor de dalende index voor groenten onder glas wijzen telers op slechte prijsvorming.Groenteteelt onder glas
Van de ondervraagde groentetelers onder glas denkt 41% dat hun productie niet zal wijzigen de komende zes maanden. 29% verwacht dan weer een lichte productiedaling en 7% een sterke productiedaling. Daarnaast geeft 9% aan dat ze een productiestijging verwachten, en 14% geeft aan een sterke productiestijging te verwachten.

38% verwacht de komende zes maanden de prijs niet zal wijzigen. 37% verwacht een lichte
prijsdaling en maar liefst 17% een grote prijsdaling. 9% verwacht een prijsstijging.

De verminderde tevredenheid in de glastuinbouwsector wordt voornamelijk veroorzaakt door de slechte prijsvorming sinds het begin van het jaar. Hoewel de prijs van tomaten eind vorig jaar heel hoog was, kelderden deze prijzen begin januari doordat zowel de productie uit Zuid-Europa – waar vertraging was opgetreden door extreme weersomstandigheden – als de productie hier in de regio tegelijkertijd op de markt kwam met een overaanbod als gevolg.

Momenteel loopt de teelt in Zuid-Europa ten einde, terwijl het nieuwe seizoen hier zich verder ontwikkelt. Het huidige beperkte aanbod leidt tot verbeterde prijzen. Ook bij kropsla is een gelijkaardige prijsevolutie te zien waarbij de prijs in de loop van februari met meer dan 60% is gedaald.

Komkommer kent al sinds vorig jaar een uitdagende marktsituatie. Dat heeft vooral te maken met een groot aanbod in Vlaanderen en Nederland, maar ook in groeiend areaal in Zuid-Europa. Komkommerprijzen staan al sinds week 3 onder het meerjarig gemiddelde.

Bron: Vlaamse Agentschap Landbouw & Visserij.

Publicatiedatum: