Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Werkgevers nog steeds niet bereid verder te praten over cao Tuinzaadbedrijven

Werknemers in de Tuinzaadsector hebben het eindbod voor een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven afgewezen en aangedrongen op verdere onderhandelingen met de werkgevers. Werkgevers zijn echter niet bereid een beter bod te doen. Acties lijken onvermijdelijk en het CNV is druk bezig om medewerkers in de sector te informeren en te mobiliseren. Hierbij een update en antwoord op veelgestelde vragen.

Op maandag 12 februari hebben werknemers in de Tuinzaadsector het eindbod voor een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven afgewezen en aangedrongen op verdere onderhandelingen met de werkgevers. Op 1 maart vond een gesprek plaats, maar de werkgevers bleven bij hun standpunt, wat tot teleurstelling leidde en de situatie onveranderd liet. Acties zijn onvermijdelijk en het CNV is op dit moment druk bezig met hun kaderleden om mensen te informeren en te mobiliseren. De afgelopen weken heeft de organisatie geflyerd bij verschillende bedrijven en bijeenkomsten georganiseerd.

Wat heeft CNV tot nu toe gedaan?

  • Flyeractie:
    • Op 11 en 12 maart heeft vakbond flyers uitgedeeld aan de poorten van bedrijven in de omgeving van Enkhuizen. De vakbond bezocht Syngenta, Enza, Incotec, Pop Vriend, Pan American en Bayer (Monsanto);
    • Op 27 maart deelde de vakbond flyers uit bij Bejo Zaden, Hazera en Groot en Slot;
    • 3 april geflyerd bij Rijk Zwaan en Syngenta in De Lier;
  • Medewerkersbijeenkomsten op 18 maart en 2 april organiseerden de vakbond een bijeenkomsten speciaal voor medewerkers. Tijdens deze bijeenkomsten heeft de organisatie het cao-proces en de stand van zaken besproken.
  • Op 10 april was er een vakbondsvergadering in De Lier. De vakbond heeft gebrainstormd over de verschillende actievormen met als doel druk te organiseren om de werkgevers te bewegen om alsnog met een beter cao-voorstel te komen.

Weinig kennis bij medewerkers over de cao en vakbondsrechten
Wat het CNV heeft ervaren, is dat weinig medewerkers ervaring hebben met actie voeren, onvoldoende op hoogte te zijn van het cao-traject en niet goed weten wat hun rechten en plichten zijn. Dat was voor de organisatie aanleiding om een overzicht te maken van veelgestelde vragen. Dit overzicht is bedoeld om medewerkers te voorzien van heldere en toegankelijke informatie over het cao-proces, vakbondsrechten, en de mogelijkheden voor actievoeren. Het CNV hoopt dat het zal bijdragen aan een beter begrip en betere betrokkenheid van de medewerkers bij deze belangrijke onderwerpen.

Actiecomité en mobilisatie van medewerkers
Na de afwijzing van het eindbod hebben de vakbonden samen met de cao-commissie besloten om een actiecomité op te richten. Dit comité, bestaande uit kaderleden van verschillende bedrijven, zal de medewerkers in de Tuinzaden informeren en mobiliseren. De vakbond gaat maandagavond 15 april met kaderleden weer in overleg om het vervolg met elkaar te bespreken en een planning op te stellen voor de komende weken.

Hoe verder?
De meerderheid van de leden van CNV heeft het eindbod verworpen. De organisatie heeft de werkgevers gevraagd om alsnog met de vakbond betere afspraken te maken. Dat hebben ze tot op heden helaas niet gedaan. De vakbond is nu weer aan zet en gedwongen om in beweging te komen. Met als uiterste middel dat de vakbond een ultimatum moeten stellen en tot stakingsactie of werkonderbrekingen over moeten gaan. Dat doet de vakbond alleen wanneer daar draagvlak voor is. Deze acties zijn erop gericht een nieuwe cao af te dwingen. Dat heeft de organisatie ook kenbaar gemaakt tijdens het OR-platformoverleg op 10 april bij Pop Vriend in Andijk. De vakbond hoopt samen met het OR-platform de druk bij de werkgevers verder kunnen opvoeren. De vakbond breidt de komende weken de flyeractie uit en werkt met het actiecomité ludieke acties uit.

Een document met veelgestelde vragen is hier te bekijken.

Bron: CNV

Publicatiedatum: