Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Stroomprijs 'schrikbarend hoog' én opvallend laag

De Nederlandse gasvoorraden zijn voor het eerst sinds november weer gevuld. Het vulseizoen is van start, de 'gaswinter' voorbij. Wie toch gas koopt, betaalt vrijdagochtend op de TTF-dagmarkt tussen de 26 en 27 euro per megawattuur. De wintercontracten voor 2024/2025 liggen boven de 30 euro.

Voor komend weekend worden zeer lage EPEX-elektriciteitsprijzen verwacht, weet AgroEnergy. Het belooft zonnig te worden en de wind is ook goed aanwezig, naar verluidt. Ook vrijdagmiddag duiken de uurprijzen al onder 0. Van 12 tot 17 uur levert het lage of negatieve uurprijzen op. Dit weekend komt de EPEX-dagprijs met veel lage prijzen gemiddeld uit rond de 10 euro per megawattuur. Komende week kan men rekening houden met gemiddeld zo'n 55 euro per megawattuur elektriciteit van het net.

Daggas wordt voor de komende week rond 25 €ct/m3 ingeschat.

Dit weekend mogen de stroomprijzen dan laag liggen, VNO-NCW maakt juist melding voor 'schrikbarend hogere elektriciteitsprijzen voor de Nederlandse industrie' in vergelijking met het buitenland. Men wijst op onderzoek vanuit de Rijksoverheid waaruit dat blijkt.

Een belangrijke oorzaak is de compensatie die andere landen aan hun industrie geven. Ook zijn de nettarieven in Nederland veel hoger. De effectieve elektriciteitskosten voor industriële grootverbruikers liggen hierdoor in omringende landen als Duitsland, Frankrijk en België tot wel 66% lager dan in Nederland. Ook is dit verschil het afgelopen jaar sterk gegroeid.

Nederlandse energieproducenten en de industrie hebben afgelopen jaar 15,5 procent minder CO2 uitgestoten dan het jaar ervoor. Het gaat om bedrijven die onder het Europese handelssysteem voor emissierechten ETS vallen, meldt Nu.nl. Het is de grootste daling sinds de invoering van het systeem in 2005. De oorzaak is vooral dat energieleveranciers meer stroom hebben opgewekt met windmolens en zonnepanelen en minder met olie en gas.

Een post op sociaal medium 'X' sluit aan bij de elektriciteitsnoodkreet: