Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tim Brethouwer van BVOR:

"Met dit werk hebben we bevestigd dat de compostsector al honderd procent circulair is"

Het terugwinnen van stoffen zoals mangaan, zink en ijzer uit afvalstromen, is onderzocht in het TKI-project 'Micronutriënten in de kringloop'. Een stap in de goede richting, vindt Kees Roest, onderzoeker bij KWR. "De circulariteit van micronutriënten dreigt onder te sneeuwen door de belangstelling voor macronutriënten zoals stikstof en fosfor. Dit project is een aanjager om in de toekomst reststromen veilig, onderbouwd en betrouwbaar te benutten."

Micronutriënten zijn essentiële elementen die organismen nodig hebben voor groei en ontwikkeld. Uit het onderzoek blijkt dat Borium het eerst beperkend zal zijn omdat dit gemakkelijk uitspoelt en verhoudingsgewijs een laag gehalte heeft in organisatie mestsoorten. Ook mangaan heeft een verhoudingsgewijs lage aanvoer. Koper en zink zullen voorlopig niet limiterend zijn gezien de bodemvoorraden en overschotten op de perceelsbalans.

Bij het onderzoek was ook de BVOR betrokken. Tim Brethouwer laat weten tevreden te zijn met de uitkomsten. Hij is is marktanalist bij gft-afvalverwerkingsbedrijf Attero en was mede namens de Vereniging Afvalbedrijven en de BVOR betrokken. In een interview op de website van TKI zegt hij: "Met dit werk hebben we bevestigd dat de compostsector al honderd procent circulair is", zegt hij.

"Wat er aan micronutriënten in gaat, komt er ook weer uit. Je kunt dit pas zeggen wanneer je goede analyses hebt. Eén van de conclusies uit het rapport is dan ook: meten is weten. En het kan nog veel beter. Met harde data kunnen we naar onze afnemers stappen. Want telers en akkerbouwers sturen nog voornamelijk op macronutriënten zoals fosfor en stikstof. De micronutriënten hangen er een beetje bij. De projectresultaten laten zien dat er kansen liggen in bestaande markten. We moeten de micronutriënten gewoon beter positioneren en vermelden op onze analyseverslagen, daarmee schuiven we het belang ervan meer naar voren."

Het TKI-project van de WUR is hier te downloaden bij de BVOR.

Publicatiedatum: