Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlands WKK-vermogen stabiel rond de 12 GW

Het WKK-vermogen in Nederland is in 2022 nagenoeg onveranderd ten opzichte van 2021. Aan het einde van 2022 was het opgesteld elektrisch warmtekrachtvermogen in Nederland 12,1 GW. Het aandeel WKK-vermogen bedroeg voor 20222 22 procent van het totaal opgestelde elektriciteitsvermogen in Nederland. Het aandeel is na 2009 steeds kleiner geworden, wat vooral te maken heeft met het groeiende vermogen aan zonnepanelen en windturbines in Nederland.

Tussen 2005 en 2008 groeide het WKK-vermogen nog met gemiddeld 6 procent per jaar. In die periode nam het WKK-vermogen vooral decentraal toe doordat er in de glastuinbouw meer gasmotoren werden geïnstalleerd. In 2009 bereikte het totale WKK-vermogen een maximum van 13 GW. Sindsdien daalde het globaal licht en schommelt het rond de 12 GW.

In 2022 werd 55 procent van de opgewekte elektriciteit in Nederland geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen. De warmte die daarbij ontstaat, kan nuttig worden gebruikt door toepassing van warmtekrachtkoppeling. Het hogere rendement dat daarmee uit de brandstoffen wordt gehaald beperkt de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals het broeikasgas kooldioxide (CO2). Warmtekrachtkoppeling levert daardoor een belangrijke bijdrage aan het behalen van de doelstellingen zoals geformuleerd in het Kyoto-protocol (1997) en in het Akkoord van Parijs (2015).

Bron: Compendium voor de Leefomgeving

Publicatiedatum: