Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gerbera doet goede zaken dankzij vroege Pasen en "goed bloemenweer"

Tholen - Voor iedere gerbera werd in maart dit jaar maar liefst gemiddeld 25 cent betaald, zo blijkt uit cijfers van Royal FloraHolland. Tegen een aanvoer die maar een tikkeltje hoger was dan vorig jaar (+3.3%) betekende dit een gestegen omzet van bijna 22%. Met andere woorden: een gerbera was gemiddeld 18% duurder dan die van vorig jaar.

Wat vooral meespeelt is de vroege Pasen in combinatie met "goed bloemenweer", zo laat productmanager Ferry Haring desgevraagd weten. "Doordat de Engelse Moederdag en de Vrouwendag praktisch samenvielen, het weer nog grauw en grijs was en Pasen vroeg, bleef de hogere prijsvorming hangen en werd maart een prima bloemenmaand."

Iets soortgelijks gold ook voor bijvoorbeeld de freesia of, in nog grotere mate, de ranonkel (die was 46,4% duurder, tegen een iets lagere aanvoer van -6,7%). Voor grote productgroepen als de roos was de prijsvorming wisselend (qua stuks, omzet en middenprijs vergelijkbaar met vorig jaar) en viel de afzet van chrysanten zelfs een beetje tegen. Echt duur waren de tulpen, die tegen een fors lagere aanvoer (-17,2%) maar liefst 32,4% duurder betaald werden.

Voor wat betreft de gerbera ziet de markt het vak jaar op jaar krimpen. Het aantal kwekers neemt gestaag af, met name door stoppers en fusies. Kijkend naar aanvoernummers zijn er nu nog maar 23 over, weet Ferry. De verhouding klok-direct schommelt de afgelopen jaren rond 30-70, de grootste afnemers zijn Duitsland, Engeland en Frankrijk.