Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adri Bom-Lemstra in FD kritisch op cowboys:

"Tuinders die niet echt baat hebben bij vooruitgang in de sector, die moeten eruit!"

"Te vaak hoor ik: jullie exporteren te veel, dus laten we daar maar mee stoppen. Maar dan denk ik: ja, jongens, dan begrijpen jullie het niet", zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland fel in een interview in het Financieele Dagblad.

Het gaat daarin (weer) over de recente uitspraken van Klaas Knot, maar Bom-Lemstra wil vooral ook de volledige keten belichten. Een keten met daarin ook innovatieve technische bedrijven. "Je zult wel iets van hoogtechnologische productie over moeten houden om die kennis continu te blijven ontwikkelen in Nederland en te verkopen aan de rest van de wereld."

In het uitgebreide interview gaat het over arbeid en robotisering ("Er kunnen zeker nog wat slagen gemaakt worden met automatisering"), van het gas af gaan ("Wij zijn de eerste sector in Nederland die het aandurft om dat te zeggen") en of lekker in het zonnige zuiden gaan telen niet beter is? Dat valt te bezien met klimaatverandering: "Nederland is klimaattechnisch gezien een uitstekend land."

Ook gaat het over misstanden. De term 'cowboys' valt. De journalist van het FD zegt dat die voor een deel het imago van de sector bepalen. Bom-Lemstra erkent dat en komt zelf met 'huurtuintjes' als term voor tuintjes waarin niet echt meer geïnvesteerd wordt. Ze oppert een saneringsregeling, 'zoals bij de varkensboeren.' "Die regelingen heb je in de glastuinbouw niet."

Lees hier het hele interview in het FD (€).

Publicatiedatum: