Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs stijgt weer

De TTF-gasprijs steeg maandag opnieuw. Daarmee kwam de aprilprijs uit op ruim 28,8 euro per megawattuur. De daggasprijs stijgt dinsdag nog een stukje verder, tot voorlopig 29,7 euro per megawattuur dinsdagochtend vroeg. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt nagenoeg gelijk aan maandag: 77,6 euro per megawattuur.

De recente stijging van de gasprijs brengt de contractprijzen voor de langere termijn weer boven de 30 euro. Winter 2024 noteert 32,3 euro, winter 2025 eveneens.

In een nieuwe weekupdate concluderen specialisten van energiehandelsplatform Powerhouse dat de prijzen stijgen bij het ontbreken van 'fundamenteel nieuws'. Problemen bij de Amerikaanse LNG-terminal Freeport en problemen bij de Noorse gasverwerkingsfabriek Nyhamna zijn niet verontrustend, maar 'bij gebrek aan ander nieuws was dat wel de reden voor het stijgen van de prijzen.'

De verwachting is dat vanwege goed gevuld gebleven gasvoorraden de druk op de gasprijs deze zomer minder is. Overhaast vullen van voorraden is niet nodig. De harde bodem onder de gasprijzen lijkt te liggen op 25 €/MWh, stelt men bij Powerhouse.



TTF-gasprijs contract april 2024 t/m 18 maart 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

De olieprijs is gestegen tot 86 dollar per vat ruwe olie en dat is voor de consument merkbaar aan de pomp; dit weekend tikte je in Nederland 2 euro per liter af. Economische groei in China, onderhoud aan raffinaderijen in de VS en de conflicten in Oekraïne en Gaza kunnen er volgens olie- en gasexpert Ronald de Zoete voor zorgen dat het einde van de stijging nog niet in zicht is, deelt hij bij BNR.