Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Wat als de spark spread afkoelt?

De gasprijs is weer gevoelig gestegen. Hierdoor ligt de daggasprijs maandagochtend vroeg boven de 28 euro per megawattuur. De aprilcontractprijs sloot vrijdag nog op 27 euro af. Negatieve uren op de EPEX-elektriciteitsmarkt bleven uit. De dagprijs ligt maandag desondanks nog wel een stukje hoger dan afgelopen weekend: 77,6 euro per megawattuur is de gemiddelde prijs maandag.

In het nieuws komen we tegen dat Nieuwsuur uitzocht dat er meer rechtszaken lopen over stroomaansluitingen. Via een rechtszaak willen bedrijven voorrang afdwingen op een overvol elektriciteitsnet.

De olieprijs is naar het hoogste niveau in ruim vier maanden gestegen. Dat gebeurde nadat het Internationaal Energieagentschap (IEA) de vooruitzichten flink bijstelde. Het agentschap verwacht dat dit jaar een tekort in het aanbod van olie kan ontstaan, nadat er eerder juist een overschot in het vooruitzicht werd gesteld, schrijft BNR. De prijs voor een vat ruwe Brentolie ligt rond de 85 Amerikaanse dollar.

Dan een zaak uit de utiliteit, die wel degelijk ook interessant is voor de glastuinbouw. Gesprekken tussen de woningbouwcorporaties, Vattenfall en de gemeente Amsterdam om de kosten voor huurders te dempen, zijn op niets uitgelopen. Het gaat dan om kosten van stadsverwarming. Vattenfall verhoogde de tarieven, terwijl de coöperaties eigenaren beloofden dat ze bij het inruilen van hun CV-ketel niet duurder uit zouden zijn. Met oog op de glastuinbouw valt een parallel met aardwarmte en restwarmte te trekken. Duurzaam, maar vaak ook nog duurder dan bijvoorbeeld gas stoken vanwege ongunstig uitpakkende wet- en regelgeving. Dergelijke zaken remmen de energietransitie. In Het Parool meer over de Amsterdamse zaak, waarbij het net op termijn ook gevoed zou moeten gaan worden met aardwarmte.


Afbeelding afkoelen spark spread, via DLVge.

Adviesbureau DLVge gaat in op de vraag: Wat als de sprak spread afkoelt? De 'spark spread' is het verschil tussen de opbrengst van opgewekte elektriciteit met een WKK tegenover de kosten van het gas dat nodig is om die stroom op te wekken. Hiermee kan een teler bepalen wanneer het rendabel is om de WKK te laten draaien of niet.

Eind 2023 liet de spark spread in Nederland een flinke 'afkoeling' zien. De inkoopprijzen voor elektriciteit zijn voor de komende jaren flink gedaald, waardoor de kosten voor warmte sterk stijgen wanneer de WKK ingezet wordt voor de verkoop van elektriciteit. Daar tegenover zijn lage elektriciteitsprijzen goed voor telers die hun WKK volledig inzetten voor belichting van hun teelt.

Zonder twijfel hebben WKK's een positieve bijdrage geleverd om de glastuinbouw door de energiecrisis heen te krijgen, stelt DLVge. "Op dit moment kunnen we concluderen dat de inzet van een WKK niet altijd vanzelfsprekend is met het huidige prijsbeeld voor gas en elektra."

Ondernemers die de flexibiliteit hebben om tussen verschillende energiebronnen te kiezen, kunnen hiermee inspelen op situaties op de energiemarkt. Denk daarbij naast een WKK aan alternatieven als een buffertank, warmtepomp, ontvochtiging en een verwarmingsketel. Naar gelang de economische situatie kan dan een keuze gemaakt worden iets meer of minder of een combinatie in te zetten. "Goede monitoring en energie management is daarbij uiteraard onontbeerlijk."

DLVge merkt dat er meer vragen komen over alternatieven voor de WKK. De toenemende belastingdruk op aardgas (= belasting op ketelgas en belasting op gas voor de WKK) speelt hier zeker ook een rol in, stelt men. Daarnaast wijst men ook op het duurzaamheidsaspect dat aan dalende prijzen voor elektriciteit kan zitten. "Mogelijk openen dalende prijzen de deur voor verdere elektrificatie."