Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indoor geteeld gras geeft nieuwe mogelijkheden voor sportwereld

Een consortium van bedrijven in Zuidwest Nederland heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van indoor geteeld gras. In de buitenteelt zijn steeds meer problemen om de kwaliteit en beschikbaarheid te garanderen vanwege beperking van toegestane gewasbeschermingsmiddelen en extremere weersomstandigheden. Daarnaast zijn er grastypes die als grasmat niet gesneden en verplaatst kunnen worden.

Het consortium onderzocht de mogelijkheden voor de verschillende markten. Voor de recreatieve en particuliere markt kan indoor geteeld gras niet concurreren met de huidige marktprijzen voor graszoden in Nederland. De concurrentie in die markt is groot en de marktprijs bevindt zich onder de bedrijfseconomische kostprijs. Daarbij komt dat jaarrond uitleggen van indoor geteeld gras hoge eisen stelt aan de substraatmat wat de kostprijs verhoogt. Ook dient, waanneer de verschillen tussen indoor en buitenklimaat te groot zijn, rekening te worden gehouden met een afhardingsperiode tussen de teelt en het uitleggen van de matten.

Voor de sportwereld zijn er nieuwe kansen. Voor golfbanen kan voor de greens gras worden geteeld welke normaliter niet als mat geteeld kan worden. Hierdoor kunnen greens aangelegd, gerepareerd of aangepast worden zonder dat een hole dicht moet om het gras te laten volgroeien. Door de aandacht van de greenkeepers en het moment van uitleggen goed te bepalen zijn substraateisen en afharding minder relevant.

Voor de voetbalstadions lijken de kansen op korte termijn het grootst. Zij hebben met regelmaat een nieuwe grasmat nodig van hoogwaardige kwaliteit. De jaarrond beschikbaarheid van buiten geteelde grasmatten wordt steeds lastiger door extreme weersomstandigheden waardoor groei en of oogst bemoeilijkt worden. Daarbij heeft de kwaliteit ook te lijden van afnemende toelatingen van bestrijdingsmiddelen.

Indoor geteelde matten groeien in een kortere periode en in een beschermde omgeving waardoor homogene grasmat ontstaat waarin ongedierte, onkruid en andere grassoorten geen kans krijgen zicht te nestelen in de zode. Tenslotte is het jaarrond beschikbaar zijn van indoor gras een groot voordeel bij een extremer wordend klimaat. Momenteel wordt gewerkt aan een vervolgproject voor voetbalstadions waarin gekeken zal worden hoe een indoor geteelde grasmat kan voldoen aan de gewenste speeleigenschappen.

Binnen dit demonstratieproject is substraatmateriaal gebruikt die een organische oorsprong hebben zoals jute, bamboe, cellulose, vezelhennep, wol en haar. De insteek was snel afbreekbare materialen te gebruiken en geen resten achter te laten in de bodem na het uitleggen van de graszoden.

Het consortium bestaande uit o.a. DLF, Boot Graszoden, Organicz, Logiqs en de Goese Golf ontvingen voor dit project subsidie van de provincie Zeeland.

Voor meer informatie:
DLF
Dijkwelsestraat 70
4421 AJ Kapelle
Tel: 0113 347 911
info@dlf.nl
www.dlf.nl

Publicatiedatum: