Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Selectief" zinkmembraan kan kwaliteit drainwater verbeteren

Zink lost in een aantal teeltsystemen op in het drainwater en kan daarmee voor gewasschade zorgen (wegens ijzergebrek). Een "selectief" zinkmembraan houdt zink in de vuildraintank. Hierdoor kan een groter percentage drainwater bijgemengd worden, zodat emissie van drainwater onder invloed van zink voorkomen kan worden. Er is nog geen oplossing gevonden om het zink selectief genoeg uit water te kunnen verwijderen om afgevoerd te kunnen worden, meldt Glastuinbouw Nederland.

In een gesloten teeltsysteem loopt de concentratie van stoffen in het water op, als er meer wordt toegevoegd dan er door het gewas wordt opgenomen. Zink is een element dat in veel kasconstructiedelen aanwezig is en dat bij corrosie gemakkelijk oplost in water. In gesloten teeltsystemen kan de concentratie zink oplopen, zelfs als de dosering van zink aan de voedingsoplossing volledig wordt gestopt. WUR onderzocht de concentratie zink op een bedrijf dat potorchideeën teelt. Daarnaast werd onderzocht of een "selectief" zinkmembraan problemen in de teelt kan voorkomen.

Het onderzoek toont aan dat het membraan in staat is zink tegen te houden en voorkomt dat het in de schoon draintank terechtkomt. Hierdoor kan meer drainwater uit de schoon draintank worden bijgemengd, zonder een oplopende concentratie zink. In de specifieke onderzocht situatie kan het schone drainwater met ongeveer 50% worden bijgemengd, zonder boven de streefwaarden voor zink volgens de bemestingsadviesbasis (2 – 5 µmol/L) in de voedingsoplossing uit te komen. Het zinkfilter is daarmee nodig in teeltsystemen waarin veel zink oplost in het water, waarbij veel water gerecirculeerd moet worden en in teelten die gevoelig zijn voor zink. Het zinkfilter is alleen niet selectief voor alleen zink, ook andere voedingselementen worden door het membraan tegengehouden. In het rapport worden daarvoor enkele oplossingen gegeven.

Dit project is een onderdeel van het project Waterefficiëntie teelt in substraat en is gefinancierd door Stichting Kennis in Je Kas, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en het Stimuleringsbudget emissiebeperking Glastuinbouw (Stowa).

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: