Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ook vroege lancering innovaties valt op

'Significant meer Nederlandse telers' op HortiContact 2024

De afgelopen editie van de glastuinbouwvakbeurs HortiContact op 5, 6 en 7 maart in Evenementenhal Gorinchem is succesvol verlopen, zo meldt beursorganisator Easyfairs. In totaal presenteerden zich 318 exposanten aan 7.812 vakprofessionals. Meer dan de helft van de exposanten heeft zich tijdens de beurs alweer ingeschreven voor de editie in 2025.

"Wij kijken terug op drie geslaagde dagen, waarbij het aandeel Nederlandse telers en kwekers onder de bezoekers significant gegroeid is, én de beurs beter beoordeeld is door deze belangrijke doelgroep. Daarnaast is het leuk om te zien dat we bijna 10% internationale bezoekers mochten verwelkomen, waaronder de ambassadeurs van Mexico en Chili. De sfeer was goed, er werd vooruitgekeken en traditiegetrouw veel genetwerkt op de stands van de exposanten, maar ook op de vele netwerkterrassen. Het was weer ouderwets gezellig op de beurs", zegt Lucas van't Hof namens het beursteam van HortiContact.

Innovaties
Op de beurs was er dit jaar meer aandacht voor innovaties dan ooit, stipt de organisatie ook aan. De innovaties zijn dit jaar ook vroeger in het seizoen gelanceerd. Om de innovaties een podium te geven is er de HortiContact Innovatie Award. Dit jaar won Source.ag met Source Control, een innovatieve oplossing die telers voorziet van autonome uitvoering van de irrigatie strategie van de teler. Door alleen nog de gewenste irrigatie uitkomsten in te vullen in het systeem zorgt Source Control voor automatische uitrol van een strategie die optimaliseert voor de gewenste uitkomst. De tweede plek ging naar Houweling Horticulture met hun innovatie Backie Slakkenval en de derde prijs was voor Sprinkler Energy met hun model SE 450 W.

Ook nieuw op HortiContact waren dit jaar de drie paviljoenen op de beursvloer: het World Horti Center Paviljoen, het Uitgangsmaterialenpaviljoen en het Duurzaamheidspaviljoen. Op de themapaviljoenen werd gedurende drie dagen veel genetwerkt en kennis gedeeld. Deze onderdelen worden voor 2025 verder uitgebouwd in samenwerking met de deelnemende partijen.

Bezoekersaantallen
In 2023 maakte de beursorganisatie nog melding van ruim 8000 bezoekers. Dat waren er toen 2000 meer dan in 2022, toen de beurs vanwege corona eenmalig in mei plaatsvond. De laatste editie voor corona, in februari 2020, trok ruim 14.000 bezoekers.

Sinds corona is er meer discussie over de toekomst van beurzen. Daarbij wordt dan op dalende aantallen standhouders en bezoekers gewezen, zoals dit jaar ook bij IPM Essen. Voor HortiContact blijft gelden dat het de ontmoetingsplek voor de Nederlandstalige tuinbouw blijft, waarbij je in korte tijd ongekend veel (on)bekenden tegen kunt komen.

Vooral de woensdag was dit jaar druk op HortiContact. Op andere dagen pakten de vroegere openingstijden, de deuren gingen om 10.00 open op dinsdag en donderdag, minder goed uit zo lijkt het. Wel viel het de redactie in vergelijking met andere jaren op dat er meer tuinders op de beurs te vinden waren. Iets wat de beursorganisatie zelf bij de cijfers nu ook deelt.

Zelf oordelen? Bekijk hier ons fotoverslag en hier ons beursverslag. De komende editie van HortiContact vindt gewoon weer in februari plaats, van 18 tot en met 20 februari om precies te zijn.