Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warmte-Koude Opslag: Laagwaardige warmte opslaan voor later gebruik

Binnen de glastuinbouw wordt voortdurend gezocht naar innovatieve methoden om de productie te verbeteren, kosten te besparen en daarmee ook de ecologische voetafdruk te verminderen. Eén van de veelbelovende technologieën volgens Certhon die aan deze eisen voldoet, is warmte-koude opslag (WKO). Dit systeem biedt een duurzame oplossing voor het beheer van temperatuur in kassen, wat niet alleen gunstig is voor de teler zelf, maar ook het milieu ten goede komt.

Wat is warmte-koude opslag?
Warmte-koude opslag is een technologie waarbij laagwaardige thermische energie wordt opgeslagen voor later gebruik. Een proces dat gebruik maakt van de seizoensgebonden fluctuaties in temperatuur. Overtollige warmte uit de zomer wordt opgeslagen in de bodem voor gebruik in de winter. De bodem fungeert als een thermische buffer. De koelinstallatie in de kas onttrekt de warmte uit de kaslucht. Deze wordt verzameld en opgeslagen in de grond.

In de winter wordt deze opgeslagen warmte teruggewonnen en door middel van een warmtepomp verder opgewarmd naar de juiste temperatuur om de kas te verwarmen. In het secundaire circuit van de warmtepomp wordt koude gemaakt. Deze wordt teruggepompt in de bodem om in de zomer te gebruiken voor koeling.

Voordelen van WKO voor de glastuinbouw:

  1. Verbetering van de energie-efficiëntie doordat WKO gebruikmaakt van natuurlijke cycli
  2. Daling in de operationele kosten door het verminderde gebruik van externe energiebronnen
  3. Door de vermindering in afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is het ook een milieuvriendelijke toepassing
  4. Door energie over seizoenen heen op te slaan, profiteert de teler van energiebesparingen gedurende het hele jaar.

Implementatie en toekomstperspectief
Het implementeren van een WKO-installatie is een kostbare aangelegenheid. Er zal er onderzoek gedaan moeten worden naar de ondergrond en of deze geschikt is voor het opslaan van warm en koud water. In deze studie wordt ook onderzocht hoeveel doubletten (de warmte- en koude bron) er nodig zijn om de gewenste warmte in en uit de grond te kunnen halen. De onderzoeken en de boringen zelf brengen een hoge investering met zich mee. Onder andere doordat de teler met WKO kan voldoen aan steeds strengere milieunormen en bijdragen aan duurzame tuinbouw, kunnen overheidsstimulansen en subsidies voor duurzame landbouwpraktijken de financiële lasten voor telers verlichten. Het WKO-systeem is voor een kweker die in de zomer wil koelen en in de winter wil verwarmen een veelbelovende stap in de verduurzaming van de tuinbouw.

Tip: Om een WKO installatie zo goed mogelijk in te zetten is het van belang dat deze wordt uitgerekend met een zomer- en een winter balans. Dit is om ervoor te zorgen dat er aan het einde van een jaar voldoende energie in de grond zit opgeslagen om het volgende seizoen in te gaan.

Voor meer informatie:
Certhon
ABC Westland 555
2685 DG Poeldijk
Tel: +31 174 22 50 80
info@certhon.com
www.certhon.com

Publicatiedatum: