Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gedeputeerde Kuntzelaers bezoekt drie Limburgse telers

De Limburgse landbouw-deputé Jasper Kuntzelaers (PvdA/GroenLinks) maakte donderdagochtend 29 februari 2024 een korte rondgang langs drie tuinbouwondernemers: BioVerbeek in het Venlose buurtschap Schandelo, Gubbels Paprika en Siberia Producties beide gelegen in glastuinbouwconcentratie Siberie in Peel en Maas. Dat meldt Glastuinbouw Nederland. Het doel was om kennis te maken met de glastuinbouw.



In Limburg en in heel Zuidoost-Nederland is een modernisering van de Tuinbouwvisie nodig. Wat heeft de sector nodig voor een toekomstperspectief? Ook de regionale Greenport kan een moderniseringsslag gebruiken in de ogen van de sector. Een klus waarvoor Kuntzelaers de bestuurlijke trekker is vanuit de provincie Limburg.

Het gebied kenmerkt zich enerzijds door een moderne glastuinbouwsector verdeeld over veel clusters met veel vermeerderings- en veredelingsbedrijven, een sterke vollegrondtuinbouwsector in de groenteteelt, veel boomteeltbedrijven met containerteelt en een sterke zachtfruitsector in blauwe bes en frambozen/bramen. De teelt van aardbei onder glas is inmiddels de grootste teelt. Een breed en sterk tuinbouwcluster en een logistieke versketen die de sectoren overlapt. Het ZON-gebied bestrijkt Oost-Brabant en Noord-Limburg; de logistieke sierteelthub ligt in het Duitse Herongen met o.a. veiling RheinMaas op de Landgard-terreinen.

Rode draad in de gesprekken met de ondernemers Lowie Verbeek, Erik Gubbels en Jelle van Dijck waren de regionale verduurzaming, omgang met internationale werknemers en hun huisvesting. En hoe de regionale cluster vitaal gehouden kan worden. Maar tevens was er aandacht voor de specifieke uitdagingen in de diverse marktsegmenten waar hun bedrijven actief zijn, zoals de bioteelt in de grond en vruchtwisselingseisen bij BioVerbeek, de rol van geothermie in verduurzaming, maar ook areaalmodernisering en ruimtebehoefte.

Landsparing
Op de foto's legt Jesse van Dijck aan Jasper Kuntzelaers uit hoe ze bij Siberia sla op water telen. Een voorbeeld hoe men in de kas met LED-verlichting op jaarbasis per hectare net zo veel sla produceert als tien hectare buiten. En bovendien met een lager water- en nutriëntengebruik per eenheid product. Hetzelfde geldt voor gewasbescherming.

Bij Siberia vervangt 18 hectare kas 180 hectare buitenteelt met een flink lagere footprint. En mede daardoor is het een mooi praktijkvoorbeeld van samen met de natuur en de maatschappelijke discussie tussen ruimte 'sparing' of ruimte 'sharing' bij extensieve teeltmethodes in de buitenlucht.

Hieronder een video van de Federatie Vruchtgroenteorganisaties over dit onderwerp.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: